RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Vzw Digitaal (Classixx) en het ‘misverstand’ over het Mediadecreet

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De vzw Digitaal krijgt van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) tot 31 mei om de frequentie 107.5 in Nazareth, een van de drie frequenties van Classixx terug in de lucht te brengen. De beslissing is echter ook om een heel andere reden interessant.

De vzw Digitaal is een van de radio-vehikels rond Christophe Moens (Club FM, Family Radio). Deze vzw bezit de licenties voor de lokale frequentiepakketten 51 (Classixx) en 97 (Radio Domino), elk met drie frequenties.

Voor het Classixx-pakket zijn er blijkbaar al een tijdje problemen met de frequentie in Nazareth (107.5 MHz). De VRM startte eerder al eens een procedure omdat deze frequentie onbenut bleef, maar die werd in maart 2021 stopgezet toen de regulator vaststelde dat er effectief werd uitgezonden.

Maar sinds augustus 2021 is er opnieuw niks meer te horen. Volgens de vzw Digitaal was er toen een blikseminslag en stelt er zich sindsdien een aanslepend probleem met de levering van een nieuwe zender. In februari werd ook een verhuisaanvraag ingediend bij de VRM.

Opmerkelijk is echter dat de vzw in haar verdediging stelt dat zijn er van uit ging “dat zij conform het Mediadecreet werkte, aangezien artikel 134 werd gewijzigd en voortaan slechts bij “niet uitzenden via minstens de helft van de toegekende frequenties” voorziet in een mogelijke intrekking van de erkenning.”

Het bewuste artikel in het mediadecreet werd inderdaad op 12 februari 2021 gewijzigd. Het gaat hier meer bepaald om paragraaf 6 “Als de landelijke, netwerk- of lokale radio-omroeporganisatie één jaar na de ingangsdatum van de erkenning nog niet uitzendt via minstens de helft van de toegekende frequenties, kan de Vlaamse Regulator voor de Media de erkenning ambtshalve intrekken.”

Sommige lokale radio’s denken – we hoorden dit het voorbije jaar al vaker in de wandelgangen – dat dit dus letterlijk betekent dat je niet meer op alle toegewezen frequenties hoeft uit te zenden (maar wel op minstens de helft). In het geval van Classixx dacht men dus, ondanks de pech in Nazareth, toch nog in regel te zijn, want men zendt al uit in Deinze (105.1 MHz) en Gavere (107.9 MHz). Twee op drie is meer dan helft, dus dat moet volstaan. Dacht men.

Nu zegt de VRM voor het eerst met zoveel woorden dat dit een verkeerde lezing is.

“Deze wijziging werd ingegeven door het gegeven dat radio-omroeporganisaties soms moeilijkheden ondervinden om zendlocaties te vinden, zoals blijkt uit de parlementaire voorbereiding bij het decreet van 12 februari 2021: “Omdat het in bepaalde omstandigheden moeilijk kan zijn om de nodige locaties te vinden om zendmasten op te richten wordt nu een termijn toegestaan van één jaar om minstens op de helft van de frequentiepakketten uit te zenden.” (Parl. St. Vl. Parl. 2020-2021, nr. 593/1, 20).”

“De decreetswijziging had dus niet de bedoeling om de uitzendverplichting voor lokale radio-omroeporganisaties voor de duur van hun erkenning te beperken tot 50 procent van de toegewezen frequenties. Frequenties zijn een schaars goed met een belangrijke publieke waarde. Er dient over gewaakt te worden dat ze maximaal worden benut en niet slechts voor de helft. Deze uitzendverplichting geldt derhalve, in tegenstelling tot wat vzw Digitaal voorhoudt, voor de hele duur van de erkenning en heeft betrekking op alle toegekende frequenties.”

Vzw Digitaal krijgt tot uiterlijk tot 31 mei 2022 de tijd om “zich te conformeren door gebruik te maken van alle haar toegewezen zendmogelijkheden, dit gebeurlijk overeenkomstig de gewijzigde zendvergunning voor frequentie 107.5 MHz te Nazareth die door vzw Digitaal is gevraagd.”

De volledige beslissing kun je hier consulteren.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

VRM trekt nu ook erkenning Nova+ in

In het noorden van Antwerpen valt nu ook het doek over de lokale radio Nova+. Lees verder

VRM trekt erkenning Radio Totaal in

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) heeft de erkenning van Radio Totaal, met drie Lees verder

Blad 982: VRM, Minerva, Peter Van de Veire (video’s)

• VRM geeft weer vermanende vingertjes • Gewezen Radio Minerva-dj (91) trouwt • Peter Van Lees verder

VRM stelt vzw Vrije Radio Aarschot in gebreke

Er komt wat meer duidelijkheid in het maandenlange mysterie rond het lokale frequentiepakket 92 (105.2 Lees verder

Student@Night: DWW-platform tijdens eigen radiomarathon

Morgen, donderdag 1 december om 20 uur trapt Student@Night in samenwerking met PXL Radio een Lees verder

Radio Noordzee start apart kerstkanaal

De kerstmuziek wordt aangevuld met regionaal nieuws, een kerstweerbericht en de verschillende kerstevents aan de kust worden Lees verder

Radio Star haalt 13.000 euro op voor MFL-Herzele

Radio Star uit Herzele sloot een tweedaagse verzoekmarathon voor een goed doel met succes af.

AjoinMusic startte 17de seizoen

Burgemeester Christophe D’Haese en voorzitter van het feestcomite Wendy Wauters lanceerden de uitzendingen met een Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Frank
Frank
23 april 2022 - 14:24 14:24

Is ook weer zo’n non stop radio die totaal geen binding heeft met de regio

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx