RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

VUB hield zelfpromotie mediagroepen tegen het licht

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Sinds de synergie van Medialaan en de Persgroep tot DPG Media worden de eigen merken – Het Laatste Nieuws (HLN) en VTM Nieuws – een stuk sterker gepromoot binnen de eigen mediagroep. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel, in opdracht van SBS.

De imec-onderzoeksgroep SMIT van de VUB, in samenwerking met de VUB-onderzoeksgroep Desire, analyseerde de mate van zelfpromotie op basis van twee specifieke cases van mediaconcentratie in Vlaanderen: de overname van Medialaan door de Persgroep, nu DPG Media, in 2017 en Mediahuis dat haar belang van 30 procent in SBS verkocht aan Telenet in maart 2018.

De berichtgeving in Het Nieuwsblad en HLN werd kwantitatief en kwalitatief vergelijken over de periodes 2016-2017 en 2018-2019, aangevuld met een analyse van het Journaal en VTM Nieuws.

In Het Nieuwsblad blijft het aandeel zelfpromotie vrij stabiel. Na de verkoop is er enkel een zichtbare verandering binnen artikels die over de media gaan. Daar is er een daling van het aantal vermeldingen van SBS-merken van 33 naar 19 procent.

Op vlak van zelfpromotie is er bij HLN een duidelijke stijgende trend na de overname. Wanneer één van de drie grootste zenders vernoemd wordt, ging het voor de overname in 43 procent van de gevallen over VTM. Dat stijgt nu tot 55 procent. Wanneer één van de drie grootste zenders vernoemd wordt in de rubriek Nieuws stijgt de vermelding van VTM van 41 procent voor tot 77 procent na de overname.

“Misschien gaan ze daar iets te ver in door, maar misschien is het ook wel verdedigbaar. De bedoeling van het onderzoek is om een aantal analyses te doen die een spiegel voorhouden, zodat redacties hier zelf over gaan nadenken”, stelt professor Karen Donders van imec-SMIT, VUB.

In zowel Het Nieuwsblad als in HLN blijkt VTM de meest voorkomende zender, maar dit kan natuurlijk te wijten zijn aan het feit dat ze zich allen richten op eenzelfde doelpubliek. Na de overname valt bij HLN wel op dat VTM anders wordt geportretteerd. In 2016 was het “een vertrouwde familiezender”, maar in 2019 wordt VTM “de te kloppen concurrent”. Andere merken worden doorgaans defensiever geframed. De artikels waarin het over VTM gaat, nemen bovendien gemiddeld met 100 woorden toe.

De analyse tussen beide nieuwsbulletins toont dat er in Het Journaal van VRT ook ruime aandacht is voor zelfpromotie, maar die is minder gerelateerd aan merken en meer aan programma’s. Bij VRT ligt de promotie van eigen programma’s op 85 procent en bij VTM op 90 procent. Dat is gelijklopend, maar een eerste bevinding is dat het bij Het Journaal van VRT vaak gaat over journalistieke programma’s zoals Pano, De Afspraak of Karrewiet, terwijl dit in VTM Nieuws eerder vermeldingen zijn van entertainmentprogramma’s zoals Blind Getrouwd of Beat VTM. De verwijzing naar een DPG-merk in het VTM Nieuws vervijfvoudigde na de integratie van VTM binnen DPG Media. Vooral HLN wordt beduidend vaker vernoemd.

“Wil dat zeggen dat er geen entertainment mag zitten in het VTM Nieuws? Neen, maar moest het evolueren tot een gegeven waar programma’s van concurrenten nog veel minder aan bod komen, dan is dat natuurlijk wel oneerlijk. Je zit daar in de markt met een potentiële scheeftrekking en ten opzichte van de consument is het niet heel transparant. Dat zijn twee potentiële gevaren. Wij denken in ieder geval dat er nog meer onderzoek nodig is om dat beter in kaart te brengen”, besluit professor De Donder. Al kun je dat laatste – met enige zin voor relativering – ook klasseren bij ‘zelfpromotie’.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Luistercijfers Wallonië: met vier op een zakdoek

In Wallonië worden de verschillen tussen de vier leidende radiostations steeds kleiner, maar de nummer Lees verder

Analyse Vlaamse luistercijfers maart – juni 2021

De VRT-radio krijgt in de nieuwste luistercijfers van CIM RAM een tik van jewelste, in Lees verder

TOPradio dropt bommetje: Jeroen & Koen terug in de ochtend

Het bleef vooralsnog stil over de nieuwe najaarsprogrammering bij TOPradio. Zopas werd echter een eerste Lees verder

VRRO maakt zich zorgen over Belga-radionieuws (update)

In een e-mail aan Belga en DPG Media uit de VRRO (Vereniging Regionale Radio Omroepen) Lees verder

Nieuwe landelijke radio-erkenningen: het aftellen is gestart

In het Belgisch Staatsblad verscheen maandag (16 augustus) de oproep tot kandidaatstelling voor erkenning als Lees verder

Lang wachten op nachtelijke radio (video)

Hans Knot gaat (nostalgisch) terug naar de maand december 1970 Meer dan een halve eeuw Lees verder

Is Stationhead de (zoveelste) toekomst van radio?

We hadden het de laatste tijd al vaker over de snel oprukkende social audio-apps, als Lees verder

UK: BBC Radio 2 herdacht de Britse zeezenders (audio)

Lang voor de Britse mediaregulator Ofcom de deuren opende naar een meer pluralistisch radiolandschap, moest Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx