RadioVisie

  • .
    .

VS: Zware boetes voor radiopiraten vanaf 26 april

Vanaf 26 april kan de Federal Communications Commission (FCC) nieuwe stevige boetes opleggen aan Amerikaanse radiopiraten in de AM- en FM-band. Het Federal Register publiceerde de regels die de FCC onlangs op aanwijzing van het Congres heeft aangenomen in de zogenaamde “Preventing Illegal Radio Abuse Through Enforcement (PIRATE) Act.”

De wet werd al in januari vorig jaar ondertekend door president Trump en geeft de FCC de bevoegdheid om boetes op te leggen tot 100.000 dollar per dag van de overtreding en tot 2 miljoen dollar in totaal. Er komt ook meer structuur in het handhavingsproces. Zo moet de FCC ieder jaar ‘sweeps’ uitvoeren in de vijf steden met de hoogste concentraties aan radiopiraten.

De wet verplichtte voorts de oprichting van een openbaar toegankelijke online database met een lijst van alle Amerikaanse stations en entiteiten die een bericht hebben gekregen dat ze een omroepstation exploiteren zonder toestemming.

De vraag is echter of de FCC al deze doelen op korte termijn kan realiseren. De FCC sleept al jaren het imago van ‘papieren tijger’ met zich mee. De voorbije twintig jaar werd alles samen zo’n 2.000 keer opgetreden tegen radiopiraten, maar in de VS is dat een druppel op een hete plaat. Het fenomeen clandestiene radio doet er zich voor ‘from coast to coast’, met in het oosten als grootste uitschieters New-York/New Jersey, Philadelphia en Miami en in het westen zowat de hele Amerikaanse westkust.

Ook voor de nieuwe wet blijft het belangrijkste obstakel het gebrek aan financiering voor de handhaving.

Rosemary C. Harold, hoofd van de handhaving bij de FCC, zei in januari in het Amerikaanse Congres, waar ze het eerste jaarverslag over de Pirate Act voorlegde, dat de inspanningen om op te treden tegen illegale stations werden belemmerd door de pandemie en door een gebrek aan financiering. Ook voor de FCC geldt tijdens de pandemie het verplichte telewerk en de commissie kreeg een jaar na de wet nog geen extra dollar om ze uit te kunnen voeren. Het Congressional Budget Office en de FCC hadden de jaarlijkse kosten geschat op 11 miljoen dollar.

Van de ‘sweeps’ die de FCC verondersteld wordt te doen in de vijf steden met de meeste radiopiraten, zei Harold dat de commissie dit bestudeerde, “maar de uitvoering zal onderhevig blijven aan het verkrijgen van financiering en het einde van de pandemie”. Om dezelfde redenen is er een jaar na de wet ook nog steeds geen openbare database.

Wat de FCC sinds enkele maanden wel concreet doet, onder meer in New York, is eigenaars en managers van onroerend goed ‘bedreigen’ met een verbeurdverklaring als ze in hun panden illegale uitzendingen negeren of faciliteren. De Pirate Act van 2020 geeft de FCC die mogelijkheid. Eigenaars krijgen dan ook de raad om hun huurcontracten daarop aan te passen.


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 922: Qmusic, NRJ, USA-airchecks (video)

• Luna herkende als eerste de vijf Q-hits in minder dan 20 seconden • De Lees verder

VS: Ida velde immense zendtoren in Vacherie

Een ruim zeshonderd meter hoge radio- en tv-toren in Vacherie (Louisiana), in mede-eigendom van de Lees verder

Blad 901: Singjaal, Marc Bernier, Clubhouse

• Internetradio Singjaal trapt nieuw radioseizoen af • Derde conservatieve talkradio-host die vaccins afwees sterft Lees verder

Blad 899: TikTok Radio, Caroline Community, licenties Nederland (video)

• Nederlandse commerciële radio verslikt zich in prijskaartje van 'noodverlenging' • Caroline Community Radio is Lees verder

Blad 894: NRJ, radiobeurzen, Radio NUG

• NRJ gaat elke ochtend op stap met geld • Amerikaanse radiobeurzen enkel nog toegankelijk Lees verder

VS: Phil Valentine, conservatieve radiopresentator en vaccinscepticus, overleden aan covid-complicaties

In Nashville overleed zaterdag de conservatieve radiopresentator Phil Valentine op 61-jarige leeftijd aan complicaties van Lees verder

Blad 892: Radio Bingo, RWL, NPR

• Bingo strooit in Roeselare met kermiskaarten • RWL een maand lang op tournee in Lees verder

WBLS voor het eerst solo marktleider in NYC (audio)

De zomer van 2021 kan voor WBLS 107.5 in New York City niet meer stuk. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x