RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

VS: Tweede grootste radiobedrijf van de beurs gegooid

De New York Stock Exchange (NYSE), de belangrijkste Amerikaanse beurs, zet de handel in aandelen van Audacy stop en schrapt de notering van het bedrijf. Audacy was tot maart 2021 gekend als Entercom en is na iHeartMedia de tweede grootste radiogroep in de Verenigde Staten.

Het Audacy-aandeel werd voor het laatst verhandeld aan 0,09 dollar. Het noteerde al 218 dagen opeenvolgend onder de 1 dollar en de NYSE heeft strenge regels waarbij de aandelenprijzen minimum 1 dollar moeten bedragen. Het bedrijf kreeg in augustus vorig jaar hiervoor al een waarschuwing, plus een ultimatum van zes maanden om de zaken weer op orde te krijgen. Audacy-aandelen worden nu enkel nog “over de toonbank” verhandeld. Ze sloten de week af op 0,06 dollar.

In het kwartaalverslag van 10 mei onthulde Audacy dat “de huidige macro-economische omstandigheden”, zoals stijgende inflatie en rentetarieven en lagere advertentie-inkomsten “aanzienlijke onzekerheid in de bedrijfsvoering hebben gecreëerd en mogelijk zullen blijven creëren.” Die factoren “hebben een materieel nadelig effect gehad en zullen naar verwachting een wezenlijk nadelig effect blijven hebben” op de verwachte inkomsten van Audacy, die “waarschijnlijk niet voldoende zullen zijn” om te blijven voldoen aan de financiële schuldconvenanten die de kredietverstrekkers opleggen om ervoor te zorgen dat het zijn schulden kan aflossen.

Als gevolg hiervan erkende Audacy dat het in gebreke zou kunnen gesteld worden, waardoor die schuld onmiddellijk opeisbaar zou kunnen worden. Hierop besloot de NYSE op dinsdag 16 mei de notering te schrappen.

Amerikaanse beleggers wantrouwen radio

Amerikaanse beleggers verloren hun vertrouwen in de aandelen van radiobedrijven toen de advertentiegroei in 2022 afzwakte. iHeartMedia, het grootste Amerikaanse radiobedrijf, verloor op een jaar 55,3 procent van zijn waarde en ook de notering van de nummer drie, Cumulus Media, daalde met 47,5 procent.

Niettemin lijken de marktomstandigheden stilaan te verbeteren. In zijn jongste kwartaalverslag ziet iHeartMedia zijn EBITDA (winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie) verbeteren en verwacht het bedrijf een verder herstel van de reclamemarkt in 2024.

Bij Audacy is het belangrijkste probleem een te hoge schuldenlast (1,9 miljard dollar) in een krimpende industrie. Die hoge schulden zijn een probleem voor alle grote spelers in de Amerikaanse radiomarkt. In tegenstelling tot Audacy, dat zich altijd staande wist te houden, ondergingen iHeartMedia en Cumulus Media enkele jaren geleden al eens een ‘chapter 11’-procedure, wat bij beiden toen leidde tot grondige herstructureringen en kwijtscheldingen van delen van de schuldpakketten.

De hoge schuld bij Audacy dateert nog van de fusie van Entercom met CBS Radio in 2017. Hierdoor verviervoudigde niet alleen de omzet, maar dus ook de schuld, wat een rem zette op de cashflow. Audacy betaalde afgelopen jaar 107,5 miljoen dollar aan netto rentekosten, ongeveer 8,6 procent van de jaaromzet van 1,25 miljard dollar. Momenteel heeft het bedrijf 235 radiostations in 48 mediamarkten.

Heynen

Sinds 2018, het eerste volledige jaar na de fusie, daalde de omzet met 14 procent. De EBITDA zakte sinds de fusie van 500 miljoen dollar naar 138 miljoen dollar. Op 31 maart voldeed Audacy aan zijn schuldconvenanten, maar het bedrijf uitte zijn bezorgdheid over zijn vermogen “om de komende twaalf maanden door te gaan”.

Audacy kondigt aan dat het in de volgende drie kwartalen van 2023 zo’n 35 miljoen dollar (4 procent) aan kosten wil schrappen en het verwacht ook in het tweede of derde kwartaal de verkoop van twee radiostations af te ronden voor 15,5 miljoen dollar. In het eerste kwartaal verkocht Audacy al zijn zendmasten voor samen 17 miljoen dollar.

Het bedrijf hoopt later dit jaar terug te kunnen keren naar de NYSE na een zogenaamde ‘omgekeerde aandelensplitsing’. Die wordt op de jaarvergadering van 24 mei voorgelegd aan de aandeelhouders. Er wordt ook gewerkt aan een herfinanciering van de schuld.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx