RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

VS: Traag herstel voor luistercijfers

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Nu de Verenigde Staten steeds meer de lockdown terugschroeven, begint ook de radiosector zich langzaam maar zeker te herstellen. Dat is in eerste instantie goed te zien aan de luistercijfers. Waar in de maanden maart en april veel luisteraars afhaakten, zien de meeste zenders hun weekbereik opnieuw stijgen. Dit blijkt uit de resultaten over de maand mei van Nielsen Audio. In de meeste markten gaat het om een toename van ongeveer 6%.

Daarmee zijn de cijfers en de plaatsen van voor de crisis nog niet opnieuw bereikt, maar het gaat in ieder geval al een stuk beter. Daarnaast is duidelijk te zien dat de nieuws- en talkzenders weer wat terugzakken en de muziekstations beter scoren. Dat verschilt overigens sterk qua muziekformat. Bij veel popzenders nam het weekbereik toe, maar steeg het marktaandeel nog niet. Classic hits formats scoorden wel opnieuw en duidelijk beter.

Overigens zeggen de luistercijfers nog niks over de reclame-inkomsten. Door de coronacrisis houden adverteerders nog steeds de hand op de knip. Weliswaar worden er opnieuw meer commercials uitgezonden, maar die worden tegen sterk verminderde tarieven verkocht. We overlopen gedetailleerd de cijfers voor de twee grootste steden, respectievelijk New York en Los Angelos.

New York City aan de oostkust

Het weekbereik van de radiosector steeg in New York City met maar liefst 8,8%. Qua marktaandelen is dit nog alles behalve normaal. Voor de tweede maand op een rij gaat het spaanstalige radiostation Mega 97.9 (WSKQ) aan kop. Het marktaandeel nam met maar liefst 1% toe tot 8,7%. Dit is het hoogste cijfer ooit in de Big Apple, buiten 106.7 Lite FM (WLTW). Het weekbereik van Mega groeide met ruim 320.000 luisteraars tot 1,66 miljoen.

(W)CBS FM 101.1 staat op de tweede plaats met 5,8% marktaandeel (+0,5%). Het weekbereik van deze classic hitszender steeg met bijna 260.000 luisteraars tot 1,86 miljoen. Popzender Lite FM zag z’n marktaandeel echter opnieuw dalen. De jarenlange marktleider in New York City is vooral populair op de vele kantoren, maar die waren nog vrijwel allemaal gesloten. Het gevolg was dat het marktaandeel 0,4% daalde tot 5,7%. Het goede nieuws voor Lite is dat het weekbereik steeg. Met 2,25 miljoen luisteraars is het zelfs de eerste zender die de magische grens van twee miljoen opnieuw is gepasseerd.

Q104.3 (WAXQ) blijft vierde, maar zag het marktaandeel dalen naar 4,9%. De classic rockzender moet hierdoor deze plek plaats delen met 1010 WINS. Deze nieuwszender verloor ook weekbereik. Grote afwezigen in de top 5 zijn nog steeds hitradio Z100 (WHTZ) en het urban popstation WBLS 107.5. Beiden zagen hun marktaandeel licht dalen, maar hun weekbereik nam dan weer flink toe. Bij de doelgroepen blijft Mega aan kop bij de 25-54, 18-34 en 18-49 jarigen.

Los Angeles aan de westkust

In Los Angeles heeft K-Earth 101 (KRTH) de koppositie overgenomen. Het marktaandeel steeg met 0,4% naar 5,6%. Het weekbereik nam met bijna 18% toe tot 1,89 miljoen luisteraars. Talkzender KFI AM640, die vorige meting spectaculair de koppositie inpikte, zakte terug naar plek twee met 4,6% (-0,9%). Daarna volgt 104.3 My FM (KBIG) met 4,5%, een stijging van 0,4%. Het weekbereik van My FM steeg met maar liefst 26% naar 1,61 miljoen. 

Plaats vier is voor de urban popzender 94.7 The Wave (KTWV) met 4,3%, gevolgd door KOST 103.5 met 4,2%. Beide stations zagen weliswaar hun marktaandeel dalen, maar hun weekbereik stijgen. Ook 102.7 KIIS FM herstelt zich langzaam. Vorige meting haalde de hitzender z’n laagste marktaandeel sinds begin jaren ’80. Nu steeg dit opnieuw met 0,3%, en het weekbereik met bijna 28%.

Mede hierdoor is KIIS weer de populairste zender bij de doelgroep 18-34 jaar. K-Earth gaat aan kop bij de doelgroepen 18-49 en 25-54 jaar. (Bron: radio.nl)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx