fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

VS: Slimme speaker piekt dankzij radio

De impact van slimme spraakassistenten en luidsprekers is een grote opportuniteit voor radio. In dit artikel nemen we de eerste bevindingen uit de VS onder de loep.

Spraakgestuurde technologie alsmaar belangrijker

In plaats van zoekopdrachten via het klavier, zullen we in de toekomst meer en meer via onze stem zoeken. Vandaag gebruiken we al voice assistants zoals Siri van Apple, Alexa van Amazon, Cortana van Microsoft en Google Asisstant via onze computer of smartphone. Zo’n assistent bevat een algoritme dat menselijke commando’s begrijpt en daarop kan inspelen.

De toekomst van slimme luidsprekers

Een slimme luidspreker bevat een digitale assistent, een algoritme dat menselijke commando’s begrijpt en daarop kan inspelen. Slimme luidsprekers zoals Echo van Amazon, HomePod van Apple en Home van Google zijn nog niet (op grote schaal) te koop op de Belgische markt, maar ongeveer alle marktonderzoeksbureaus zijn het erover eens dat ze over enkele jaren gemeengoed zullen worden.

En naarmate deze innovaties meer en meer aandacht van adverteerders gaan trekken, is dit een niet te missen opportuniteit voor radiomakers. In de VS is de smart speaker al ingeburgerd.

90% luistert naar de radio

De slimme luidspreker is behoorlijk ingeburgerd in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een studie van marktonderzoeksbureau Nielsen, die elk kwartaal opkomende consumententechnologie monitort.

Bijna een kwart van de Amerikaanse huishoudens (24%) bezat in het tweede kwartaal van 2018 een smart speaker. In het eerste kwartaal was dat nog 22%. Gezinnen gebruiken hun slimme luidspreker vooral om:

  • naar muziek te luisteren (90%)
  • info over weer en verkeer op te vragen (81%)
  • feitelijke info op te vragen (75%)
  • voor de lol met zijn butler te praten (68%)
  • het huishouden te besturen: lichten dimmen thermostaat aanzetten (17%).

Negentig procent van de gebruikers zegt dat ze muziek hebben gestreamd op hun smart speaker. Ongeveer de helft doet dat dagelijks. Deze statistieken zijn zinvol en tonen een grote verandering in de manier waarop we media consumeren. Sterker nog, mensen die naar Spotify luisteren op slimme luidsprekers, zullen volgens het streaming-muziekbedrijf waarschijnlijk elke dag meer naar muziek luisteren dan alle Spotify-gebruikers.

Podcasts winnen aandeel

Vorig jaar kwam 4% van de live radiostreaming van National Public Radio (NPR), het openbare radionetwerk in de Verenigde Staten, via smart speakers. “Inmiddels zitten we aan 19%,” zegt Tamar Charney, managing director voor personalisatie en curatie bij NPR. Belangrijk is daarbij dat NPR geen dalingen op andere platforms heeft gezien.

“Slimme luidsprekers brachten de radio helemaal terug naar huis”, aldus Bret Kinsella, oprichter van The Voicebot Podcast with Bret Kinsella, een platform gewijd is aan spraaktechnologie. “Zelfs podcasts, die moeilijker kunnen worden weergegeven met stemassistenten, zien een boost. Mensen luisteren vaak twee keer zo lang naar podcasts op hun smart speakers dan op hun smartphones.”

Minder geneigd om advertenties te skippen

Nog overtuigender voor de door reclame geleide wereld van podcasts, is dat smart speaker-luisteraars minder geneigd zijn om door advertenties heen te springen dan mensen die op computers of telefoons luisteren.

“Mensen zullen waarschijnlijk minder advertenties overslaan op Alexa. Het is moeilijker om tegen Alexa te zeggen 30 seconden vooruit te gaan dan om de advertenties gewoon te laten spelen,” zegt Cara Meverden – CEO & Co-founder van Scout FM. “Smart speakers-luisteraars zijn veel passiever”, voegde ze eraan toe. “Mensen met spraakinterfaces hebben de neiging om te accepteren wat hen wordt gegeven.”

Voorspellingen marktonderzoeksbureaus

Is de hype echt? Volgens enkele marktonderzoeksbureaus zal spraaktechnologie, eerder dan we denken, de wereld veroveren. Volgens een recent NPR en Edison Research-rapport beweert iets meer dan de helft niet meer terug te willen naar een leven zonder slimme speakers.

Het wereldwijde aantal geïnstalleerde slimme luidsprekers zal in twee jaar tijd meer dan verdubbelen, zegt het Amerikaans technologisch marktonderzoeksbureau Canalys.

Wereldwijde advertentie-uitgaven voor voice assistants – die momenteel niet bestaan – zullen in 2022 maar liefst 19 miljard dollar bedragen, bijna de omvang van de huidige tijdschriftadvertentiebusiness, aldus Juniper Research. (Artikel: Var)


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Zit BNL Radio in woelig water?

De muziek uit de lage landen wordt steeds stiller… Grote Plannen Op Paasmaandag, 13 april Lees verder

Barry White op 1 in de ‘Top 70 van de Jaren 70’

Na een lange marathon, waarvan het grootste deel onder een stralende najaarszon, mocht presentator Peter Lees verder

2019: Afscheid van een radiolegende (video en audio)

‘Baby’ Bob Stewart werd net geen 80 jaar Een natuurtalent Precies een jaar geleden werden Lees verder

Old Lady alsnog ‘verdronken’ (audio)

Het enige overgebleven zendschip van Radio Caroline, dat na een muiterij van de bemanning tijdens Lees verder

3 maart 1974: Woelig dagje op de Noordzee (audio)

Precies 46 jaar geleden speelden zich op de Noordzee enkele merkwaardige gebeurtenissen af. Goed voor Lees verder

Mi Amigo 45 vanaf de mv Castor: foto’s en video

In de jachthaven van Blankenberge ligt op dit moment een “echt” zendschip voor anker. Vanaf Lees verder

‘De Wereldtop’ van Radio 1 op Pinkstermaandag

Pinkstermaandag 10 juni zendt Radio 1 van 09:00 tot 13:00 uur ‘De Wereldtop’ uit. Ilse Liebens presenteert Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 73 (video)

Vandaag de laatste aflevering van mijn terugblik op de Amerikaanse radio van de jaren 70 Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het Middagblad van 3 maart

Gentse gaat radio maken in het UK (video)

Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 3 (video)

Sluiten