RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

VS: SiriusXM lanceert radiosatelliet SXM 8 (na verlies van SXM 7)

Op Cape Canaveral werd zondagmorgen (Amerikaanse tijd) met succes de nieuwe radiosatelliet SXM 8 van SiriusXM gelanceerd aan boord van een SpaceX Falcon 9-raket. In december ging de ‘broer’ SXM 7 alsnog verloren na een geslaagde lancering.

De krachtige SXM 8-radiosatelliet werd gebouwd door Maxar in Palo Alto, Californië. Het is de tweede in een order met twee satellieten die SiriusXM in 2016 plaatste. De SXM 7 werd in december met succes gelanceerd met een Falcon 9-raket, maar kreeg te maken met een ladingstoring voordat hij in dienst kwam. SiriusXM bevestigde het falen in januari. Manoeuvres om de baan te verhogen tot een ​​cirkelvormige geosynchrone baan van bijna 36.000 kilometer boven de evenaar mislukten.

In het kwartaalverslag in april boekte SiriusXM een waardevermindering van 220 miljoen dollar als gevolg van het mislukken van de SXM 7-missie. De satelliet wordt nu beschouwd als ‘totaal verloren’. SiriusXM had de vlucht verzekerd voor 225 miljoen dollar. Het bedrijf heeft intussen aan satellietfabrikanten voorstellen gevraagd om een ​​vervanging te bouwen voor de SXM 7. Maxar zei in mei dat de mislukking van de SXM 7 een impact van 28 miljoen dollar had op zijn financiële overzicht.

De SXM 7 zou de XM 3 radio-satelliet op 85 graden westerlengte vervangen. Deze door Boeing gebouwde XM 3-satelliet werd in 2005 gelanceerd. De XM 3- en XM 4-satellieten blijven operationeel in een geosynchrone baan en daarnaast is nog de XM 5 beschikbaar als reserve.

De SXM 8, goed voor 7,5 ton, zou oorspronkelijk de XM 4 vervangen, maar SiriusXM heeft nog niet bevestigd of dat nog steeds het geval is. Er werd ook niets meegedeeld over eventuele wijzigingen aan de SXM 8 om het risico op een gelijkaardige mislukking als de SXM 7 te vermijden.

De SXM 7- en SXM 8-satellieten zijn gebaseerd op Maxar’s 1300-serie en zijn uitgerust met grote S-bandantennes, die nodig zijn om de satelliet krachtige signalen te laten uitzenden, die kunnen ontvangen worden door satellietradio-ontvangers in auto’s.

De lancering van de SXM 8 is dit jaar al de 18de Falcon 9-vlucht door SpaceX en de achtste Falcon 9-lancering in de afgelopen 44 dagen. Een flink deel daarvan waren lanceringen met de eigen Starlink-internetsatellieten van SpaceX.

De lancering is hieronder te herbekijken.

Foto boven: SpaceX


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 878: TM Studios, KL85, Radio 538

• De nieuwe gezichten van TM Studios • Elke week 17 uur op de radiozee Lees verder

1981: Bepaalden videoclips het radiobeleid? (video)

Van mini-muziekfilms tot een niet te onderschatten promotie op YouTube voor de huidige muziekwereld, de Lees verder

VS: A.I. rukt op bij Amerikaanse radio

Alexa luistert naar verzoekjes en stuurt ze door iHeart Media is in de Verenigde Staten Lees verder

Blad 873: Radio 2, PODrank, Mi Amigo 6085 (video)

• Bij de VRT start iedereen onderaan de ladder • De driemaandelijke PODrank is uit, Lees verder

Blad 869: Métropole, Stephen King, Op Volle Toeren

• Illegale netwerkradio in (Belgisch) Luxemburg moet inbinden • Stephen King gaat 'scripted podcasts' maken. Lees verder

Blad 866: MNM, Jack Curtiss, Kall-Krekel

• De Antwerpse regenboogtram van MNM • Afscheid van Jack Curtiss, dj en programmaleider van Lees verder

Blad 862: Assisenstemmen, Berlijn, iHeart Media (video)

• Zomers tijdverdrijf: assisenprocessen herbeluisteren • Derde stadsmux voor Berlijn is nog geen prioriteit • Lees verder

Blad 857: Dennis Elsas, Aether, Matt Deegan (video)

• 50 jaar op de New-Yorkse radio: Dennis Elsas • 30 jaar iedere drie maand Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het is vandaag 6 juni… 1986 (audio)

Het Radiodagboek van 6 juni

Nostalgie: Walk On Sunshine in Nieuwpoort

Sluiten