RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

VS: SiriusXM lanceert radiosatelliet SXM 8 (na verlies van SXM 7)

Op Cape Canaveral werd zondagmorgen (Amerikaanse tijd) met succes de nieuwe radiosatelliet SXM 8 van SiriusXM gelanceerd aan boord van een SpaceX Falcon 9-raket. In december ging de ‘broer’ SXM 7 alsnog verloren na een geslaagde lancering.

De krachtige SXM 8-radiosatelliet werd gebouwd door Maxar in Palo Alto, Californië. Het is de tweede in een order met twee satellieten die SiriusXM in 2016 plaatste. De SXM 7 werd in december met succes gelanceerd met een Falcon 9-raket, maar kreeg te maken met een ladingstoring voordat hij in dienst kwam. SiriusXM bevestigde het falen in januari. Manoeuvres om de baan te verhogen tot een ​​cirkelvormige geosynchrone baan van bijna 36.000 kilometer boven de evenaar mislukten.

In het kwartaalverslag in april boekte SiriusXM een waardevermindering van 220 miljoen dollar als gevolg van het mislukken van de SXM 7-missie. De satelliet wordt nu beschouwd als ‘totaal verloren’. SiriusXM had de vlucht verzekerd voor 225 miljoen dollar. Het bedrijf heeft intussen aan satellietfabrikanten voorstellen gevraagd om een ​​vervanging te bouwen voor de SXM 7. Maxar zei in mei dat de mislukking van de SXM 7 een impact van 28 miljoen dollar had op zijn financiële overzicht.

De SXM 7 zou de XM 3 radio-satelliet op 85 graden westerlengte vervangen. Deze door Boeing gebouwde XM 3-satelliet werd in 2005 gelanceerd. De XM 3- en XM 4-satellieten blijven operationeel in een geosynchrone baan en daarnaast is nog de XM 5 beschikbaar als reserve.

De SXM 8, goed voor 7,5 ton, zou oorspronkelijk de XM 4 vervangen, maar SiriusXM heeft nog niet bevestigd of dat nog steeds het geval is. Er werd ook niets meegedeeld over eventuele wijzigingen aan de SXM 8 om het risico op een gelijkaardige mislukking als de SXM 7 te vermijden.

De SXM 7- en SXM 8-satellieten zijn gebaseerd op Maxar’s 1300-serie en zijn uitgerust met grote S-bandantennes, die nodig zijn om de satelliet krachtige signalen te laten uitzenden, die kunnen ontvangen worden door satellietradio-ontvangers in auto’s.

De lancering van de SXM 8 is dit jaar al de 18de Falcon 9-vlucht door SpaceX en de achtste Falcon 9-lancering in de afgelopen 44 dagen. Een flink deel daarvan waren lanceringen met de eigen Starlink-internetsatellieten van SpaceX.

De lancering is hieronder te herbekijken.

Foto boven: SpaceX


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 943: 2110 FM, Steve Harvey, Johan Kalifa (video)

• Wijnegem krijgt voor het eerst een radiostation (voor één dag) • USA: Steve Harvey Lees verder

VS: Lite FM New York deelt tik uit

Hitzender Lite FM heeft in New York City een gevoelige tik uitgedeeld aan de concurrentie Lees verder

Blad 936: Klara, Avicii en Ron (audio)

• Een hele week Dance 1000 bij SLAM! • Iedereen Klassiek: de (gratis) kassa's zijn Lees verder

Blad 935: Vacature, Evergreens, AM uit de USA

Talent gezocht om MNM in de lucht te houden MNM wil een talentenpool van radiomakers Lees verder

Blad 926: Vloeken, ontslagen en een NRJ-film (video)

• Op tijd en stond een F*-You moet kunnen, vinden de Britse radioluisteraars • Saneringen Lees verder

Blad 922: Qmusic, NRJ, USA-airchecks (video)

• Luna herkende als eerste de vijf Q-hits in minder dan 20 seconden • De Lees verder

VS: Ida velde immense zendtoren in Vacherie

Een ruim zeshonderd meter hoge radio- en tv-toren in Vacherie (Louisiana), in mede-eigendom van de Lees verder

Blad 901: Singjaal, Marc Bernier, Clubhouse

• Internetradio Singjaal trapt nieuw radioseizoen af • Derde conservatieve talkradio-host die vaccins afwees sterft Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x