RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

VS: SiriusXM lanceert radiosatelliet SXM 8 (na verlies van SXM 7)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Op Cape Canaveral werd zondagmorgen (Amerikaanse tijd) met succes de nieuwe radiosatelliet SXM 8 van SiriusXM gelanceerd aan boord van een SpaceX Falcon 9-raket. In december ging de ‘broer’ SXM 7 alsnog verloren na een geslaagde lancering.

De krachtige SXM 8-radiosatelliet werd gebouwd door Maxar in Palo Alto, Californië. Het is de tweede in een order met twee satellieten die SiriusXM in 2016 plaatste. De SXM 7 werd in december met succes gelanceerd met een Falcon 9-raket, maar kreeg te maken met een ladingstoring voordat hij in dienst kwam. SiriusXM bevestigde het falen in januari. Manoeuvres om de baan te verhogen tot een ​​cirkelvormige geosynchrone baan van bijna 36.000 kilometer boven de evenaar mislukten.

In het kwartaalverslag in april boekte SiriusXM een waardevermindering van 220 miljoen dollar als gevolg van het mislukken van de SXM 7-missie. De satelliet wordt nu beschouwd als ’totaal verloren’. SiriusXM had de vlucht verzekerd voor 225 miljoen dollar. Het bedrijf heeft intussen aan satellietfabrikanten voorstellen gevraagd om een ​​vervanging te bouwen voor de SXM 7. Maxar zei in mei dat de mislukking van de SXM 7 een impact van 28 miljoen dollar had op zijn financiële overzicht.

De SXM 7 zou de XM 3 radio-satelliet op 85 graden westerlengte vervangen. Deze door Boeing gebouwde XM 3-satelliet werd in 2005 gelanceerd. De XM 3- en XM 4-satellieten blijven operationeel in een geosynchrone baan en daarnaast is nog de XM 5 beschikbaar als reserve.

De SXM 8, goed voor 7,5 ton, zou oorspronkelijk de XM 4 vervangen, maar SiriusXM heeft nog niet bevestigd of dat nog steeds het geval is. Er werd ook niets meegedeeld over eventuele wijzigingen aan de SXM 8 om het risico op een gelijkaardige mislukking als de SXM 7 te vermijden.

De SXM 7- en SXM 8-satellieten zijn gebaseerd op Maxar’s 1300-serie en zijn uitgerust met grote S-bandantennes, die nodig zijn om de satelliet krachtige signalen te laten uitzenden, die kunnen ontvangen worden door satellietradio-ontvangers in auto’s.

De lancering van de SXM 8 is dit jaar al de 18de Falcon 9-vlucht door SpaceX en de achtste Falcon 9-lancering in de afgelopen 44 dagen. Een flink deel daarvan waren lanceringen met de eigen Starlink-internetsatellieten van SpaceX.

De lancering is hieronder te herbekijken.

Foto boven: SpaceX


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nieuwe satelliet SiriusXM blijkt kreupel

De Noord-Amerikaanse satellietradio SiriusXM en satellietbouwer Maxar Technologies hebben problemen met SXM-7, de op 13 Lees verder

Falcon 9 lanceert vandaag een nieuwe SiriusXM-satelliet

De SXM-7 zoals die er uitgeplooid zal uitzien. Als het allemaal wat meezit, dan wordt Lees verder

VS: Howard Stern blijft tot eind 2025 bij SiriusXM (video)

Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu is het eindelijk officieel: het Lees verder

USA: Radio-icoon Cousin Brucie verlaat SiriusXM

« Hi, everybody, this is your Cousin Brucie. Whoa! Our summer romances are in full Lees verder

Radio Caroline knalt met sterkere AM-zender

Radio Caroline is sinds gisteravond laat op de middengolf (648 kHz) overgeschakeld op haar nieuwe Lees verder

1987: De mastbreuk op de Ross Revenge

Na het fiasco van Laser Hot Hits en de verplaatsing van hun zendschip de MV Lees verder

Radio over de grote plas: 5 verhalen om te lezen (3)

1. WBCN: hoe één radiostation de Amerikaanse revolutie in gang zette 2. Hoe (on)ethisch is Lees verder

Netflix laat Portugese jaren van Radio Free Europe herleven

Glória, de eerste origineel Portugese serie van Netflix, staat sinds 5 november op de streamingdienst. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx