RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

VS: Scott Shannon verlaat WCBS FM

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

We hadden het er gisteren reeds over in Blad 1620, vandaag gaan we er – uitgebreider – op door. Grote verrassing en enige opschudding bij de miljoenen fans van de Amerikaanse oldieszender WCBS FM in ‘The Big Apple’ toen Scott Shannon en zijn sidekick afgelopen vrijdag hun nakende afscheid van de uitermate populaire ochtendshow aankondigden. Voor het 75-jarige wereldbekende icoon meteen de verlossing van het verplichte ontwaken om kwart over drie… in de nacht. Of hiermee het laatste hoofdstuk in zijn gigantische carrière is geschreven, blijft onzeker.

Who’s that girl on holiday?

Onbegonnen werk uiteraard om zijn talloze avonturen en realisaties, van WABB AM in Mobile, Alabama tot en met Tampa, Atlanta en Los Angeles, samen te vatten. Vooral het ‘Zoo format’, waarbij de interactiviteit met het publiek en de voortdurende updates uit de gevarieerde actualiteit, gekruid met een vleugje humor centraal stonden, vormden het fundament voor de komeetachtige opmars van WHTZ alias Z100 in New York. Op 2 augustus 1983 genoteerd op een 74ste plek op de populariteitsladder, nadien razendsnel uitgegroeid tot het meest beluisterde station.

Geen wonder dat vele opkomende artiesten en groepen dé ongezien populaire ochtendshow als noodzakelijke springplank naar bekendheid beschouwden. Zo bleef een zekere Madonna dagenlang aan de studiodeur kloppen tot ‘Holiday’, op dat moment enkel bekend in de clubs, eindelijk in de playlist belandde. Scott Shannon willigde haar verzoek uiteindelijk in en gaf zo de voorzet richting de status ‘Queen of Pop’.

Ook Taylor Dayne, de jonge Debbie Gibson, gitaarheld en opperhoofd van Chic Nile Rodgers, klopten regelmatig aan om exclusief hun nieuwste materiaal te introduceren. De concurrentie zag lijdzaam toe hoe de bron van inspiratie voor onder meer ‘Curry & Van Inkel’ bij Radio Veronica, met een krachtige zender vanop de ‘Empire State Building’, de lakens uitdeelde.

° Lees verder onder de filmpjes

Charlene who?

De oprichter van het ‘True Oldies Channel’ met inmiddels vijfhonderd afdelingen verspreid over de Verenigde Staten, speelde trouwens een doorslaggevende rol in een ander verhaal. Zangeres Charlene had in 1977 de ballad ‘I’ve Never Been To Me’ opgenomen, maar zonder al te veel succes. Totaal gedemotiveerd, vertrok ze naar Groot-Brittannië om als anonieme winkelverkoopster een nieuw leven uit te bouwen.

Tot in 1982 het telefoontje van Motown president Jay Lasker kwam. Een zekere Scott Shannon van WRQB-FM in Tampa ontving massale reacties van enthousiaste luisteraars, die telkens opnieuw naar de zangeres informeerden. De daarop volgende poging om de ballad onder de aandacht van het publiek te brengen, overtrof alle prognoses en het nummer landde in 1982 in de top 3 van de Billboard Hot 100.

Kroongetuige

Net zoals voor miljoenen Amerikaanse landgenoten zorgden de gebeurtenissen van 11 september 2001 voor een onuitwisbaar trauma. Zeker voor de bedenker van de ‘Rockin’ America Top 30 Countdown’, die in het midden van de jaren ’80 even op zondagnacht tussen 02:00 uur en 04:00 uur, tijdens ‘TROS Nachtwacht’ op het Nederlandse Radio 3FM, stond geprogrammeerd.

Tijdens zijn pogingen om New York, via emotionele gesprekken en tips tijdens zijn ochtendshow op WPLJ Power 95,5 te ondersteunen, zag hij hoe een ander vliegtuig zich het tweede gebouw van de ‘Twin Towers’ boorde. Pijnlijke ogenblikken voor de doorgaans vrolijke en niet op zijn mond gevallen mediapersoonlijkheid. Na een korte stilte en met de moed der wanhoop ging hij daarna door met zijn programma en met nieuwe getuigenissen.

° Lees verder onder de filmpjes

En nu?

Geen wonder dat sinds de terreuraanslagen zijn respect voor militairen, security en hulpverleners enorm evolueerde. Zodanig dat hij elke ochtendshow bij WCBS FM met een eresaluut voor hen afsluit. Een vaste regel die ook op 16 december, tijdens zijn definitieve afscheid van de ochtend, minutieus en wellicht met de nodige emoties zal gerespecteerd worden.

Wat de toekomst voor deze zeer geliefde dj in petto heeft, blijft voorlopig onduidelijk. Sommige radiomilieus situeren hem reeds bij de talk- & info-zender 77WABC. Of het klopt, moet blijken na een welverdiende pauze. De dankbaarheid om de talloze uren plezier bij de koffie en het ontbijt zal er niet minder om zijn.

‘Thank you Scott Shannon For The Music!’ (FVM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1620: Dario Monferini, Funiculi Funicula, Scott Shannon (audio)

• DX-wereld verloor Dario Monferini • Funiculi Funicula: nieuwe telg voor de CD-reeks • Scott Lees verder

Documentaire: hoe Z100 op 74 dagen de nummer één van New York werd

Zowat alle ervaren makers van ‘hitradio’ uit de jaren ’80 en ’90 hoorden ooit wel Lees verder

De jingle-geheimen van JAM-boss Jon Wolfert (audio)

Wie wist dat in de intro van een Z100-jingle uit The Flame Thrower een jingle Lees verder

Blad 1630: Vader Abraham, Cork’s Red FM, Conan O’Brien (audio)

• De radio-avonturen van Vader Abraham • Ierland: Bauer Media koopt Cork’s Red FM • Lees verder

Vintage TM jingles nu ook op ‘video’ (beeld & geluid)

Jinglebedrijf TM Studios in Dallas – dat twee jaar geleden nieuwe eigenaren kreeg – weet als geen Lees verder

Jingles uit Brussel op Amerikaanse radio

Een Amerikaans radiostation dat een beroep doet op een Belgische jingleproducent, het blijft bijzonder.

Blad 1611: Studio Brussel, Roel Fooij, JAM (audio-video)

• Studio Brussel: ‘easter eggs’ in oktober • Stemacteur aan de praattafel • TROS-jingles herleven Lees verder

Blad 1610: Nostalgie, Radio2, Anita Kerr (audio)

• Nostalgie-dames stappen tegen borstkanker • Sven Pichal leert u gas terugnemen • Anita Kerr Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx