RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

VS: radiostations mogen weer ongebreideld simulcasten

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In de Verenigde Staten heeft de mediaregulator FCC (Federal Communications Commission) een historische regel uit 1964 afgeschaft, die het dupliceren van radiostations streng aan banden legde. De maatregel werd weliswaar al een tijdlang verwacht voor de AM-band, maar opmerkelijk genoeg is ook op de FM-band het ongebreideld dupliceren van hetzelfde programma voortaan overal toegestaan, zelfs in de grootste radiomarkten.

De grote radiogroepen, verzameld in de National Association of Broadcasters (NAB), juichen de maatregel toe, maar de democraten, die in de minderheid zijn in de FCC, zijn ronduit woest. Zij vrezen voor verdere verschraling van het radiolandschap en het verdwijnen van nog meer lokale stations.

De zogenaamde FM Non-Duplication Rule werd op 1 juli 1964 door de FCC aangenomen. Het beperkte de houders van FM-licenties in steden met meer dan 100.000 inwoners, die ook AM-licenties hadden, om niet meer dan 50 procent van hun AM-signaal gelijktijdig op het FM-station uit te zenden. Buitensporig simulcasten werd gezien als een verspilling en een belemmering voor de ontwikkeling van de FM-band.

De regel stuitte destijds op veel verzet uit de sector, maar werd toch doorgedrukt en ging in oktober 1965 officieel in voege. Sommige stations, die konden aantonen dat hun simulcasting het algemeen belang diende, kregen vrijstelling. Hoewel de maatregel uiteindelijk enorm bijdroeg tot de ontplooiing van de zeer rijke en diverse radiomarkt die Amerika kende in de jaren ’70 en ’80, is die regel altijd onder vuur blijven liggen. De regel werd doorheen de tijd al verschillende malen afgezwakt.

Vandaag wordt de algehele afschaffing van de regel door de FCC voorgesteld als een middel om de AM-stations toe te laten het hoofd boven water te houden. Daarbij wordt meer en meer gedacht in de richting van de digitale AM-band.

“Het ene station zou de hogere audiokwaliteit van digitale uitzending kunnen bieden, terwijl een ander analoge programmering zou kunnen blijven leveren aan luisteraars die nog geen digitale apparatuur hebben”, schrijft FCC-voorzitter Ajit Pai in een verklaring.

Maar in die verklaring rept Pai met geen woord over de redenen om ook het onbeperkt simulcasten op FM voortaan toe te laten. Het gaat hier ongetwijfeld om een grote overwinning van de NAB-lobby, want 36 uur voor de maandelijkse FCC-bijeenkomst werd het ontwerpbesluit, waarin enkel sprake was van een afschaffing van de duplicatieregel voor de AM-band, plots nog gewijzigd.

De democratische FCC-commissaris Jessica Rosenworcel, die wel akkoord kon gaan met de afschaffing van enkel de AM-regel, vreest zware gevolgen voor de sector. Ze ziet op termijn het lokale karakter, de concurrentie en de diversiteit in de FM-band in de grote Amerikaanse radiomarkten verder verschralen.

Haar democratische collega, commissaris Geoffrey Starks, zei dat de republikeinse meerderheid niet uitlegt hoe de voordelen voor de FM-omroepen opwegen tegen het publieke belang om echt lokale programma’s te brengen en het lokale publiek te beschermen tegen de mogelijke schade die wordt veroorzaakt door een onbeperkte simulcasting. “Ik vrees dat de beslissing het nog gemakkelijker en rendabeler zal maken voor grote radiogroepen om lokale stations te hamsteren, zonder enige verplichting om een aanzienlijke programmering te bieden die voldoet aan de behoeften van de lokale gemeenschap.”

De Republikeinse commissarissen Michael O’Rielly en Brendan Carr zeiden dat het schrappen van de regel de radiostations “meer flexibiliteit zal geven als het gaat om het wijzigen van formats en dat stations uiteindelijk de service aan hun gemeenschappen kunnen verbeteren”.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nieuwe Caroline-zender heeft een Nederlandse geschiedenis

Er komt wat meer duidelijkheid over de herkomst van de nieuwe (tweedehands)zender van Radio Caroline, Lees verder

‘Ik heb het er echt helemaal mee gehad!’

Terug naar november en december 1979. 'Freewave', noem het de Nederlandse tegenhanger van het Vlaamse Lees verder

Radio Caroline knalt met sterkere AM-zender

Radio Caroline is sinds gisteravond laat op de middengolf (648 kHz) overgeschakeld op haar nieuwe Lees verder

1987: De mastbreuk op de Ross Revenge

Na het fiasco van Laser Hot Hits en de verplaatsing van hun zendschip de MV Lees verder

Radio over de grote plas: 5 verhalen om te lezen (3)

1. WBCN: hoe één radiostation de Amerikaanse revolutie in gang zette 2. Hoe (on)ethisch is Lees verder

Netflix laat Portugese jaren van Radio Free Europe herleven

Glória, de eerste origineel Portugese serie van Netflix, staat sinds 5 november op de streamingdienst. Lees verder

Radioluisteren via Telenet: de ene kabel is de andere niet

In Vlaanderen gebeurt 6 procent van het radioluisteren via digitale televisie en nog eens twee Lees verder

Onderzoek digitale radio Vlaanderen 2021: de details

In opdracht van de Vlaamse overheid deed het onderzoeksbureau Ipsos voor het vierde jaar op Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Guido Schotmans
Guido Schotmans
12 augustus 2020 - 10:39 10:39

Radio in de US is radio al veel langer eenheidsworst geworden. Overal Coast-to-Coast, Rush Limbaugh Show, ESPN en meer van dat. Een de verplichting om telkens op het volle uur hun call te geven lappen ze dikwijls aan hun laars.Dikwijls kan je alleen maar aan de reclame horen van waar een station is.

Lionel3200
Lionel3200
13 augustus 2020 - 09:50 09:50
Antwoord aan  Guido Schotmans

In de US hebben ze veel wat ze daar noemen “syndicated programs”, op voorhand opgenomen programma’s die op aangepaste uren op de lokale zenders geprogrammeerd zijn. Het programma van Rush Limbaugh is er een voorbeeld van, zoals ook de American Top 40 met Ryan Seacrest. Misschien zijn er nu meer van die programma’s. Als dat zo is kan het alleen omdat er vraag voor is. Als dat voor jou eenheidsworst symboliseert kan ik er voor Vlaanderen alleen maar van dromen. Noem me maar 1 zender die een talk-format hanteert, programma’s zoals die van Sean Hanity uitzendt, al kan dat politiek genuanceerder, of een zender waar alles rond sport draait. Sporza had dat kunnen zijn…

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx