fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

VS: radiostations mogen weer ongebreideld simulcasten

In de Verenigde Staten heeft de mediaregulator FCC (Federal Communications Commission) een historische regel uit 1964 afgeschaft, die het dupliceren van radiostations streng aan banden legde. De maatregel werd weliswaar al een tijdlang verwacht voor de AM-band, maar opmerkelijk genoeg is ook op de FM-band het ongebreideld dupliceren van hetzelfde programma voortaan overal toegestaan, zelfs in de grootste radiomarkten.

De grote radiogroepen, verzameld in de National Association of Broadcasters (NAB), juichen de maatregel toe, maar de democraten, die in de minderheid zijn in de FCC, zijn ronduit woest. Zij vrezen voor verdere verschraling van het radiolandschap en het verdwijnen van nog meer lokale stations.

De zogenaamde FM Non-Duplication Rule werd op 1 juli 1964 door de FCC aangenomen. Het beperkte de houders van FM-licenties in steden met meer dan 100.000 inwoners, die ook AM-licenties hadden, om niet meer dan 50 procent van hun AM-signaal gelijktijdig op het FM-station uit te zenden. Buitensporig simulcasten werd gezien als een verspilling en een belemmering voor de ontwikkeling van de FM-band.

De regel stuitte destijds op veel verzet uit de sector, maar werd toch doorgedrukt en ging in oktober 1965 officieel in voege. Sommige stations, die konden aantonen dat hun simulcasting het algemeen belang diende, kregen vrijstelling. Hoewel de maatregel uiteindelijk enorm bijdroeg tot de ontplooiing van de zeer rijke en diverse radiomarkt die Amerika kende in de jaren ’70 en ’80, is die regel altijd onder vuur blijven liggen. De regel werd doorheen de tijd al verschillende malen afgezwakt.

Vandaag wordt de algehele afschaffing van de regel door de FCC voorgesteld als een middel om de AM-stations toe te laten het hoofd boven water te houden. Daarbij wordt meer en meer gedacht in de richting van de digitale AM-band.

“Het ene station zou de hogere audiokwaliteit van digitale uitzending kunnen bieden, terwijl een ander analoge programmering zou kunnen blijven leveren aan luisteraars die nog geen digitale apparatuur hebben”, schrijft FCC-voorzitter Ajit Pai in een verklaring.

Maar in die verklaring rept Pai met geen woord over de redenen om ook het onbeperkt simulcasten op FM voortaan toe te laten. Het gaat hier ongetwijfeld om een grote overwinning van de NAB-lobby, want 36 uur voor de maandelijkse FCC-bijeenkomst werd het ontwerpbesluit, waarin enkel sprake was van een afschaffing van de duplicatieregel voor de AM-band, plots nog gewijzigd.

De democratische FCC-commissaris Jessica Rosenworcel, die wel akkoord kon gaan met de afschaffing van enkel de AM-regel, vreest zware gevolgen voor de sector. Ze ziet op termijn het lokale karakter, de concurrentie en de diversiteit in de FM-band in de grote Amerikaanse radiomarkten verder verschralen.

Haar democratische collega, commissaris Geoffrey Starks, zei dat de republikeinse meerderheid niet uitlegt hoe de voordelen voor de FM-omroepen opwegen tegen het publieke belang om echt lokale programma’s te brengen en het lokale publiek te beschermen tegen de mogelijke schade die wordt veroorzaakt door een onbeperkte simulcasting. “Ik vrees dat de beslissing het nog gemakkelijker en rendabeler zal maken voor grote radiogroepen om lokale stations te hamsteren, zonder enige verplichting om een aanzienlijke programmering te bieden die voldoet aan de behoeften van de lokale gemeenschap.”

De Republikeinse commissarissen Michael O’Rielly en Brendan Carr zeiden dat het schrappen van de regel de radiostations “meer flexibiliteit zal geven als het gaat om het wijzigen van formats en dat stations uiteindelijk de service aan hun gemeenschappen kunnen verbeteren”.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 24 november – 327 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 21 november – 324 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 20 november -323 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 659: OmniPlayer, MENT & Brandy (audio)

DPG Media zet in op OmniPlayer voor z'n radiostations. Isabel en Lou van Put strijden Lees verder

VS: 103.5 WTOP verdiende het meest

BIA Advisory heeft een overzicht gepubliceerd van de Amerikaanse radiostations met de hoogste omzet in Lees verder

Het radiodagboek van 19 november – 322 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 18 november – 321 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 17 november – 320 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Guido Schotmans
Guido Schotmans
12 augustus 2020 - 10:39 10:39

Radio in de US is radio al veel langer eenheidsworst geworden. Overal Coast-to-Coast, Rush Limbaugh Show, ESPN en meer van dat. Een de verplichting om telkens op het volle uur hun call te geven lappen ze dikwijls aan hun laars.Dikwijls kan je alleen maar aan de reclame horen van waar een station is.

Lionel3200
Lionel3200
13 augustus 2020 - 09:50 09:50
Antwoord aan  Guido Schotmans

In de US hebben ze veel wat ze daar noemen “syndicated programs”, op voorhand opgenomen programma’s die op aangepaste uren op de lokale zenders geprogrammeerd zijn. Het programma van Rush Limbaugh is er een voorbeeld van, zoals ook de American Top 40 met Ryan Seacrest. Misschien zijn er nu meer van die programma’s. Als dat zo is kan het alleen omdat er vraag voor is. Als dat voor jou eenheidsworst symboliseert kan ik er voor Vlaanderen alleen maar van dromen. Noem me maar 1 zender die een talk-format hanteert, programma’s zoals die van Sean Hanity uitzendt, al kan dat politiek genuanceerder, of een zender waar alles rond sport draait. Sporza had dat kunnen zijn…

2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het is vandaag 11 augustus… 1995 (audio)

2010: Brand(y)nieuw bij Qmusic en Radio 2

Het radiodagboek van 11 augustus – 223 (audio)

Sluiten