fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

VS: onderzoekers bouwen eerste laser radiozender én -ontvanger

Onderzoekers van de Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS, Cambridge, Massachussetts) zijn er voor het eerst in geslaagd om radiosignalen te verzenden én te ontvangen via een halfgeleiderlaser. Volgens het onderzoeksteam zond de laser niet alleen microgolven draadloos uit, maar werd het signaal ook gemoduleerd en extern ontvangen. Voor de petite histoire: het allereerste liedje dat via deze nieuwe lasertechniek werd uitgezonden was Dean Martin’s “Volare” (luister hier).

De behaalde gegevenssnelheid effent volgens de onderzoekers het pad naar ultrasnelle Wi-Fi die zich zal afspelen in terahertz-frequenties. Het hybride elektronisch-fotonische apparaat gebruikt een laser om microgolfsignalen uit te zenden, te moduleren en ze nadien te ‘distilleren’, zodat ze gewoon als een radiosignaal kunnen worden beluisterd.

De laser gebruikt verschillende frequenties van licht om samen microgolfstraling te genereren (Credit: Marco Piccardo / Harvard SEAS)

In een optisch frequentiekamregime kunnen halfgeleiderlasers een spectrum genereren dat bestaat uit frequentielijnen die zich op gelijke afstand van elkaar bevinden. De meeste toepassingen voor frequentiekammen, zoals spectroscopie en metrologie, maken rechtstreeks gebruik van de optische ‘output’ van deze lasers. In microgolf-fotonica toepassingen, wordt die output van de frequentiekam verzonden naar een snelle fotodetector en gebruikt voor het produceren van microgolven.

De laser produceert in een frequentiekam meerdere bundels op meerdere frequenties die op gelijke afstand van elkaar liggen, zoals de tanden van een kam, vandaar de term. In 2018 ontdekte het SEAS-team dat de lichte “tanden” van de laserkam tegen elkaar konden resoneren, waardoor de elektronen in de holte van de laser oscilleerden op microgolffrequenties in de radioband van het spectrum. In de bovenste elektrode van het apparaat bevindt zich een geëtste gleuf die fungeert als een gewone dipoolantenne.

Door de kam te moduleren, kon het team gegevens over de microgolfemissie coderen. Dit werd vervolgens door de antenne verzonden naar het ontvangstpunt, waar het werd opgepikt door een hoornantenne, voordat het werd gefilterd en gedecodeerd door een computer. Bovendien kan de lasertechnologie ook radiosignalen ontvangen van een tweede apparaat en kan het gedrag van de laser op afstand worden bestuurd met behulp van microgolven.

“Dit alles-in-één geïntegreerd apparaat, kan op termijn veel betekenen voor draadloze communicatie”, zegt Marco Piccardo, postdoctoraal ‘fellow’ bij SEAS. “Hoewel de droom van draadloze communicatie in terahertz nog een heel eind weg is, biedt dit onderzoek een duidelijke routekaart om er te komen.” (RDS)

Het onderzoek werd gepubliceerd in de « Proceedings of the National Academy of Sciences ».


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Afstandsbediening van Sony is ook luidspreker

Sony heeft een nieuwe categorie apparaatjes bedacht: een afstandsbediening die tegelijkertijd een draagbare luidspreker is. Lees verder

XS2RADIO maakt van nieuwssites radiostations

De tech-startup XS2RADIO lanceert vandaag, op World Radio Day, een platform waarmee nieuws-, special interest- Lees verder

‘De Signaal Switch’ komt er nu heel snel aan

Telenet zal vanaf volgende week dinsdag 11 februari stoppen met het aanbieden van analoge radio Lees verder

Blad 399: Radio 1, Veronica en Middelkerke (video)

Zelfs in de winter kan u gewoon buiten komen, want de radio is er ook. Lees verder

Naar het voetbal gaan om te… luisteren

"Het gaat om de sfeer opsnuiven, het voelen en het horen” Niet kijken, maar... luisteren Lees verder

Blad 392: ‘PLAN B’, FM-kavels en een Assistent

Hoe sterk verschillen de media in Vlaanderen en Wallonië van elkaar? Of net niet..Gezocht en Lees verder

2003: Hoogtechnologisch luisteronderzoek (video)

Nadat er in het najaar van 2002 al een aantal testen werden uitgevoerd, zijn de Lees verder

Vlaams bedrijf maakt antennes voor heel Europa

Velen dromen ervan, maar het is weinigen gegeven: van je hobby je beroep maken. Kenny Lees verder

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Frank Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Frank
Gast
Frank

Toch interessant gewoon mee verder experimenteren

Meer in techniek
Dick is (nog steeds) radio actief – 32 (audio)

Nieuwe chip Frontier maakt radiotoestellen met streaming goedkoper

Radioblad 108: VROB, Amazon en Happy AM (audio)

2001: Een uur duurt bij RVI maar 56 minuten

Het radiodagboek van 11 april – 101 (audio)

2009: ‘Oortjes’ verboden in het verkeer?

Sluiten