RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

VS: Norm Pattiz (1943-2022), vader van de moderne ‘syndicated radio’

Norm Pattiz, die algemeen beschouwd wordt als de vader van de moderne ‘syndicated radio’ via zijn bedrijf Westwood One, overleed op 4 december op 79-jarige leeftijd.

Voor de nog wat jongere mensen die zich afvragen wat dat is: ‘syndicated radio’ zijn radioprogramma’s die onafhankelijk worden geproduceerd om ze vervolgens te verkopen voor uitzending op diverse radiostations. Die programma’s hadden meestal een inhoudelijke en/of vormelijke meerwaarde waar individuele stations niet de middelen voor hadden: een beroemde discjockey, zoals destijds Wolfman Jack, of een gepatenteerde formule, zoals de American Top 40 met Casey Kasem. We spreken ook over een tijd toen de meer dan 10.000 Amerikaanse radiostations nog zo goed als allemaal onafhankelijk waren.

Het principe van syndicated radio bestaat in de VS al sinds de jaren ’40, maar beperkte zich toen tot wat religieuze programma’s of een countryprogramma van 15 minuten als The Tennessee Ernie Show, dat door 1.200 radiostations in Noord-Amerika werd uitgezonden. Oorspronkelijk werden die programma’s op tape of op vinyl aangeleverd, maar naarmate de technologie evolueerde werden ook live syndicated programma’s aangeleverd via satelliet. Vandaag speelt zich dat allemaal ‘in the cloud’ af.

Norm Pattiz studeerde af aan de Hamilton High School in Los Angeles en werkte van 1970 tot 1974 als reclameverkoper voor KCOP-TV Channel 13. In 1976 lanceerde hij Westwood One. Het eerste programma dat hij ooit syndicated aanbood was ‘The Sound of Motown’. De inspiratie kreeg hij na het horen van een Motown Weekend op een lokale radio. In de jaren tachtig groeide Westwood One uit tot een dominante speler in syndicated radio. De focus lag toen op de registratie van concerten en programma’s als Mary Turner’s ‘Off the Record’ en de Dr. Demento show. Pattiz was overigens getrouwd met Mary Turner, die in haar show de grootste rock- en popsterren ontving.

Westwood One kocht andere syndicators op, waaronder Mutual Broadcasting en NBC Radio Network. Pattiz lokte zelfs Casey Kasem weg bij Watermark, wat uitmondde in de ​​nieuwe countdown-show Casey’s Top 40. Later verwierf hij ook de rechten op de programmanaam ‘American Top-40’.

Eind jaren tachtig begon Westwood One zijn eigen radiostations te kopen, waaronder het voormalige KIQQ (nu KKLQ, 100.3 FM) en lanceerde Pirate Radio, met Scott Shannon als programmaleider. Het was een tijdperk dat grote bedrijven voor enorme bedragen radiostations opkochten, wat zich nadien vanwege de schuldenlast als een boemerang tegen hen zou keren. Ook bij Westwood One dat in 1994 zelf werd opgekocht door Infinity Broadcasting, dat later op zijn beurt een onderdeel werd van CBS. Pattiz bleef wel aan het roer van Westwood One tot 2010, toen Cumulus Media de leiding overnam.

Pattiz ging echter niet met pensioen. In 2012 lanceerde hij Launchpad, dat in 2013 werd omgedoopt tot PodcastOne. Hiermee liep hij alweer technologisch voorop. PodcastOne.Com werd een platform waar honderden professioneel geproduceerde podcasts die alle interesses bestrijken worden gecommercialiseerd, met programma’s als ‘Cold Case Files’, ‘Reasonable Doubt’ en een van de eerste programma’s van ‘The Adam Carolla Show’.

Norm Pattiz diende onder twee presidenten ook in de Broadcasting Board of Governors, die toezicht houdt op niet-militaire Amerikaanse omroepdiensten zoals de Voice of America en Radio Free Europe/Radio Liberty. Hij hielp ook bij het financieren van vele liefdadigheidsevenementen op de radio.

Heynen

Pattiz werd in 2009 opgenomen in de National Radio Hall of Fame en ontving de Giants of Broadcasting Award.


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx