RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

VS: Nielsen neemt nieuwe PPM’s in gebruik

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In de VS start de onderzoeks- en marketingreus Nielsen, dat ginds instaat voor de kijk- en luistercijfers van de radio- en tv-stations, in september met de verdeling van de eerste 3.000 exemplaren van de nieuwste generatie zogenaamde ‘Portable People Meter Wearables’.

Dat zijn draagbare gadgets ter grootte van een horloge die moeten helpen om automatisch te bepalen naar welke audiobron, radio- of tv-station je op een bepaald moment aan het luisteren of kijken bent. PPM’s werden ooit voorgesteld als de ‘holy grail’ om, hoofdzakelijk in functie van de adverteerders, snelle en meer betrouwbare kijk- en luistercijfers te krijgen.

Het toestelletje herkent een voor de mens onhoorbare tooncodering die de deelnemende radio- en tv-stations mee uitzenden. Voordeel van een PPM is dat het, in vergelijking met de aloude ‘luisterdagboeken’, veel minder moeite vergt van het panellid. Je moet het gewoon ‘dragen’. Vooral jongere mensen zijn hierdoor makkelijker te overtuigen om deel te nemen aan dergelijke onderzoeken.

Het PPM-systeem werd al bijna twintig jaar geleden geïntroduceerd door Arbitron, de voorloper van Nielsen, maar het zorgde doorheen de jaren regelmatig voor controverse. De eerste modellen leken sterk op een beeper. De nieuwere bestaan nu als polshorloge, als een hangertje of met een clip om aan een kledingstuk te bevestigen.

Het nieuwste model werd al in 2019 voorgesteld, maar werd eerst nog uitgebreid getest. Nielsen heeft in de VS een panel van 60.000 PPM-gebruikers, dus de omschakeling zal gefaseerd gebeuren. Sowieso is de PPM voor Nielsen slechts één van de meerdere systemen die gebruikt worden om de kijk- en luistercijfers te meten.

Wereldwijd zijn er slechts een handvol landen die (ook) PPM’s gebruiken in functie van officiële kijk- en luistercijfers. Onze Vlaamse VRT experimenteerde tussen 2003 en 2014 via een extern marketingbureau met een eigen PPM-panel van 500 tot 1000 gebruikers.

Het was, naast de veel tragere CIM-cijfers, een handige manier voor de openbare omroep om snel over luister- en kijkcijfers te beschikken. De cijfers uit dat PPM-onderzoek werden destijds meestal enkel intern gebruikt. In 2015 werd het systeem echter in alle stilte begraven. Ook de radiostations van DPG Media, toen nog Medialaan, gebruikten het systeem enkele jaren.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Luistercijfers Wallonië: met vier op een zakdoek

In Wallonië worden de verschillen tussen de vier leidende radiostations steeds kleiner, maar de nummer Lees verder

Analyse Vlaamse luistercijfers maart – juni 2021

De VRT-radio krijgt in de nieuwste luistercijfers van CIM RAM een tik van jewelste, in Lees verder

TOPradio dropt bommetje: Jeroen & Koen terug in de ochtend

Het bleef vooralsnog stil over de nieuwe najaarsprogrammering bij TOPradio. Zopas werd echter een eerste Lees verder

VRRO maakt zich zorgen over Belga-radionieuws (update)

In een e-mail aan Belga en DPG Media uit de VRRO (Vereniging Regionale Radio Omroepen) Lees verder

Nieuwe landelijke radio-erkenningen: het aftellen is gestart

In het Belgisch Staatsblad verscheen maandag (16 augustus) de oproep tot kandidaatstelling voor erkenning als Lees verder

Lang wachten op nachtelijke radio (video)

Hans Knot gaat (nostalgisch) terug naar de maand december 1970 Meer dan een halve eeuw Lees verder

Is Stationhead de (zoveelste) toekomst van radio?

We hadden het de laatste tijd al vaker over de snel oprukkende social audio-apps, als Lees verder

UK: BBC Radio 2 herdacht de Britse zeezenders (audio)

Lang voor de Britse mediaregulator Ofcom de deuren opende naar een meer pluralistisch radiolandschap, moest Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx