RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

VS: minder dj’s, technici en studio’s bij iHeart Media (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Nadat iHeart Media, de grootste aanbieder van commerciële radio in de VS, eerder al flink wat radiodeejays op straat zette, is het nu de beurt aan technici en engineers. Daarnaast wordt ook gesnoeid in het aantal studio’s, niet ieder radiostation zal er nog eentje hebben. 

Begin vorig jaar startte de grootschalige reorganisatie. In meerdere rondes verloren honderden radiomakers hun baan. Automatiseren is het nieuwe toverwoord waarbij meer wordt ingezet op kunstmatige intelligentie. Steeds meer live uitzendingen worden vervangen door voice tracks en syndicated programma’s. Omdat op veel stations nauwelijks nog iemand aanwezig is, gaat iHeart Media nu ook het aantal studio’s inkrimpen.

Momenteel hebben de meeste radiostations er nog eentje, maar omdat die een groot deel van de dag niet gebruikt wordt, of soms zelfs helemaal niet meer, gaat het mes erin. Dat kan want al in 2017 werd de ‘Main Studio Rule’ geschrapt door mediawaakhond FCC. Hierdoor is elk radiostation niet langer verplicht om een eigen studio te hebben.

Minder studio’s

Als voorbeeld voor de nieuwe opzet dient San Antonio in Texas, waar de zes radiostations van iHeart Media sinds 2018 niet meer over een eigen studio beschikken. Er is nog slechts één hoofdstudio voor live uitzendingen en enkele kleinere studio’s waar deejays hun voice tracks kunnen inspreken of eventueel een muziekprogramma opnemen.

Zo wordt de hoofdstudio gebruikt door nieuwzender 1200 WOAI voor de ochtendshow, terwijl later in de ochtend sportzender Ticket 760 (KTKR) de ruimte overneemt. In de middag is het dan de beurt aan 104.5 Latino Hits (KZEP). Op grote schermen aan de muur wordt getoond welk station de studio gebruikt.

Maar ook op redactieruimte wordt bespaard. Een groot deel hiervan is reeds gecentraliseerd, terwijl een ander deel van de medewerkers, noodgedwongen, thuis werkt door corona. Een ideale gelegenheid voor iHeart Media om het aantal vierkante meters te verminderen.

In de cloud

Daarnaast wordt ook op technische faciliteiten bezuinigd. Veel programma’s komen inmiddels vanuit de cloud, waardoor grote serverruimtes bij radiostudio’s niet meer nodig zijn. In plaats hiervan plaatst iHeart Media een server bij de FM-zendmasten. Deejays kunnen van thuis uit met een microfoon en laptop een programma opnemen en in elkaar zetten.

En omdat er steeds minder techniek in de gebouwen van iHeart Media aanwezig is, wordt ook het aantal technici en engineers teruggeschroefd. De afgelopen week zijn er al een flink aantal op straat gezet. Een deel mag nog op contractbasis of op basis van gewerkte uren terugkomen.

Studio’s en zendlocaties werden grotendeels voorzien van monitoringssystemen die vanuit het Network Operations Center in Cincinnati in de gaten worden gehouden. Storingen worden automatisch gemeld, waarna een technicus of engineer op afstand kan ingrijpen. Mocht dat niet lukken, dan wordt een storingsmonteur ‘in de buurt’ opgetrommeld. Dat ‘in de buurt’ is overigens relatief, want het kan gebeuren er eerst nog een paar uur moet gereden worden.

Veel van deze plannen bevinden zich momenteel nog in de uitvoeringsfase, die later afgerond wordt. Ook verhuizen dit jaar tal van radiostations naar een nieuw, kleiner pand. (radio.nl – fotocredits: Fox Business)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx