RadioVisie

  • .
    .

VS: Mediabase wint de slag om airplay-tracking

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In de Verenigde Staten kijkt de radiowereld al jarenlang naar twee concurrerende airplay-hitlijsten: de Billboard-lijst, die momenteel nog wordt aangedreven door de radiotrackingservice BDS, eigendom van Luminate (voorheen Nielsen Music), en de onafhankelijke charts van de airplay-monitoringservice Mediabase. Eind dit jaar komt er een einde aan dat tijdperk van duelleren.

Luminate kondigde donderdag aan dat, vanaf 1 december 2022, het gebruik van BDSradio zal worden stopgezet en dat Luminate voor de Billboard-charts zal gaan samenwerken met Mediabase, dat “algemeen bekend staat als de standaard in de muziekindustrie bij labels, uitgevers en beheermaatschappijen”.

De overstap zal een einde maken aan de vaak voorkomende verwarring of, binnen een bepaald format, een liedje de nummer 1 bereikte in een of beide hitlijsten. Anderzijds zal het bij ‘close calls’ niet meer mogelijk zijn om een ​​nummer 1 te claimen bij Billboard of Mediabase.

Hoewel artiesten en labels altijd de neiging hadden om eerst de Billboard-hitlijsten te noemen, omdat de Mediabase-hitlijsten minder gekend zijn bij het bredere publiek, maakt de aankondiging van Luminate duidelijk dat Mediabase als trackingservice doorgaans betrouwbaarder is geweest dan BDS.

Volgens MediaBase worden de klanten vanaf 1 november overgedragen naar MediaBase, een onderdeel van RCS Works (GSelector, Zetta, Aquira…), dat op zich een onderdeel is van iHeartmedia.

Luminate was voorheen bekend als P-MRC Data en is eigendom van MRC en Penske Media. Bij het verwerven van Nielsen Music, op het einde van 2019, werd ook de trackingservice BDSradio overgenomen om radiogegevens te leveren voor de airplay-hitlijsten, die op hun beurt ook bijdragen aan de samenstelling van de Billboard Hot 100.

“Mediabase heeft zichzelf bewezen als de meest vertrouwde en meest gerefereerde aanbieder van radiodata in de snel veranderende muziekindustrie”, zegt Luminate CEO Rob Jonas. “Bij Luminate zijn we er trots op dat we onze klanten – of het nu grote platenlabels, technologiebedrijven, filmstudio’s, tv-netwerken of indie-muziekspelers zijn – absoluut de beste informatie kunnen bieden die ze nodig hebben om hun bedrijf te runnen en te laten groeien. Deze nieuwe samenwerking stelt ons in staat om precies dat te doen.”

Luminate en Mediabase benadrukken dat het niet om een fusie gaat. De overgang van BDSradio naar Mediabase zal omwille van de continuïteit geleidelijk gebeuren vanaf nu tot het einde van het jaar. Tegelijk kondigt Luminate voor 2023 voor zijn databases een nieuw en zeer modern klant- en gebruikersplatform aan, waar ook Mediabase zal aan bijdragen. Dat platform zal naast muziek ook informatie geven over film en tv.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De jingle-geheimen van JAM-boss Jon Wolfert (audio)

Wie wist dat in de intro van een Z100-jingle uit The Flame Thrower een jingle Lees verder

Blad 1630: Vader Abraham, Cork’s Red FM, Conan O’Brien (audio)

• De radio-avonturen van Vader Abraham • Ierland: Bauer Media koopt Cork’s Red FM • Lees verder

VS: Scott Shannon verlaat WCBS FM

We hadden het er gisteren reeds over in Blad 1620, vandaag gaan we er - Lees verder

Vintage TM jingles nu ook op ‘video’ (beeld & geluid)

Jinglebedrijf TM Studios in Dallas – dat twee jaar geleden nieuwe eigenaren kreeg – weet als geen Lees verder

Blad 1620: Dario Monferini, Funiculi Funicula, Scott Shannon (audio)

• DX-wereld verloor Dario Monferini • Funiculi Funicula: nieuwe telg voor de CD-reeks • Scott Lees verder

Jingles uit Brussel op Amerikaanse radio

Een Amerikaans radiostation dat een beroep doet op een Belgische jingleproducent, het blijft bijzonder.

Blad 1611: Studio Brussel, Roel Fooij, JAM (audio-video)

• Studio Brussel: ‘easter eggs’ in oktober • Stemacteur aan de praattafel • TROS-jingles herleven Lees verder

Blad 1610: Nostalgie, Radio2, Anita Kerr (audio)

• Nostalgie-dames stappen tegen borstkanker • Sven Pichal leert u gas terugnemen • Anita Kerr Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx