RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

VS: Luistercijfers New York, Los Angelos, Chicago (video)

Z100 in New York City lijkt zich steeds verder te herstellen van de coronacrisis. De hitzender uit de Big Apple, scoorde het hoogste luistercijfer in meer dan een jaar tijd en staat nu op plekje 4. Aan kop vinden we nog steeds Lite FM terug, terwijl KOST blijft leiden in Los Angeles. Dit blijkt uit de novembercijfers van Nielsen Audio over de periode van 14 oktober tot 10 november. In de Verenigde Staten zijn er namelijk dertien metingen per jaar. De laatste vier weken van december gaat het om de zogenaamde ‘Holiday’ cijfers.

De coronacrisis heeft er flink ingehakt. Zo ook bij Z100. Door de lockdown en het veranderde luistergedrag zag het station het weekbereik in eerste instantie halveren. Ook het marktaandeel kreeg forste klappen, waardoor men uit de top 5 van best beluisterde stations van New York City donderde. Het herstel verliep langzaam. Weliswaar ging het weekbereik weer gestaag omhoog, maar het marktaandeel bleef achterop hinken.

In augustus lukte het Z100 (WHTZ) voor het eerst in anderhalf jaar om weer aan te knopen met de top 5, om een maand later toch weer te verdwijnen. In oktober heroverde de hitzender opnieuw de vijfde plaats om nu verder door te stijgen. Het marktaandeel steeg met 0,7% naar 5,1%. De hoogste cijfers in meer dan een jaar en bovendien goed voor plaats 4. Ook het weekbereik nam toe met bijna 200.000 luisteraars, naar ruim 2,94 miljoen.

Kerstvrij

Het populairst is nog altijd 106.7 Lite FM (WLTW). Wel verloor de popzender terrein en is met 6,8% marktaandeel nog nipt marktleider. Deze meting was voor Lite nog geheel kerstvrij, want het station begon pas op 19 november kerstmuziek te draaien. Dat gaat ongetwijfeld voor een stijging zorgen in de volgende meting. Plaats 2 blijft voor de urban popzender WBLS 107.5 met 6,5% marktaandeel (+0,4%), gevolgd door (W)CBS FM 101.1. Dit classics kanaal ging een half procent omhoog, tot naar 5,5%. Het beste cijfer sinds juni.

Q104.3 (WAXQ) met een classic rock format staat vijfde met 4,6% marktaandeel. Vlak daarachter komt het popformaat van New 102.7 (WNEW), dat nog steeds aan de deur van de top 5 rammelt. De nieuwe classic hip-hopzender 94.7 The Block (WXBK) heeft nog geen potten kunnen breken en debuteert met slechts 1,4%. Ter vergelijking: voorganger New York’s Country 94.7 sloot af met 2,1%. Kijkend naar de doelgroepen, blijft Lite aan kop bij zowel de 18-49 als 25-54 jarigen, terwijl WBLS de nummer 1 positie bij 18-34 heeft ingenomen.

Los Angeles

Winnaar in Los Angeles is alweer KOST 103.5. Wel daalde het marktaandeel van de popzender met 0,3% naar 6,0%. Ook hier geldt dat de gemeten periode nog vrij was van kerstmuziek. KOST ging op 12 november over op “all christmas”.

Plaats 2 blijft in handen van de classics hitzender K-Earth 101 (KRTH) met 5,5%. 104.3 My FM (KBIG) en het urban popstation 94.7 The Wave (KTW) staan gedeeld derde met 4,2%. My verloor 0,4%,  terwijl The Wave een half procent steeg. Het Spaanstalige K-Love 107.5 (KLVE) completeert met z’n softpop format de top 5 met 4,1%. Bij de doelgroepen staat KOST weer op 1 bij de 25-54 jarigen, gaat K-Earth aan kop bij 18-34 en is de hitzender 102.7 KIIS het populairst bij 18-49.

Kersteffect

Hoeveel effect het draaien van kerstmuziek kan hebben op de luistercijfers, bewijst 93.9 Lite FM (WLTW) in Chicago. De popzender schakelde reeds op 3 november, om 17:00 uur over op kerstmuziek. Na slechts één week kerstmuziek schoot het marktaandeel van met 1,1% omhoog naar 5,7%, wat goed is voor een gedeelde eerste plaats. (RadioWereld.nl)

Heynen

Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx