RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

VS: Larry King (87) overleden

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Larry King, de bekroonde radio- en tv-presentator, die een begrip werd met zijn langlopende CNN-show Larry King Live, stierf zaterdagochtend, Amerikaanse tijd, op 87-jarige leeftijd.

“Met grote droefheid kondigt Ora Media de dood aan van onze mede-oprichter, gastheer en vriend Larry King, die vanmorgen op 87-jarige leeftijd is overleden in het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles,” kondigde King’s officiële Twitter zaterdagochtend aan. Er werd geen doodsoorzaak opgegeven, maar King’s dood kwam weken nadat was onthuld dat de 87-jarige gastheer vocht tegen het coronavirus.

“63 jaar lang, op de radio, televisie en in de digitale media, zijn Larry’s vele duizenden interviews, prijzen en wereldwijde bekendheid een bewijs van zijn unieke en blijvende talent. Bovendien, hoewel het zijn naam was die in de titels van de shows voorkwam, beschouwde Larry zijn interviewonderwerpen altijd als de echte sterren van zijn programma’s, en zichzelf als slechts een onbevooroordeelde doorgeefluik tussen de gast en het publiek. Of hij nu een Amerikaanse president, een buitenlandse leider, een beroemdheid, een door schandalen geteisterd persoon of een jan-met-de-pet interviewde, Larry stelde graag korte, directe en ongecompliceerde vragen. Hij geloofde dat beknopte vragen meestal de beste antwoorden opleverden, en hij had het zelden bij het verkeerde eind.”

King kampte in de loop der jaren met gezondheidsproblemen, waaronder prostaatkanker en diabetes type 2. In 1987 kreeg hij een hartaanval waarvoor een vijfvoudige bypassoperatie nodig was, en in 2017 onderging hij een operatie om een ​​kwaadaardige tumor in zijn long te verwijderen.

Eerder dit jaar stierven twee van King’s volwassen kinderen – zoon Andy en dochter Chaia – binnen enkele weken na elkaar. Ondanks de tragedies bleef King nieuwe afleveringen uitbrengen van zijn YouTube-serie Larry King Now, waarbij de meest recente aflevering twee weken geleden in première ging. In mei vorig jaar kondigde King ook plannen aan om de podcast-wereld te betreden.

De op 19 november 1933 in Brooklyn in een arme Joodse familie geboren King – zijn echte naam was Larry Harvey Zeiger – genoot nooit een opleiding en begon zijn carrière eind jaren vijftig als radio-dj. Eerst werkte hij voor 55 dollar per week bij WAHR in Miami-Beach, Florida (nu het gospel station WMBM 1490 AM), vanaf 1960 ging hij aan de slag bij WIOD-610 AM in Miami, toen het meest beluisterde station in Zuid-Florida, waar hij 18 jaar zou blijven.

Al snel wierp hij zich in zijn radiowerk toe op interviews met beroemdheden en het becommentariëren van sportevenementen. King beschikte zowel over verteltalent als een fenomenaal geheugen, altijd handig om de dode momenten te vullen tijdens wedstrijden. In 1978, lanceerde King vanuit Washington zijn landelijke Larry King Show, die lokaal te horen was op 240 radiostations. In 1981 was zijn syndicate zelfs de meest succesvolle op de Amerikaanse radiomarkt. Hij bleef die show doen, ook nadat hij in 1985 zijn televisieshow kreeg op CNN, Larry King Live.

Even bedreven in het interviewen van beroemdheden, politici, complottheoretici, paranormaal begaafden en andere nieuwsmakers, werd King’s CNN-show elke avond uitgezonden van juni 1985 tot december 2010, met gasten variërend van Amerikaanse presidenten en Vladimir Poetin tot Frank Zappa en Prince. The Associated Press schat dat de presentator in de loop van zijn carrière meer dan 50.000 interviews heeft afgenomen.

Donald Trump was een andere frequente gast van King’s decennia vóór zijn presidentschap, waarbij de vastgoedmagnaat zelfs gastheer was voor de 25-jarige jubileumspecial van King. In een clip uit een interview uit 1987 gaf Trump aan King toe dat hij geen zin had om president te worden en bekritiseerde hij het buitenlands beleid van de toenmalige president Ronald Reagan.

King won twee Peabody Awards voor zijn programma’s en werd opgenomen in de National Radio Hall of Fame en de Broadcasters Hall of Fame. Na het stopzetten van Larry King Live, verhuisde King naar Larry King Now en Politicking With Larry King, die respectievelijk in 2012 en 2013 werden gelanceerd. Hij maakte ook talloze optredens op het scherm in tv-shows en films – meestal speelde hij zichzelf – waaronder rollen in 30 Rock, Murphy Brown, Ghostbusters, Frasier, Primary Colors en American Crime Story.

“Een interview is een interview. Het is eigenlijk wie, wat, waar, wanneer en waarom. En hoewel het zeker een soort verheven plek is om bij de premier van Groot-Brittannië of de president van een land te zitten, is het toch … ‘waarom doe je wat je doet? Hoe voel je je bij wat je doet? Wat vind je van wat er in de wereld gebeurt? ‘Het komt erop neer dat een interviewer een interviewer is’, zei King in een interview met de Television Academy.

“Ik ging nooit zitten met een president van de Verenigde Staten of een wereldleider of het hoofd van een land en dacht:‘ ho, dit is het hoofd van een land – ik moet anders zijn! ’Ik wil zijn zoals eenieder. Wat zou een man op straat tegen (de toenmalige Franse president) Chirac zeggen als je de kans kreeg om met hem te praten? “


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De jingle-geheimen van JAM-boss Jon Wolfert (audio)

Wie wist dat in de intro van een Z100-jingle uit The Flame Thrower een jingle Lees verder

Blad 1630: Vader Abraham, Cork’s Red FM, Conan O’Brien (audio)

• De radio-avonturen van Vader Abraham • Ierland: Bauer Media koopt Cork’s Red FM • Lees verder

VS: Scott Shannon verlaat WCBS FM

We hadden het er gisteren reeds over in Blad 1620, vandaag gaan we er - Lees verder

Vintage TM jingles nu ook op ‘video’ (beeld & geluid)

Jinglebedrijf TM Studios in Dallas – dat twee jaar geleden nieuwe eigenaren kreeg – weet als geen Lees verder

Blad 1620: Dario Monferini, Funiculi Funicula, Scott Shannon (audio)

• DX-wereld verloor Dario Monferini • Funiculi Funicula: nieuwe telg voor de CD-reeks • Scott Lees verder

Jingles uit Brussel op Amerikaanse radio

Een Amerikaans radiostation dat een beroep doet op een Belgische jingleproducent, het blijft bijzonder.

Blad 1611: Studio Brussel, Roel Fooij, JAM (audio-video)

• Studio Brussel: ‘easter eggs’ in oktober • Stemacteur aan de praattafel • TROS-jingles herleven Lees verder

Blad 1610: Nostalgie, Radio2, Anita Kerr (audio)

• Nostalgie-dames stappen tegen borstkanker • Sven Pichal leert u gas terugnemen • Anita Kerr Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx