RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

VS: Is het ‘All 90s’ format de toekomst? (audio)

Muziek uit de jaren 90 van de vorige eeuw is momenteel uitermate populair. De afgelopen jaren struikelde men zowat over de nineties party’s overal ten lande en ook op de radio is het decennium steeds vaker aanwezig. Mede door corona lijkt de drang naar nostalgie groter geworden. Goed voor een extra herkansing voor het ‘All 90s’ format op de radio?

Luister naar het ‘Foute Uur’ op Qmusic of ‘Die Verrückte Halbe Stunde’ op Radio 538 en de hits uit de jaren ’90 vliegen je om de oren. In de Verenigde Staten programmeren diverse pop- en hitzenders tijdens de coronacrisis zogenaamde ‘Throwback Weekends’ of ‘Feel Good Weekends’, waarbij actuele hits twee dagen lang grotendeels plaats maken voor nummers uit de 90’s en 00’s. Alom gewaardeerd door de luisteraars.

Meteen ging bij popstation 93.9 (W)MIA in Miami het licht op groen om als eerste zender in de VS opnieuw over te stappen naar een ’90 hits format. Dat gebeurde precies een week geleden, donderdag 9 juli. Sindsdien heeft de zender zichzelf herdoopt in Totally 93.9. Het format is al langer terug te vinden bij webradio’s. Ook via Sirius XM – de Amerikaanse satellietradio-aanbieder, is al jaren het kanaal ‘90s at 9’ beschikbaar. Maar tot vorige week bleef de FM-ether er helemaal van verstoken. 

Geprobeerd was er wel. 106.5 The Buzz (KBZC) uit Sacramento waagde zich eraan, maar een commercieel succes werd het niet, want na 2,5 jaar veranderde men aleer van koers. In Canada was Play 107.1 (CKEA) in Edmonton er succesvoller mee, al werd de playlist inmiddels weer uitgebreid met 00’s en 10’s nummers. In Nederland richt Decibel zich hoofdzakelijk op de 90s, elk uur een paar keer afgewisseld met hits uit de 00’s en 10’s.

Iedereen bleef bij hij/zij zat

Opvallend is dat Totally 93.9-eigenaar iHeart Media, niet voor de gebruikelijke reclame- en deejay vrije lancering heeft gekozen met bijvoorbeeld 10.000 hits op een rij. In de plaats zijn de deejays gewoon op hun vaste stek blijven zitten. Ook de reclame is gebleven. Wel stunt men met anderhalf uur durende reclamevrije blokken om 08:00 en om 17:00 uur. 

Enkel als ze er zin in hebben

Eurodance, hip-hop, boybands en girlpower zijn alom tegenwoordig. De rotatie van sommige hits ligt vrij hoog, al valt dit naar Amerikaanse radiobegrippen nogal mee. Zo komen Waterfalls (TLC), Crush (Jennifer Paige), What’s Up (4 Non Blondes) en Rhythm is a Dancer (Snap) drie keer op een dag voorbij. Ook is er nog een hele batterij hits die dagelijks twee keer te horen zijn.

Tussendoor zijn pakkende teksten als; “Al onze ouderlijke vaardigheden komen door onze Tamagotchi” en “Genieten van het geluid van de jaren ’90, zodra we ons bandje hebben teruggespoeld met een potlood”, te horen. Daarmee lijkt Totally 93.9 een typisch… P3-station te worden, waarbij de meeste luisteraars enkel luisteren als ze er zin in hebben. 

Leuk voor af en toe, niet om dag in dag uit aan te hebben staan. Maar als er genoeg van dat soort luisteraars zijn, kan er toch nog een behoorlijk marktaandeel gescoord worden. Daarnaast worden de ‘houdbare’ hits uit de jaren nineties ook steeds meer opgepikt door de pop- (Adult Contemporary) en classics zenders.

Heynen

Dat men juist nu de overstap heeft gemaakt is niet verwonderlijk. Door de corona-crisis waren de luistercijfers van MIA flink gezakt. Een perfecte tijd dus om iets nieuws te proberen. Of Totally 93.9 een succes gaat worden zal pas over een paar maanden duidelijk worden. En of het een blijvertje is, pas véél later. Enkele jaren terug was classic hip-hop als nieuw format helemaal booming, maar inmiddels hebben ook veel stations dit format alweer gedumpt. (BVP – radio.nl)

° Totally 93.9


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx