De FCC, de Amerikaanse mediaregulator, zet haar plannen door om een nieuwe klasse FM-zenders in te voeren. Het gaat om de zogenaamde nieuwe categorie C4, waardoor honderden lokale commerciële zenders hun zendvermogen zouden mogen verdubbelen van 6 naar 12 kilowatt.
FCC-topman Ajit Pai maakte tijdens de Broadband and Social Justice Summit de op til staande wijziging bekend.
De Amerikaanse mediaregulator hanteert voor de commerciële zenders op FM acht verschillende categorieën van licenties, gaande van 6 kilowatt en een antennehoogte van 100 meter (klasse A) tot 100 kilowatt op een antennehoogte tot 600 meter (klasse C). De gehanteerde categorieën variëren wel per regio. Zo liggen in dichtbevolkte regio’s en staten de vermogens vaak beduidend lager, om er meer zenders te kunnen toelaten.
In de Amerikaanse radiosector wordt al enkele jaren behoorlijk gelobbyd voor de nieuwe categorie C4, vooral omdat de financiële leefbaarheid van de lokale commerciële stations (klasse A) al enkele jaren zwaar onder druk staat. Voor die klasse A-stations is een upgrade naar klasse C3 (25 kilowatt) vaak niet haalbaar. De nieuwe klasse C4 (12 kilowatt) moet daaraan tegemoet komen.
Daarnaast wil de FCC met deze nieuwe categorie vooral ook komaf maken met de wildgroei aan zogenaamde «FM Translators». Dat zijn steunzenders tot 250 Watt die FM-radiostations sinds 1970 mogen gebruiken in de regio’s binnen hun zendgebied waar de ontvangst bvb zwaar wordt gehinderd door bergen. Ook op AM bestaan dergelijke steunzenders.
Ondertussen in Vlaanderen: Lagere vermogens en gestoorde frequenties moeten noodlijdende lokale radio’s helemaal de das omdoen…
in de praktijk zal dat geen enkel verschil maken 6kw of 12 kw, enkel een duurdere elektriciteitsrekening.. om de afstand te verdubbelen moet je het vermogen met een factor 10 vermenigvuldigen, kan enkel iets helpen waar er een dipje is, en dan nog…. antenne hoger plaatsen levert veel meer winst op…
Het zal wel zijn dat je ook zo belastingen heft. Niet de volle pot van 25kw, maar dan toch de helft.