RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

VS: Hoe Tom Hanks deejay werd op zijn droomstation

Als acteur hoeven we u Tom Hanks niet voor te stellen. Minder geweten is dat de intussen 66-jarige Hanks al levenslang een stevige fan is van obscure sixtiesmuziek en vergeten en verloren 45-toerenplaatjes. Sinds enkele jaren werkt hij, louter als hobby, als gast-dj mee aan het even obscure Boss Radio 66 van ene Debbie Daughtry. De radioportal TuneIn zet nu haar exclusieve schouders onder hun beider hobbyproject.

Het verhaal van Tom en Debbie begon op Thanksgiving in 2011 toen Colin Hanks, de oudste zoon van Tom, zijn vader een radioprogramma tipte, Rock ‘n’ Soul Ichiban. Het werd gepresenteerd door Debbie en uitgezonden op WFMU, een eclectisch community-radiostation in de omgeving van New York. Tom vond het programma geweldig en hij stuurde er zelfs een enthousiaste tweet over uit.

Debbie was uiteraard in de wolken met de gratis reclame en nog meer toen ze een jaar later ook een getypte fanbrief van Tom mocht ontvangen via het New-Yorkse radiostation. De twee werden (muzikale) penvrienden.

Daughtry werkte in die tijd onder meer als producer bij WNYC , runde haar Ichiban-radiostream bij WFMU en kluste daarnaast bij verschillende andere radiostations in heel New York. Op die manier liep ze Hanks uiteindelijk meermaals tegen het lijf.

Toen Debbie in 2020, in volle coronacrisis, WFMU verliet en haar eigen stream ‘Boss Radio 66 – The Ichiban Sound’ startte, was Tom haar eerste fan: “Zij maakte gewoon mijn droomstation.”

“Ik had Tom in het verleden al gevraagd of hij gast-dj wilde worden, maar zijn agenda stond dat nooit echt toe”, vertelt Daughtry. “Omdat de meeste filmproducties door de lockdown waren stopgezet, besloot ik het opnieuw te vragen. Deze keer zei hij ja. Een keer per maand neemt Tom zijn dj-sessie op in LA of waar ook ter wereld hij aan het filmen is en stuurt de bestanden naar mij. Die mix ik in de set. Het verbaast niemand dat hij een natuurlijke Boss Jock is. Het is verbazingwekkend om te bedenken dat Tom Hanks sindsdien een vaste DJ is voor mijn op maat gemaakte radiostation uit Brooklyn.”

De samenwerking kwam TuneIn ter ore en wilde er meer mee doen. TuneIn stelde hen recent een nieuwe opnamestudio ter beschikking op het hoofdkantoor van de radioportal. De stream bevat een groeiend archief van meer dan 6.500 gecureerde nummers uit de persoonlijke vinylcollecties van Debbie en Tom.

Naast de (hoofd)stream van Boss Radio 66 is er sinds eerder deze maand de zusterstream ‘Boss Radio 66: The Best of Tom Hanks’. De twee hebben zelfs nog meer toekomstplannen. Binnenkort volgen via TuneIn ook een station voor countrymuziek en American Standards.

Heynen

“Toen ik als kind mijn eerste wekkerradio kreeg, had ik al een speciale relatie met de radiostations in Oakland, waar ik opgroeide”, vertelt Tom Hanks. “Ik, alleen, luisterend tot diep in de nacht. Geweldige radio begrijpt dat je speelt voor een enkel stel oren, een individuele luisteraar. Een gecureerd radioprogramma wil elke luisteraar verrukken, hen naar het nieuwe en onontdekte leiden en hen opwinden met het bekende.”

Foto boven: © Wil Corpus – TuneIn


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rett
Rett
25 maart 2023 - 23:29 23:29

de term ‘boss radio’ is hier wel wat misleidend, de energie mist wel wat om het zo te noemen

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx