RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

VS: Grote radiobedrijven herstellen langzaam van pandemie

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In de VS behoorden de radiostations tot de zwaarst getroffen entertainmentbedrijven in 2020, maar ze vechten terug om een ​​deel van hun verliezen terug te winnen. Dat blijkt uit de winstrapporten over het eerste kwartaal van 2021 die vorige week werden uitgebracht door iHeartMedia, Audacy (voorheen Entercom) en Cumulus, de drie grootste (tevens beursgenoteerde) radiobedrijven in de VS.

Ondanks alle winsten in digitale radio en podcasts, komt het herstel van radiobedrijven in hoofdzaak dankzij de aloude etherreclame, nog steeds de ruggengraat van deze steeds meer gediversifieerde bedrijven.

Maar de Amerikaanse radio is nog verre van opnieuw gezond. De radio-inkomsten van iHeartMedia, die goed waren voor 50,7% van de totale inkomsten, waren 47% hoger dan in het tweede kwartaal van 2020, het hoogtepunt van de pandemie, maar de cijfers liggen nog steeds 22,3% onder die van het eerste kwartaal van 2020. Audacy’s lokale en nationale reclame daalde met 24,2% op jaarbasis en kwam ook uit onder Q3 2020 en Q4 2020. Bij Cumulus was de omzet uit radio (154,9 miljoen dollar) 17,4% lager dan in Q1 2020.

Beleggers reageerden gemengd op de cijfers. De omzet van iHeartMedia in het eerste kwartaal daalde jaar op jaar met 9,5%, maar overtrof wel de verwachtingen van het bedrijf dat waarschuwde voor een daling van 11 tot 13%. De aandelenkoers steeg de volgende dag met 17,8% tot 23,39 dollar. Cumulus-aandelen hadden twee dagen nodig om te stijgen. Op 7 mei noteerde Cumulus 10,88 dollar, een stijging van 19,4% ten opzichte van 9,11 dollar vóór de publicatie van de winst. Audacy bleef onveranderd onmiddellijk na de bekendmaking van de winst van 7 mei, maar daalde met 10% op 10 mei.

Bob Pittman, voorzitter en CEO van iHeartMedia, verwacht tegen het einde van 2021 terug te keren naar de winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie van 2019. Ook Audacy’s voorzitter, CEO en president David Field zegt dat “er geen reden is waarom we in 2022 niet terug zouden moeten zijn op het EBITDA-niveau van 2019”. Cumulus gaf geen specifieke richtlijnen voor het herstel, maar president en CEO Mary Berner stelde dat de toezeggingen voor 2021 al “bijna verdubbeld” waren ten opzichte van heel 2020. Het herstel van elk bedrijf zal deels liggen bij een economische ommekeer en deels bij de kostenbesparingen die tijdens de pandemie werden gemaakt en die vrijwel zeker permanent zijn.

Inzetten op podcasts

Intussen proberen de radiobedrijven vooruitgang te boeken in de opkomende podcasting-branche. Pittman van iHeartMedia vermeldde dat de omzet van podcasts met 142% groeide in het eerste kwartaal van 2021, al gaat het nog steeds om slechts 5,4% van de totale omzet. Bij Audacy, dat in het eerste kwartaal drie podcastbedrijven verwierf (Popcorn, C13 en Pineapple Street Studios), waren de podcast-inkomsten van Q1 2021 goed voor 21% van de digitale inkomsten, tegenover 10% in 2019. Cumulus verbeterde zijn podcast-inkomsten met 35% op jaarbasis, maar vermeldde geen globale bedragen.

Radiobedrijven leggen ook de nadruk op ‘originele podcast-inhoud’, een strategie die je ook ziet bij acquisities van podcast-netwerken door Spotify (The Ringer, Gimlet, Parcast) en Amazon (Wondery). Originele inhoud blijkt financieel beter voor de uitgever: Audacy verloor de verdeling van Pushkin Industries en dat liet een gat achter in de podcast-inkomsten van Q1 2021.

Originele podcasts van grote labels concurreren echter steeds meer met die van de radiogiganten. Universal Music Group ging een partnerschap aan met Wondery en FIFA, het bestuursorgaan van het wereldvoetbal; Sony Music heeft meerdere samenwerkingsverbanden en investeerde in het productiebedrijf Neon Hum. En Warner Music Group werkt samen met Spotify.

Kunnen de digitale inkomsten het verlies uit radioreclame compenseren?

In theorie zouden radiobedrijven de jaar na jaar gestaag dalende inkomsten uit radioreclame moeten opvangen met verkopen via digitale platforms en podcasts. iHeartMedia kocht de afgelopen jaren Jelli, Radiojar, Voxnest en Triton Digital om advertenties op meerdere platforms te verkopen. Het bedrijf reorganiseerde zichzelf in het eerste kwartaal van 2021 door zijn digitale activiteiten, nu Digital Audio Group genaamd, te scheiden van zijn radio-afdeling, nu de Multiplatform Group, goed voor 860 stations in 160 markten. Dat geeft de investeerders een beter beeld van waar het bedrijf naartoe gaat en hoe de investeringen in podcastbedrijven en originele inhoud hun vruchten afwerpen.

Entercom herdoopte zich op 30 maart tot Audacy en noemt zichzelf nu “een geschaalde, multi-platform audio-inhoud- en entertainmentorganisatie” met een bereik over “de dynamische en groeiende audiomarkt” die zowel podcasting en digitale uitzendingen als het uitzenden van muziek, sport en nieuws omvat. In de aanloop naar de rebranding nam Entercom CBS Radio over, lanceerde Radio.com en kocht het drie uitgevers van podcasts, plus QL Gaming Group, een provider van sportgegevens.

Tijdens de pandemie hebben de grotere radiobedrijven financiële gevaren vermeden door de kapitaalmarkten aan te boren. In het eerste kwartaal van 2021 versterkten ze hun liquiditeit, herfinancierden ze hun schulden en voegden ze kasreserves toe.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

VS: non-profit radio’s krijgen nieuwe grote boost

In de Verenigde Staten staat de niet-commerciële radio op het punt om zijn grootste boost Lees verder

VS: Zware boetes voor radiopiraten vanaf 26 april

Vanaf 26 april kan de Federal Communications Commission (FCC) nieuwe stevige boetes opleggen aan Amerikaanse Lees verder

VS: minder dj’s, technici en studio’s bij iHeart Media (video)

Nadat iHeart Media, de grootste aanbieder van commerciële radio in de VS, eerder al flink Lees verder

Noorwegen: lokale radio overleeft op bingo

Wereldwijd hoorde je vorig jaar de ene na de andere klaagzang over de financiële leefbaarheid Lees verder

VS: Nielsen neemt nieuwe PPM’s in gebruik

In de VS start de onderzoeks- en marketingreus Nielsen, dat ginds instaat voor de kijk- Lees verder

100 jaar geleden: eerste radioverslag van een sportwedstrijd

Het is vandaag – 5 augustus – precies honderd jaar geleden dat in de VS Lees verder

Mijlpaal: wereldwijd 500 ensembles in DAB(+)

Er zijn nu wereldwijd al 500 ensembles actief in DAB(+). De 500ste mux verscheen deze Lees verder

UK: Caroline krijgt hoger vermogen op 648 kHz

De Britse mediaregulator Ofcom geeft Radio Caroline toestemming om het vermogen van zijn middengolfzender op Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx