fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

VS: Formats bepalen voorkeur voor klassieke radio of slimme luidspreker

In de Verenigde Staten blijkt het bezit van een ‘ordinair’ radiotoestel (thuis of in de wagen) steeds meer afhankelijk van de formats die worden beluisterd (naast leeftijd en geslacht). Liefhebbers van hardrock/heavy metal, news/talk, classic rock, country, classic hits en sport blijven doorgaans hondstrouw aan hun klassiek radiotoestel.

Daarentegen heb je de luisteraars van alternative rock, contemporary christian, hip-hop/rap en vooral Top 40. Zij luisteren dezer dagen steeds minder via een gewoon radiotoestel. Het verlies wordt in sommige van deze formats slechts gedeeltelijk opgevangen door het luisteren via slimme luidsprekers. Het R&B-format bevindt zich net in het midden.

Een en ander blijkt uit het rapport ‘Radio Listener Profiles’ van Edison Research en Triton Digital, in de jaarlijkse onderzoeksreeks The Infinite Dial. Het onderzoek focuste op de 11 populairste Amerikaanse radioformats.

De stelling van Edison Research en Triton Digital is dat, hoewel formats meestal worden geclassificeerd op basis van de leeftijd en het geslacht van hun luisteraars, niet alle gedragingen van audio en audioapparaten in die zin kunnen worden afgeleid. In het rapport worden de deelnemers aan het onderzoek P1-luisteraars genoemd.

Het gebruik van zogenaamde ‘new age radiotoestellen’ is dus niet overal consistent. Weinig verrassend is dat het onderzoek suggereert dat de aanvaarding van slimme luidsprekers behoorlijk consistent is met de radioformats die meer jongere luisteraars aantrekken.

Het bezit van slimme luidsprekers blijkt dan weer het hoogst bij liefhebbers van sport, top 40, hardrock/heavy metal, R&B, alternative rock en hiphop/rap. Anderzijds laten liefhebbers van country, news/talk, classic hits, classic rock en contemporary christian zich veel minder verleiden tot deze nieuwe manier van luisteren.

Vooral contemporary christian kampt als format dus met een imagoprobleem. De doelgroep van dit format blijkt steeds minder een radiotoestel in huis te hebben en stapt ook niet over naar de slimme luidspreker.


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Joe lanceert de Amerikaanse Top 120 ‘Bi(j) den Joe’

Op 20 januari, is het zover: dan wordt Joe Biden ingezworen als 46ste president van Lees verder

De wonderbaarlijke vermenigvuldiging van een ‘jingle’ (audio)

De meer gerodeerde radiofan en dan vooral zij die al aardig wat jaartjes op hun Lees verder

Het is vandaag 8 januari… 1974 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Blad 695: VBRO, GRK en M fm

Een nieuw jaar betekent nieuwe goede voornemens en nieuwe plannen... Bij ons valt het allemaal Lees verder

Het radiodagboek van 31 december – 365 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 29 december – 362 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 28 december – 361 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

RadioVisie’s dit was 2020: de internationale blikvangers

Radio laat zich traditioneel maar weinig inperken door landsgrenzen, dat weten we. Ook RadioVisie kijkt Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Nostalgische column Hans Knot – 135

Het is vandaag 27 september… 1999 (audio)

Het radiodagboek van 27 september – 270 (video)

Sluiten