RadioVisie

  • .
    .

VS: Ford maakt bocht, AM-radio blijft in dashboard

Autobouwer Ford zal in de VS de AM-radio dan toch niet dumpen in de modellen van 2024, zoals eerder werd aangekondigd. Alle 2024-modellen van Ford en Lincoln blijven verzekerd van AM-radio, kondigde CEO Jim Farley aan in een tweet.

In de Verenigde Staten deed de aankondiging van Ford dat het AM-radio zou bannen uit alle nieuwe modellen, zowel de elektrische als de voertuigen met een verbrandingsmotor, de afgelopen tijd behoorlijk wat alarmbellen afgaan. Ford wilde de nieuwe policy uitrollen te beginnen met de nieuwe Ford Mustang (foto boven), die deze zomer wordt gelanceerd.

AM-radio zit, ondanks dat er nog ruim 4.100 radiostations actief zijn op deze band, in de VS al jaren in de hoek waar de klappen vallen en dat werd enkel versneld door de opkomst van de elektrische voertuigen. De aanwezigheid van AM-radio in het Amerikaanse wagenpark zakte de voorbije tien jaar van 84 naar 73 procent.

Volgens de fabrikanten is er in de elektrische modellen te veel elektromagnetische interferentie met AM-radio, vanwege de zeer lage frequentieband van AM-radio. Het eenvoudigweg dumpen van AM-radio bleek voor een toenemende groep fabrikanten van elektrische modellen (BMW, Mazda, Polestar, Rivian, Tesla, Volkswagen, Volvo) de afgelopen jaren de eenvoudigste manier om dat probleem op te lossen.

Maar de stap van Ford bleek een brug te ver. De voorbije weken werd de discussie over AM-radio in de auto een nationale topic bij zowat alle grote media. Conservatieve radiomakers als Sean Hannity, die het zelf vooral van AM moet hebben, zochten er zelfs een politiek manoeuvre van de Democraten achter, omdat de Amerikaanse middengolf intussen al lang de belangrijkste spreekbuis is geworden van de republikeinsgezinde talkradio.

Nochtans was het uitgerekend de democratische senator Ed Markey die het probleem al enkele jaren aankaart, zonder dat hij op veel steun kon rekenen. Pas vorige week kreeg hij een groep senatoren, zowel Republikeinen als Democraten, zover om een wetgevend initiatief in te dienen om de autofabrikanten te verplichten AM-radio in al hun voertuigen te hebben. Op 6 juni vindt hierover al een eerste hoorzitting plaats.

Bij Ford voelden ze dat de storm niet zomaar zou gaan liggen. Er verschenen zelfs al enquêtes waaruit zou moeten blijken dat tot 20 procent van de Ford-rijders geen nieuwe Ford meer zou kopen als die geen AM-radio meer aan boord zou hebben. Dus besliste de automaker om het geweer van schouder te veranderen.

De tweet van CEO Jim Farley zegt in essentie twee zaken. Enerzijds wordt de beslissing, om geen AM-radio meer te voorzien in alle 2024- modellen van Ford en Lincoln, teruggedraaid. Daarnaast krijgen de twee elektrische modellen van Ford die momenteel al in omloop zijn zonder AM-radio, een software-update om ook daar opnieuw AM-radio te kunnen luisteren. Die update gebeurt OTA (‘over the air’, in dit geval via mobiel internet), dus zonder dat je hiervoor naar de garage moet. Vermoedelijk gaat het hier dus eerder om een SDR-gestuurde AM-radio, wat in feite een omweg is en geen rechtstreekse AM-radio.

Heynen

De aankondiging komt er volgens Farley omdat hij met beleidsmakers had gesproken over het “belang van AM-uitzendingen als onderdeel van het noodwaarschuwingssysteem.”

Amerikaanse autofabrikanten beschouwen AM-radio over het algemeen als een verouderde technologie, met het argument dat er andere technologieën bestaan, zoals internetstreaming, HD-radio via FM (op AM is dit eerder uitzonderlijk) of via apps die AM-radio aanbieden.

Farley zegt dat Ford deze nieuwe technologieën zal blijven onderzoeken, ook al gaat het over het opnieuw installeren van AM-radio in zijn voertuigen. “We zullen blijven innoveren om in de toekomst nog betere opties voor entertainment in voertuigen en noodmeldingen te bieden”, zegt hij in zijn tweet.

Toch lijkt de strijd hiermee zeker nog niet gestreden. De Zero Emission Transportation Association, die lobbyt namens de fabrikanten van elektrische voertuigen, voerde aan dat eventuele wetgeving die AM-radio zou verplichten remmend zal werken op de innovatie en “de voorkeur van de consument zou verminderen”.

Senator Ed Markey juicht het besluit van Ford, om terug te keren op zijn stappen, alvast toe. “De bocht van Ford weerspiegelt een achterstallig besef van het belang van AM-radio, maar te veel autofabrikanten gaan nog steeds de verkeerde kant op”, zegt hij in een verklaring.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Maarten
Maarten
24 mei 2023 - 21:40 21:40

Ik denk dat het nog niet iedereen duidelijk is, maar zowat alle nieuwe autoradio’s zijn SDR gebaseerd. En dit al gedurende meerdere jaren.
Hetzelfde geldt voor FM en DAB+

En dat is ook ineens de reden waarom men de AM radio eerst weg wou laten: alles wat je er in steekt, gebruikt kostbaar geheugen. Nutteloze onderdelen worden dus zoveel mogelijk weggelaten om meer over te houden voor meer nuttige delen.
Soms gaat de afweging van wat al dan niet nuttig is wel een beetje mis.

Doordenker-2
Doordenker-2
27 mei 2023 - 12:18 12:18
Antwoord aan  Maarten

Zo duur zijn die geheugens nu toch ook weer niet, zeker als ze in groot aantal door de autofabrikanten kunnen aangekocht worden.
Er worden trouwens volop DRM middengolf en kortegolf autoradio’s geproduceerd voor de Chinese en Indische automarkt, bijvoorbeeld door producenten zoals Gospel (https://www.goscas.com/supplier-drm_radio_receiver-314000.html)

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx