RadioVisie

  • .
    .

VS: Ford bant AM-radio in nieuwe modellen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In de Verenigde Staten gaat het automerk Ford de ontvangst van AM-radio verwijderen uit de meeste nieuwe en geüpdatete modellen die op de markt worden gebracht, ook die met ‘ouderwetse’ verbrandingsmotoren. Dat bevestigt een woordvoerder van Ford.

Begin deze maand bracht de gespecialiseerde Amerikaanse website Ford Authority aan het licht dat de volledig vernieuwde Ford Mustang 2024 (foto boven), die vanaf deze zomer in de verkoop gaat, het zonder AM-radiofunctie zal moeten doen.

Ford verwijderde eerder al AM-radio uit een beperkt aantal voornamelijk elektrische 2023-automodellen. De redenering van de autofabrikant hiervoor – net als die van andere automerken die AM-radio al dumpten – was de bewering dat in volledig elektrische voertuigen de AM-radiofrequenties interfereren met de ‘powertrain’, het systeem dat de energie van de batterij omzet naar stroom voor de motor.

Nu blijkt dus dat Ford de AM-radio geleidelijk ook zal verwijderen uit alle modellen met gewone verbrandingsmotoren. Opmerkelijk is dat Ford hiervoor de bal in feite terugkaatst naar de radiosector zelf.

“Een meerderheid van de Amerikaanse AM-zenders, evenals andere landen en autofabrikanten wereldwijd, moderniseren radio door internetstreaming aan te bieden via mobiele apps, FM, digitale en satellietradio-opties”, aldus Ford.

“Ford zal klanten deze alternatieven blijven bieden om toegang te krijgen tot hun favoriete AM-radiomuziek, nieuws en podcasts, terwijl we amplitudemodulatie zelf – de definitie van AM in dit geval – verwijderen uit de meeste nieuwe en geüpdatete modellen die we op de markt brengen.”

Kortom, er is sprake van een soort ‘selffulfilling prophecy’. De Amerikaanse AM-radiostations zien zichzelf steeds meer genoodzaakt om te investeren in alternatieve digitale distributie – je hebt in de VS ook nog het vreemde en nogal complexe fenomeen van de FM-repeaters (al dan niet via HD-radio) – waardoor de automerken nu zeggen: “Jullie maken AM-radio zelf overbodig, waarom zouden wij nog moeite doen?”


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Guido Schotmans
Guido Schotmans
13 maart 2023 - 16:19 16:19

De ‘powertrain’ ? Dus een beetje zoals de optimizers van zonnepanelen. Beide zijn makkelijk te ontstoren maar kost enkele Euros of Dollars…

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx