RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

VS: FM-radio in stereo bestaat 60 jaar

Op 20 april 1961 nam de Amerikaanse FCC (Federal Communications Commission) als eerste land ter wereld een standaard aan voor FM-stereo-uitzendingen. Dat gebeurde na een tweetal jaar van veldtesten, waarbij liefst 14 verschillende systemen tegen elkaar werden afgewogen. De commissie bepaalde wel dat de stations pas op 1 juni middernacht lokale tijd officieel konden beginnen met uitzenden in stereo.

WEFM in Chicago, Illinois startte klokslag middernacht als eerste met een FM-programmering in stereo (foto boven), twee uur later gevolgd door KMLA in Los Angeles, Californië. WEFM was eigendom van Zenith Radio Corp. Het was hun stereo-standaard die door de FCC werd aangenomen, samen met die van GE (General Electric). Beide standaarden werden door de FCC als ‘identiek’ beschouwd.

Eind 1963 zonden al zo’n 200 Amerikaanse radiostations in stereo uit, zo blijkt uit dit nummer van het Amerikaanse magazine Broadcast Engineering. Dat was niet zo slecht, wetende dat in 1963 de meeste popmuziek nog steeds in mono werd opgenomen en/of uitgebracht.

Hoewel FM-stereo dus deze maand 60 wordt, gaat de FM-technologie zelf al terug tot 1933, toen ingenieur Edwin Armstrong de frequentiemodulatie uitvond. De eerste (primitieve) amplitudemodulatie werd rond 1900 ontwikkeld.

Herbeluister… in de sterren

Radiogolven verplaatsen zich aan de snelheid van het licht. Een en ander betekent dat die allereerste Amerikaanse commerciële FM-stereo-uitzendingen in de loop der jaren al honderden sterren passeerden.

Ergens dit jaar bereiken ze de dubbelster Delta Equulei, in het sterrenbeeld Equuleus, plus Theta Cygni, een geelwitte ster die iets groter is dan onze zon maar vier keer helderder, in het sterrenbeeld Cygnus (met ook een aantal rode dwergsterren). Elders in de Melkweg zal de koele oranje reuzenster Theta Centauri (Menket), binnenkort eveneens die 60 jaar oude FM-uitzendingen ontvangen.

Als er leven is op werelden die rond die sterren draaien, dan kunnen we alleen maar hopen dat ze van ouderwetse rock-‘n-roll houden.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 922: Qmusic, NRJ, USA-airchecks (video)

• Luna herkende als eerste de vijf Q-hits in minder dan 20 seconden • De Lees verder

VS: Ida velde immense zendtoren in Vacherie

Een ruim zeshonderd meter hoge radio- en tv-toren in Vacherie (Louisiana), in mede-eigendom van de Lees verder

Blad 901: Singjaal, Marc Bernier, Clubhouse

• Internetradio Singjaal trapt nieuw radioseizoen af • Derde conservatieve talkradio-host die vaccins afwees sterft Lees verder

Blad 899: TikTok Radio, Caroline Community, licenties Nederland (video)

• Nederlandse commerciële radio verslikt zich in prijskaartje van 'noodverlenging' • Caroline Community Radio is Lees verder

Blad 894: NRJ, radiobeurzen, Radio NUG

• NRJ gaat elke ochtend op stap met geld • Amerikaanse radiobeurzen enkel nog toegankelijk Lees verder

VS: Phil Valentine, conservatieve radiopresentator en vaccinscepticus, overleden aan covid-complicaties

In Nashville overleed zaterdag de conservatieve radiopresentator Phil Valentine op 61-jarige leeftijd aan complicaties van Lees verder

Blad 892: Radio Bingo, RWL, NPR

• Bingo strooit in Roeselare met kermiskaarten • RWL een maand lang op tournee in Lees verder

WBLS voor het eerst solo marktleider in NYC (audio)

De zomer van 2021 kan voor WBLS 107.5 in New York City niet meer stuk. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x