RadioVisie

  • .
    .

VS: de dagen van ‘urban’ als radioterm zijn geteld

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In de Amerikaanse radiosector lijken de dagen geteld voor ‘urban’, de format-terminologie die nog steeds wordt gebruikt voor veel zwarte radiostations. In de actuele discussies over ‘systematisch racisme’ wordt het gebruik van het woordje ‘urban’ als controversieel gezien.

Volgens het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone is men bij iHeartMedia, met 855 stations het grootste radioconglomeraat in de VS, gestart met het verwijderen van ‘urban’ als benaming. De term wordt vervangen door meer specifieke benamingen als hiphop en R&B. Volgens een woordvoerder van iHeartMedia is ‘urban’ als term “vandaag niet meer relevant”.

Ook Mediabase, de toonaangevende software in de VS om de radio-airplay in kaart te brengen (eveneens eigendom van iHeartMedia), is van plan om de termen ‘U.S. Urban’ en ‘Urban Adult Contemporary (AC)’ om te dopen tot respectievelijk ‘hiphop/R&B’ en ‘R&B’.

De term ‘urban’ werd in de jaren zeventig populair binnen de Amerikaanse radiogemeenschap dankzij Frankie Crocker, een beroemde DJ en een pionier van de zwarte radio in New York (WBLS). Het was destijds een manier om reclamebureaus, die doorgaans weinig voeling hadden met de koopgewoontes van de zwarte consumenten, voor zich te winnen.

https://youtu.be/HGDLA0WxCuE

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx