RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

VS: Bye bye live, welcome voice tracker (audio & video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Amerikaanse radio steeds meer gevuld met ingeblikte programma’s

Wie het radionieuws uit de Verenigde Staten volgt kan het niet ontgaan zijn: de programma’s worden er steeds vaker op voorhand opgenomen, of wordt er gebruik gemaakt van voicetracks. De één verliest er zijn baan door, terwijl de ander er juist een boterham mee verdient.

Vooral grote radiobedrijven als Entercom en iHeart Media hebben de afgelopen jaren veel van hun live deejays vervangen door voice tracks. De vooraf ingesproken stukjes tekst, waarbij de presentator alsnog zijn best doet om de illusie te wekken hij of zij live aanwezig is, terwijl dat niet het geval is. Wanneer dit op een goede manier gebeurt, in combinatie met muziek, jingles, reclames en nieuwsbulletins, is het verschil met een live uitzending, voor de modale luisteraar, nauwelijks merkbaar.

Het is een belangrijke manier om te besparen. De presentator is immers niet meer gedurende het (gehele) programma in de studio aanwezig. Alle praatjes worden non-stop achter elkaar opgenomen. Pas bij uitzending worden de verbale interventies er tussen ‘geplakt’ door speciale software.

iHeart Media heeft de afgelopen jaren honderden radiomakers wegbezuinigd en zet nu vol in op kunstmatige intelligentie, voicetracks en syndicated shows. Deejays maken enkel nog live programma’s in de grote steden, en voicetracken voor tientallen radiostations in kleinere radiomarkten. Ook grote steden zijn overigens niet veilig voor deze bezuinigingen. Ook bij Power 96.1 (WWPR) in Atlanta, werden alle live deejays vervangen door opgenomen praatjes.

Naast iHeart heeft ook Entercom het aantal ingeblikte programma’s flink opgevoerd. Goed voorbeeld hiervan is Race Taylor, die naast zijn live programma op (W)CBS FM 101.1 in New York City, voicetracks verzorgt voor 98.7 KLUV in Dallas en 98.1 WOGL in Philadelphia. “Deejays die nooit overwogen hebben om voicetracks in te spreken en nog nooit een programma hebben opgenomen, zijn de afgelopen maanden expert hierin geworden”, stelt Jeff Sottolano, programmadirecteur van Entercom, in Billboard.

Een voorbeeld hiervan is Sean ‘Coop’ Tabler, ochtenddeejay van de hitzender 96.5 (W)TDY in Philadelphia, die sinds september ook elke dag ingeblikt tussen 15:00 en 19:00 uur te horen is op New Country 99-5 YCD (WYCD) in Detroit en Y108 (WDSY) in Pittsburgh. Een ander ‘slachtoffer’ is Temple Hancock, die tot eind vorig jaar bij 105.9 The Rock (WNRQ) in Nashville werkte. Ook zij overweegt nu om zich als zelfstandige in te laten huren om voicetracks in te spreken. Dat stations steeds meer gevuld worden met ingeblikte programma’s was al ‘onvermijdelijk’, verklaart ze in Billboard. “De coronapandemie heeft het enkel versneld.”   

Voicetracks zijn niet van de laatste jaren en bestaan al enkele decennia. In de jaren ’90 werd de inzet wel geleidelijk opgevoerd. Door de consolidatie van de radiowereld, besloot Clear Channel, de oude naam van iHeart Media, steeds meer diensten te centraliseren en fulltime deejays te vervangen door goedkopere voicetrackers. Door de vele bezuinigingen de afgelopen jaren en de forse daling van de inkomsten door de corona-crisis is dit proces verder doorgezet.

Voicetracks zijn vele malen goedkoper dan live deejays. Die verdienen in de VS, afhankelijk van het aantal uren dat ze presteren, ongeveer $2500 (ruim 2000 euro) per maand, terwijl een voicetracker maandelijks rond de $400 (circa 300 euro) krijgt om de praatjes voor twee uur in te spreken. Dat lijkt weinig, maar de meeste deejays, doen dit voor meerdere stations, waardoor ze in een paar uur tijd, geld van meerdere stations kunnen incasseren. De ervaren voicetrackers spreken in een half uur alle praatjes in om vijf uur programma’s te vullen.

Terwijl iHeart Media en Entercom vooral hun eigen deejays inzetten om de voicetracks te verzorgen, zijn er ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in het aanbieden van deze diensten. Een voorbeeld hiervan is Skid Trax. In 2018 zag dit bedrijf het aantal stations dat diensten afneemt groeien met 7%, terwijl in 2019 een groei van maar liefst 43% te zien was.

Een van de werknemers is Rachel Marisay. Sinds eind jaren ’90 is zij fulltime voicetracker en verzorgt dagelijks de praatjes op tientallen stations zoals 103.5 Bob FM (KBPA) in Austin en B98.7 (KBEE) in Salt Lake City. Twee stations met uiteenlopende formats. “Het is net Saterday Night Live”, grapt ze tegenover Billboard. “Ik ben elke dag actrice in verschillende formats. Je speelt gewoon het personage dat je moet zijn.”

Daarnaast maakt ze het zichzelf makkelijk door prep onderwerpen te zoeken die bij alle formats passen. “Adam Sandler en Drew Barrymore die voor de vierde keer samen in een film spelen kan in zowel op een rock als popstations gebruiken.” (radio.nl)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De jingle-geheimen van JAM-boss Jon Wolfert (audio)

Wie wist dat in de intro van een Z100-jingle uit The Flame Thrower een jingle Lees verder

Blad 1630: Vader Abraham, Cork’s Red FM, Conan O’Brien (audio)

• De radio-avonturen van Vader Abraham • Ierland: Bauer Media koopt Cork’s Red FM • Lees verder

VS: Scott Shannon verlaat WCBS FM

We hadden het er gisteren reeds over in Blad 1620, vandaag gaan we er - Lees verder

Vintage TM jingles nu ook op ‘video’ (beeld & geluid)

Jinglebedrijf TM Studios in Dallas – dat twee jaar geleden nieuwe eigenaren kreeg – weet als geen Lees verder

Blad 1620: Dario Monferini, Funiculi Funicula, Scott Shannon (audio)

• DX-wereld verloor Dario Monferini • Funiculi Funicula: nieuwe telg voor de CD-reeks • Scott Lees verder

Jingles uit Brussel op Amerikaanse radio

Een Amerikaans radiostation dat een beroep doet op een Belgische jingleproducent, het blijft bijzonder.

Blad 1611: Studio Brussel, Roel Fooij, JAM (audio-video)

• Studio Brussel: ‘easter eggs’ in oktober • Stemacteur aan de praattafel • TROS-jingles herleven Lees verder

Blad 1610: Nostalgie, Radio2, Anita Kerr (audio)

• Nostalgie-dames stappen tegen borstkanker • Sven Pichal leert u gas terugnemen • Anita Kerr Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
paul van gelder
paul van gelder
24 januari 2021 - 22:05 22:05

Zo maak je van flapdrollen nincompoops. Albert Heijn won ook van de kleine bakker. Leve de stroomlijning. Binnenkort doen de computers zelf wel presentatie. Mensen? Zijn helemaal niet nodig joh…

PVM
PVM
24 januari 2021 - 19:52 19:52

En hoe zit het in Vlaanderen met de ingeblikte programma’s? Ik denk dat men er hier ook veelvuldig gebruik van maakt.

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
25 januari 2021 - 08:43 08:43
Antwoord aan  PVM

De meeste radio’s zeker de netwerken, maken al jaren gebruik van”voicetracks” komt hen ook goedkoper uit…

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx