Het aandeel van iHeartMedia, de grootste radiogroep in de Verenigde Staten verloor deze week meer dan een derde van zijn waarde. Hoewel de net bekendgemaakte jaarresultaten van 2022 nochtans best aardig ogen, zien de beleggers vooral de gevaren. Traditionele radio (AM en FM) zit in de VS steeds meer in de hoek waar de klappen vallen en iHeartMedia is daar te zeer afhankelijk van.
Het aandeel van iHeartMedia stuikte afgelopen week met bijna 40 procent in van 7,26 dollar (dinsdag) naar 5,29 dollar (vrijdagavond). Nochtans zijn de financiële resultaten van 2022 absoluut niet slecht. De omzet steeg van 3,5 miljard dollar in 2021 naar 3,9 miljard dollar in 2022 en de EBITDA ging van 811 miljoen dollar in 2021 naar 950 miljoen dollar in 2022.
Maar dat laatste bedrag verdwijnt volledig in de grote schuldenput die iHeartMedia nog steeds historisch torst, ook al is die sinds de ‘chapter 11’-procedure van enkele jaren geleden min of meer beheersbaar.
Momenteel bedraagt de schuldenput van de grootste radiogroep nog 5,4 miljard dollar, waarvan 831 miljoen dollar kortlopend zijn. Kortom, er mag dan niet veel mislopen of het bedrijf kan zijn schulden niet meer verder afbetalen. Dat zien de beleggers ook, natuurlijk. iHeartMedia haalde afgelopen jaar 2,59 miljard dollar uit zijn radio- en netwerkactiviteiten, zo’n 4 procent meer dan een jaar eerder. Maar 2022 was een verkiezingsjaar in de VS en als je de inkomsten uit die verkiezingen buiten beschouwing laat, dan is er in feite sprake van een daling van de radio- en netwerkinkomsten met 2,8 procent.
Daarentegen doen de inkomsten uit digitale audio het wel bijzonder goed. Die gingen bij iHeartMedia voor het eerst net over de grens van 1 miljard dollar, waarvan 358 miljoen in 2022 afkomstig waren uit de podcasts, een stijging met liefst 41 procent. Ook als je hier de verkiezingsinkomsten aftrekt blijft ‘digital audio’ een sterke groeier binnen iHeartMedia.
Maar het bedrijfsmanagement verwacht voor het eerste kwartaal van 2023 een omzetdaling, omdat de advertentie-uitgaven in de VS vertragen. Adverteerders stappen over op meer digitale vormen van adverteren, en dat is niet waar iHeartMedia in uitblinkt. Het bedrijf heeft volgens de beleggers ‘veel oude radioactiva die structureel in verval zijn’.
Podcasts hebben niet noodzakelijkerwijs zin bij grote bedrijven. Bovendien voelen kleinere producenten zich meer aangetrokken tot platforms als Spotify, die meer toelaten om kostenefficiënt te werken. De beleggers zien dus vooral dat iHeartMedia op termijn opnieuw in de problemen dreigt te komen.