RadioVisie

  • .
    .

VS: Autoriteiten niet tuk op overname iHeartRadio door SiriusXM

Er komt voorlopig nog geen bod van het Amerikaanse Liberty Media op iHeartRadio, met 858 radiostations de grootste radiogroep in de VS. De antitrustafdeling van het ministerie van Justitie weigert zijn voorafgaandelijke zegen te geven en wil de zaak eerst grondiger onderzoeken.

Liberty Media, eigendom van de miljardair John Malone, is eigenaar van de satellietradiodienst SiriusXM en de streamingdienst Pandora. Ook het Vlaamse Telenet en het Nederlandse Ziggo zijn onderdeel van deze Amerikaanse groep.

Liberty Media heeft al een tijdje plannen, of minstens interesse, om zijn belang van 4,8 procent in iHeart uit te breiden. Volgens waarnemers zou dat echter kunnen leiden naar minder concurrentie tussen de momenteel twee grootste spelers op de Amerikaanse radiomarkt. Minder concurrentie betekent ook dat ze het zich dan beiden zouden kunnen permitteren om minder inspanningen te doen op vlak van investeringen in content. “De stimulans om te investeren zou kunnen wegvallen”, aldus de waarnemers.

De vrees is zeker niet onterecht, want SiriusXM, dat werkt met een betaalmodel en waar grote radiosterren als Howard Stern al jaren het mooie weer maken, maakt er geen geheim van dat het de traditionele radio als een bedreiging ziet. “De beschikbaarheid van traditionele gratis AM/FM-radio kan de kans verkleinen dat klanten bereid zijn te betalen voor onze abonnementsdiensten en, door gratis uitzendingen aan te bieden, kan dit beperkingen opleggen aan wat we voor onze diensten kunnen vragen,” zei het bedrijf in het jaarverslag 2019.

Hoewel er momenteel nog steeds groei zit in SiriusXM, komt het plafond stilaan in zicht. Vooral de millennials lijken minder geneigd om te betalen voor het satellietradioplatform, omdat ze voldoende hun gading vinden bij de traditionele radio of via online en streaming.

De marktwaarde van iHeart wordt volgens de huidige beursnotering geschat op 1 miljard dollar, waar die van SiriusXM op zo’n 32 miljard dollar ligt. De drie grootste aandeelhouders van iHeart, samen goed voor ongeveer 50 procent van de aandelen, zullen bij een overnamebod naar verwachting meer dan 20 dollar per aandeel eisen, waar de koers momenteel 16 dollar is. (RDS)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx