RadioVisie

  • .
    .

VS: 1.300 radiostations onder curatele

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In de Verenigde Staten staan sinds deze week liefst 1.300 radiostations onder «curatele». Na Cumulus Media, met 445 stations de tweede grootste commerciële radiogroep in de VS, vroeg deze week ook iHeart Media, de grootste radiogroep met 850 stations, het faillissement aan. Dat bankroet hing trouwens al een hele tijd in de lucht.

Toch wordt dit nieuws in de VS door de industrie zelf vreemd genoeg op applaus onthaald. Niet omdat men de twee grote bedrijven graag op hun bek ziet gaan, wel omdat er nu eindelijk enig licht komt aan het eind van een veel te lange, donkere tunnel. Met samen meer dan 22 miljard dollar aan schulden, opgestapeld door overdreven groeiverwachtingen met geleend kapitaal, was het dringend nodig dat de stal eens werd uitgemest.

Analisten van de Amerikaanse radio-industrie maakten er al jaren geen geheim van dat de veel te zware schuldenlast van de twee grootste spelers als een zwaard van Damocles boven de hele industrie hing. “Het straalde negatief af op de volledige branche, inclusief adverteerders, dus hoe sneller ze hun balansen opruimen, hoe beter voor iedereen”, aldus de analisten.

In de VS verloopt dit soort bankroet – het fameuze chapter 11 – doorgaans op een heel andere manier dan bij ons. Meestal ligt daar het reddingsplan al kant en klaar nog voor de boeken worden neergelegd. Een faillissement wordt daar verkocht als goed nieuws. Ook hier is dat het geval.

Zo trof iHeart Media eerst een schikking met de schuldeisers voor ongeveer de helft van de 20 miljard dollar schulden. In ruil krijgen ze ruim 90 procent van de aandelen in handen, plus een stevige poot in Clear Channel Outdoor, de grootste Amerikaanse firma in reclameborden. Al is het nog niet zeker of deze regeling groen licht zal krijgen, omdat enkele kleinere schuldeisers intussen verzet lieten aantekenen.

Samen hebben iHeart Media en Cumulus Media 11 procent van de zowat 11.300 Amerikaanse radiostations op AM en FM in handen.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx