VRV vreest doodsteek voor lokale radio’s Nog meer vragen bij overeenkomst Var - NRJ Vlaanderen

Leestijd: 3 minuten

De verrassende samenwerking tussen de Vlaamse Audiovisuele Regie NV (Var) en NRJ Vlaanderen, blijft voor onrust zorgen. Nadat eerder al de Persgroep haar ongenoegen ventileerde, is dit nu ook het geval voor de Vlaamse Radiovereniging, de koepel van een tachtigtal lokale radiostations in Vlaanderen. Zij stuurden onderstaand persbericht de wereld in.

Doodsteek voor lokale radio’s, regionale tv in de problemen?

De Vlaamse Radiovereniging stelt zich grote vragen en bedenkingen bij het feit dat de Vlaamse Audiovisuele Regie NV zal instaan als reclameregie voor het radioproduct NRJ van SBS Media Belgium NV. Reclameregie Var is een volle dochter van de openbare omroep VRT en heeft als exclusieve reclameregie voor de VRT-netten al een zeer dominante positie in de reclamemarkt. 


Lees verder onder de advertentie


Door het toevoegen van een commerciële radio aan de portefeuille wordt de greep op de reclamemarkt nog dominanter en dreigt ook voor de lokale radio’s een situatie te ontstaan waarbij de VRT/Var, nog meer dan nu het geval is, marktverstorend zal werken.

NRJ werd initieel als S-Radio erkend op 15 september 2017 na een beauty-contest die werd georganiseerd door de Vlaamse regering. S-Radio (nu NRJ) haalde bij deze beauty-contest het netwerkradiopakket binnen met de beste ontvangst in Vlaanderen. Dat nu uitgerekend een dochteronderneming van een overheidsbedrijf (VRT) zal instaan voor de reclameregie van het winnende radiostation doet menig wenkbrauw fronsen.

Door NRJ bij dezelfde regie als VRT aan te sluiten, geeft de VRT/Var de nieuwe radiospeler NRJ een immense duw. Dit lijkt ons alvast niet de opdracht van een openbare omroep en/of een dochterbedrijf ervan. De structuur en know/how van Var zijn mede door de VRT opgebouwd en worden nu aangewend om een commerciële zender te lanceren.

Bovendien versterkt omgekeerd ook de komst van NRJ in de portefeuille bij Var nog extra de al te grote dominante positie van de VRT radiozenders in de reclamemarkt. Daarnaast lijkt het niet ondenkbaar dat de te veel opgehaalde budgetten aan radioreclame door de VRT die nu terugvloeien naar Vlaanderen, in de toekomst hun weg zullen vinden naar de commerciële zender NRJ.

In het persbericht van Var meldt CEO Saskia Schatteman ook het volgende; “Met NRJ Vlaanderen komt er een nieuwe zender bij in Vlaanderen en dit creëert nieuwe, differentiërende mogelijkheden voor adverteerders. Het Var team is enthousiast om NRJ Vlaanderen mee in haar portefeuille op te nemen en zo het aanbod aan lokale radiozenders voor adverteerders te verbreden. Zo schrijven we verder mee aan het succesverhaal van het radiomedium in België.” Door zich met NRJ expliciet op het lokale niveau te gaan richten, gaat de openbare omroep nu ook de markt van de lokale radio’s aanvallen, daar waar deze categorie het de laatste jaren al bijzonder moeilijk heeft. De op til zijnde combinatie-verkoop van Radio 2/NRJ aan lokale klanten kan de definitieve doodsteek zijn van de lokale radio’s in Vlaanderen maar zal ook de regionale televisie-omroepen nog verder in de problemen brengen.

Door de keuze van NRJ om met de Var in zee te gaan, wordt het duopolie VRT/Medialaan op commercieel gebied verder in de hand gewerkt door een openbare omroep die zich volgens de Vlaamse Radiovereniging beter terughoudend zou opstellen ten aanzien van de commerciële spelers.

De Vlaamse Radiovereniging

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

NRJ Vlaanderen kiest voor Var Enigszins verrassende keuze van de SBS Media Belgium zender We melden het gisteren al kort in Het Weekendblad, vandaag doen we het iets uitgebreider. NRJ Vlaanderen heeft de Var als reclameregie gekozen. Misschien een beetje verrassend omda...
Joe en Q (een beetje ) boos op NRJ Vlaanderen Minister Gatz belooft samenwerking nader te ... Het succes van een commercieel radiostation is recht evenredig met het marktaandeel en met haar reclameregie. Ervaring is daarbij essentieel. Niet onlogisch dus dat NRJ Vlaanderen ...
NRJ: ook in Wallonië ‘samwerking’ met RTB Er gelden andere normen voor radio, ... NRJ Vlaanderen is in zee gegaan met reclameregie Var. En dat heeft al behoorlijk wat deining veroorzaakt. Juridisch en technisch klopt deze alliantie, maar er worden vragen gesteld...
Het Avondblad van 21 januari (video) Geloof in podcasts, DAB+- op de kabel, AM-fans en Kim... Geloof in de toekomst Podcasts lijken eindelijk door te breken. En dat is het relatief nieuwe contentproductiehuis Becoming niet ontgaan. Ook zij hebben resoluut gekozen voor ee...
Het Avondblad van 19 en 20 januari Streamende radio, sprekende burgermeester, slippende pr... Oud-burgermeester maak (jongeren)radio Patrick Moenaert, burgermeester van Brugge van 1995 tot eind 2012) heeft op z’n 69ste een nieuw hobby ontdekt. Hij presenteert tweewekelij...
Nieuwe logo voor Studio Brussel Kadert in een totaal nieuwe aanpak (vanaf 04/02) Het bekende Studio Brussel-logo wordt in een nieuw jasje gestoken. Weg met de bekende rode ovalen vorm, tijd voor de glitch in een ongelimiteerd aantal kleuren. Het nieuwe logo maa...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Dirk Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Dirk
Gast
Dirk

Misschien moet een deel van het geld dat de VRT hiermee binnenhaalt dan ook in de vorm van subsidies terugvloeien naar de lokale radiostations. Een soort van jaarlijkse subsidie die hun toelaat om vaste kosten zoals Sabam/Simim (of een vrijstelling hiervan als omroep die in feite toch een promotiemiddel is) te betalen. In Nederland bestaat het systeem al van subsidies die de werkingskosten kunnen dekken of zelfs de mogelijkheid bieden om mensen effectief in loondienst te nemen voor de dagelijkse running van het station.

Dit gaat zeker marktverstorend werken op de lokale advertentiemarkt en dat doen de netwerkradio’s ook al. Het is al zo moeilijk om een lokale met 1 laat staan met 2 of meer antennes te laten overleven. Veel marge is er niet.
Het is misschien tijd om weer eens een spotje a la Contact op alles radio’s te gaan draaien (het zijn verkiezingen) waarin dit aangekaart wordt?

Meer in Actueel
Een nieuwe ‘Ochtend’ bij Radio 1
Polen wil DAB+ versneld invoeren (video)
Spotify zal niet langer censureren (video)
Het Avondblad van 5 juni (video)
NRJ: ook in Wallonië ‘samwerking’ met RTB
Frankrijk: radio kijken met RMC Sport
Sluiten