fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

VRV vreest doodsteek voor lokale radio’s

De verrassende samenwerking tussen de Vlaamse Audiovisuele Regie NV (Var) en NRJ Vlaanderen, blijft voor onrust zorgen. Nadat eerder al de Persgroep haar ongenoegen ventileerde, is dit nu ook het geval voor de Vlaamse Radiovereniging, de koepel van een tachtigtal lokale radiostations in Vlaanderen. Zij stuurden onderstaand persbericht de wereld in.

Doodsteek voor lokale radio’s, regionale tv in de problemen?

De Vlaamse Radiovereniging stelt zich grote vragen en bedenkingen bij het feit dat de Vlaamse Audiovisuele Regie NV zal instaan als reclameregie voor het radioproduct NRJ van SBS Media Belgium NV. Reclameregie Var is een volle dochter van de openbare omroep VRT en heeft als exclusieve reclameregie voor de VRT-netten al een zeer dominante positie in de reclamemarkt. 

Door het toevoegen van een commerciële radio aan de portefeuille wordt de greep op de reclamemarkt nog dominanter en dreigt ook voor de lokale radio’s een situatie te ontstaan waarbij de VRT/Var, nog meer dan nu het geval is, marktverstorend zal werken.

NRJ werd initieel als S-Radio erkend op 15 september 2017 na een beauty-contest die werd georganiseerd door de Vlaamse regering. S-Radio (nu NRJ) haalde bij deze beauty-contest het netwerkradiopakket binnen met de beste ontvangst in Vlaanderen. Dat nu uitgerekend een dochteronderneming van een overheidsbedrijf (VRT) zal instaan voor de reclameregie van het winnende radiostation doet menig wenkbrauw fronsen.

Door NRJ bij dezelfde regie als VRT aan te sluiten, geeft de VRT/Var de nieuwe radiospeler NRJ een immense duw. Dit lijkt ons alvast niet de opdracht van een openbare omroep en/of een dochterbedrijf ervan. De structuur en know/how van Var zijn mede door de VRT opgebouwd en worden nu aangewend om een commerciële zender te lanceren.

Bovendien versterkt omgekeerd ook de komst van NRJ in de portefeuille bij Var nog extra de al te grote dominante positie van de VRT radiozenders in de reclamemarkt. Daarnaast lijkt het niet ondenkbaar dat de te veel opgehaalde budgetten aan radioreclame door de VRT die nu terugvloeien naar Vlaanderen, in de toekomst hun weg zullen vinden naar de commerciële zender NRJ.

In het persbericht van Var meldt CEO Saskia Schatteman ook het volgende; “Met NRJ Vlaanderen komt er een nieuwe zender bij in Vlaanderen en dit creëert nieuwe, differentiërende mogelijkheden voor adverteerders. Het Var team is enthousiast om NRJ Vlaanderen mee in haar portefeuille op te nemen en zo het aanbod aan lokale radiozenders voor adverteerders te verbreden. Zo schrijven we verder mee aan het succesverhaal van het radiomedium in België.” 

Door zich met NRJ expliciet op het lokale niveau te gaan richten, gaat de openbare omroep nu ook de markt van de lokale radio’s aanvallen, daar waar deze categorie het de laatste jaren al bijzonder moeilijk heeft. De op til zijnde combinatie-verkoop van Radio 2/NRJ aan lokale klanten kan de definitieve doodsteek zijn van de lokale radio’s in Vlaanderen maar zal ook de regionale televisie-omroepen nog verder in de problemen brengen.

Door de keuze van NRJ om met de Var in zee te gaan, wordt het duopolie VRT/Medialaan op commercieel gebied verder in de hand gewerkt door een openbare omroep die zich volgens de Vlaamse Radiovereniging beter terughoudend zou opstellen ten aanzien van de commerciële spelers.

De Vlaamse Radiovereniging


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Dirk Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Dirk
Gast
Dirk

Misschien moet een deel van het geld dat de VRT hiermee binnenhaalt dan ook in de vorm van subsidies terugvloeien naar de lokale radiostations. Een soort van jaarlijkse subsidie die hun toelaat om vaste kosten zoals Sabam/Simim (of een vrijstelling hiervan als omroep die in feite toch een promotiemiddel is) te betalen. In Nederland bestaat het systeem al van subsidies die de werkingskosten kunnen dekken of zelfs de mogelijkheid bieden om mensen effectief in loondienst te nemen voor de dagelijkse running van het station.

Dit gaat zeker marktverstorend werken op de lokale advertentiemarkt en dat doen de netwerkradio’s ook al. Het is al zo moeilijk om een lokale met 1 laat staan met 2 of meer antennes te laten overleven. Veel marge is er niet.
Het is misschien tijd om weer eens een spotje a la Contact op alles radio’s te gaan draaien (het zijn verkiezingen) waarin dit aangekaart wordt?

Meer in commercieel, netwerkradio, reclame, vrt
Een nieuwe ‘Ochtend’ bij Radio 1

Polen wil DAB+ versneld invoeren (video)

Het Avondblad van 5 juni (video)

NRJ: ook in Wallonië ‘samenwerking’ met RTBF

Jos ON8VRT uit Blankenberge (4)

De aftrap van ‘Hautekiet trapt het af’

Sluiten