De VRT is geen voorstander van het opdelen van Radio2 over vijf provinciale DAB+-muxen. De huidige situatie, met alle vijf regionale varianten via de landelijke VRT-mux (12A), is volgens de VRT zowel “operationeel, economisch als technisch de meest efficiënte aanpak”.
De bedenking werd de afgelopen jaren – sinds overschakeling naar DAB+ in oktober 2017 – al vaker gemaakt: is het echt nodig dat de VRT de vijf Radio2-versies – eentje per Vlaamse provincie – landelijk uitzendt via DAB+? In de VRT-mux worden thans 14 radioproducten gebundeld, al zijn er dat in feite ‘maar’ tien, want Radio2 zit er vijf keer in en dat is vijf keer grotendeels hetzelfde.
Het provinciaal ontkoppelen van Radio2 is dan ook niet meer wat het was. Een uurtje op de middag en zeven keer daags een regionaal bulletin van enkele minuutjes, dat is het zowat. In de commissie Media van het Vlaams Parlement stelde volksvertegenwoordiger Filip Brusselmans (VB) gisteren hierover enkele vragen aan Vlaams mediaminister Benjamin Dalle (CD&V).
Hij wilde van de minister weten of hij die aanpak efficiënt vindt en hoe hij omgaat met het ‘concurrentievoordeel’ van de VRT. Zo zijn de provinciaal verkochte reclamespotjes van Radio2 op DAB+ altijd nationaal te horen, terwijl die op FM enkel regionaal worden uitgezonden. Brusselmans vindt dat een oneerlijk voordeel ten opzichte van de lokale (proef)muxen per provincie.
In zijn antwoord beperkte Dalle zich tot het weergeven van het VRT-standpunt, zonder zich zelf over de materie uit te spreken.
“De VRT heeft aangegeven dat het aanbieden van vijf regionale varianten van Radio2 op mux 12A vanuit operationeel, economisch en technisch standpunt voor hen een efficiënte aanpak is. Er zijn een viertal elementen die ze naar voren schuiven.
Ten eerste draagt de VRT operationele kosten van één DAB+-infrastructuur, en het bijbehorende antennepark. Via deze multiplex wordt het integrale aanbod van de VRT uitgezonden. Ten tweede biedt de aanpak de VRT aldus een maximale energie-efficiëntie.
Ten derde wordt het DAB+-netwerk van de VRT ingezet met een uitermate hoge beschikbaarheid, en hoge indoor dekkingsgraad. Die is ook een stuk hoger dan andere multiplexen. De maximale synergie tussen de VRT-merken wordt daardoor ook gerealiseerd. Een laatste punt is dat DAB+ technisch niet toelaat om binnen één multiplex regionale differentiatie van het aanbod te realiseren.”
Over het zogenaamde concurrentievoordeel liet de VRT weten dat “enkel regionale adverteerders die in maximum twee provincies verkooppunten hebben of adverteerders met een duidelijk omschreven regionale actie, toegelaten worden in de ontkoppelde FM-reclameblokken voor de respectieve provincies. Die worden bijgevolg ook uitgezonden via DAB+. Alle andere adverteerders worden door de VAR verwezen naar de nationale uitzendingen.”
Voorts liet Dalle weten dat, in het kader van het in opmaak zijnde digitale frequentieplan, de VRT geen heil ziet in provinciale multiplexen. “Daarvoor zijn binnen de Vlaamse radiomarkt immers voldoende potentiële partijen nodig die een economisch leefbaar product willen en kunnen aanbieden met regionaal bereik. Daarnaast heeft de VRT in het kader van de openbare opdracht ook hoge eisen inzake dekking en gegarandeerde beschikbaarheid van het signaal. Hieraan zijn significante kosten gekoppeld. Het standpunt van de VRT is dat, indien andere omroepen ook een deel van de capaciteit van dezelfde mux opnemen, zij ook een deel van deze kosten moeten dragen.”
In een aanvullende vraag wilde Brusselmans nog weten hoe het wettelijk zit met de landelijke commerciële mux 11A van Norkring. Die licentie uit 2009 verloopt officieel namelijk in juni 2024. Destijds was ook een verlenging van 15 jaar voorzien, maar in 2021 werd die verlengingsmogelijkheid specifiek geschrapt. Volgens de toenmalige regels moest Norkring die melding om te verlengen uiterlijk voor 22 juni 2023 doen, maar de vraag is of dat nog mogelijk is. “Indien niet, dan moet er opnieuw een erkenningsprocedure worden uitgeschreven. Gelet op het strakke tijdschema, moet dat ook tegen eind juni 2023 worden uitgeschreven”, aldus Brusselmans.
Dalle moest het antwoord op die extra vraag echter schuldig blijven, maar beloofde de informatie “zo snel mogelijk te verschaffen”.
Vragen en antwoorden zijn hieronder te herbekijken. Het verslag kun je hier vinden.
In theorie kan ik de redenering van de VRT volgen, als ze daarbij wat efficiënter zouden te werk gaan met hun bitrates.
Op het moment dat radio2 “nationaal” is, zouden alle 5 versies moeten doorverwijzen naar dezelfde stream, waardoor je op dat moment bitrate beschikbaar voor andere kanalen.
Tijdens de ontkoppelingen reduceer je de bitrate van andere zenders en geef je elke versie een eigen stream, met een iets lagere bitrate dan nu het geval is.
Je zou zelfs op dat moment enkele non-stop kanalen tijdelijk kunnen doorverwijzen naar hun “moederkanaal” om nog wat te besparen op bitrate, zodat de “hoofdzenders” constant aan een hoge bitrate kunnen streamen.
In de praktijk heeft de VRT in deze situatie nog de mogelijkheid om 1 of meer van hun online-only radiozenders ook nog op DAB+ toe te voegen.
Dit zijn mogelijkheden die perfect kunnen en een echte meerwaarde zijn van DAB(+)
RGR2 op DAB+ Vlaams Brabant is nu RGR Dance
1 nationale mux van VRT, met bvb BBC en RTBF-vlaanderen er ook bij
2 nationale commerciele mux
1 provinciale mux
Enkele (2 a 3?) mux voor lokale radios, die ook … de provincie mux opkunnen, want je speelt eerst in provinciale voor je nationaal wordt?
Wat de mening van de VRT betreft: je hebt de VRT, de commercie, en je hebt Het Bestuur. Maak er wat van!
Als het zo doorgaat blijft er praktisch niks meer over van de berichtgeving over de afzonderlijke provincies. Vlaanderen lijkt wel één grote provincie te worden op deze manier.
Je hebt een vergroot glas nodig om Belgie op wereld kaart te zien liggen. Wat ik niet begrijp is waarom VRT R2 nationaal moet uitzenden ?
Voor het uitbreken van WO2 was er in elke provincie een lokaal radio station wat de voorloper was van her huidige radio 2
Ze zijn al te knoeien.sinds 1945. Niet moeilijk dat het een knoei boel is op zen Belgisch heb nog niks anders geweten.
Ik denk voor goede indoorontvangst gaat er niks boven een netwerk op één frequentie. Men kan eventueel wel wat bandbreedte uitsparen door 5× 80kbps te gebruiken, dan kunnen de andere nationale terug naar 96kbps of men lanceert nog iets nieuws door bijvoorbeeld ook een VRTnws naar 24kbps te brengen.
Ze zouden toch beter ervoor kiezen dat ze 1 algemene neutrale radio2 uitzenden via hun bestaande mux. De (afgeslankte) regionale kunnen dan via de provinciale DAB+ muxen worden uitgezonden. Heb je ineens ruimte voor 4 (nieuwe) producten. Extra product bijvoorbeeld met een mix van muziek van MNM / StuBru voor het publiek dat tussen de twee zenders zweeft.
Er is momenteel helemaal geen politiek of administratief plan om provinciale muxen te creëren en ook de VRT is daar dus geen vragende partij naar. Al zijn er hier en daar wel wat enkelingen die daar van dromen. Dat zou echter enkel maar de mogelijkheden voor een netwerk van “lokale” muxen hypothekeren. Bij de proefmuxen gaat het om “een per provincie”, dat is niet hetzelfde als “provinciale muxen”. Je zag toen al van ver aankomen dat sommigen het in die richting zouden willen duwen. Het zou me niet verbazen indien zij deze politieke vraag influisterden.
Als de VRT met Norkring van frequenties ruilt en gebruik gaat maken van 5A/5D in plaats van 12A, dan heeft de VRT toch alles in een eigen netwerk, maar toch met een beperkt aantal Radio 2-edities per mux.
Dus met andere woorden, de VRT blijft de niet gesubsidieerde projecten (lees lokale/regionale zenders) hun broodnodige en beperkte reclame inkomsten afromen op kosten van de belastingbetalers.