RadioVisie

  • .
    .

VRT-vakbonden willen staken op 31 mei

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Lang geleden, toen de vrije radiozenders een beetje impact kregen werd met verlangen uitgekeken naar een stakingsdag bij de publieke omroep. Dat betekende immers dat hele hordes luisteraars dan op zoek gingen naar andere dan de BRT-radiostations. Af en toe gebeurde het zelfs dat de nonstop muziek die hun reguliere programma’s verving, opgenomen werd door deze of gene lokale radio, waar de band niet zelden in de eigen nachtelijke nonstop programma’s werd uitgezonden. Weliswaar ontdaan van de eventuele minimale aankondigen en/of jingles.

Dat laatste zal nu – vermoedelijk – niet meer gebeuren. Maar staken dat doet de openbare omroep nog wel. Zo kondigde het gemeenschappelijk vakbondsfront zo’n dagje aan op dinsdag 31 mei aanstaande uit protest tegen het transformatieplan dat de directie heeft aangekondigd. De syndicaten willen op die dag een stakingspost oprichten en verwachten acties tussen 10:00 en 13:00 uur. 

Eind april kondigde de directie van de openbare omroep aan dat ze een transformatieplan wil doorvoeren. Behalve voor een kostenbeparing moet dat plan ervoor zorgen dat er meer op digitalisering wordt ingezet. De directie heeft daarbij laten weten dat er 116 naakte ontslagen nodig zijn, 50 natuurlijke vertrekkers kunnen niet vervangen worden en de productie van “Thuis” moet worden uitbesteed aan een privaat productiehuis.

De vakbonden zijn het daar helemaal niet mee eens, zo hadden ze al laten weten. Ze kondigen nu een staking aan op 31 mei. Die dag vindt ook een nationale actiedag van de vakbonden bij de openbare diensten plaats. “Het transformatieplan zorgt voor meer druk op de organisatie en zorgt voor boosheid”, legt Carlos Van Hoeymissen van de christelijke vakbond ACV uit. “We roepen daarom iedereen op om die dag te staken en niet te werken.

Minimumprogramma

Of de kijker of luisteraar daar iets van zal merken, hangt af van de afspraken die er zullen worden gemaakt met de directie. Van Hoeymissen denkt dat er wel impact zal zijn voor kijkers en luisteraars. “We zijn geen vragende partij om de uitzendingen op radio en tv te laten doorgaan. We zullen zoals altijd afspraken maken over de veiligheid op het VRT-terrein. We laten het initiatief aan de VRT-directie om ook afspraken te maken over een eventueel minimumprogramma.”

De socialistische vakbond ACOD VRT spreekt van “solidariteitsbezoeken, muziek en acties tussen 10:00 uur en 13:00 uur”. Het overleg met de directie gaat intussen voort. “Maar de staking zet wel meer druk op de alternatieve voorstellen die we doen voor het plan van de directie.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
20 mei 2022 - 21:43 21:43

De RDS staakt vandaag al een beetje zo zie ik bij StuBru en ook MNM al heel de dag een leeg scherm waar normaal de zendernaam staat.

Rudy De Saedeleir
Beheerder
20 mei 2022 - 21:53 21:53
Antwoord aan  Dimitri

Alle FM-zenders van VRT-radio hebben momenteel hetzelfde probleem.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx