RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

VRT TV wordt betaalomroep

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

U las het gisteren al, gratis naar één, Canvas of Ketnet kijken met een digitale tv-antenne kan niet meer vanaf 1 december. Om niet iedereen te verplichten een abonnementen nemen bij Proximus, Telenet of Orange, sloot de VRT een akkoord met TV Vlaanderen. Zo blijft tv-kijken zonder internet of kabel toch nog mogelijk. Maar dan wel tegen betaling. Prompt ging ‘Red de antennekijker’  in het verweer en stuurde een persmededeling uit.

“Red de antennekijker” is een vrijwilligersproject van een groep antennekijkers die een petitie gestart zijn voor het behoud van de free-to-air-uitzendingen van de openbare omroep VRT via de ether. De petitie heeft ondertussen de steun van meer dan 1 650 individuele antennekijkers.


Antennekijker.be betreurt het ten zeerste dat de VRT straks een betaalomroep wordt. Door de overeenkomst tussen de VRT en TV Vlaanderen ‘Antenne TV’ verliest de Vlaming de allerlaatste manier om het tv-aanbod van hun publieke omroep vrij te ontvangen. In de praktijk voldoet de openbare omroep niet langer aan de vereisten zoals onder meer bepaald door de European Broadcasting Union (EBU). Die stelt dat een publieke omroep universeel en gratis beschikbaar moét zijn.

Sinds het begin van de tv-uitzendingen van de VRT, op 31 oktober 1953, volstond het belastinggeld van de Vlaming om naar de tv-programma’s van de publieke omroep te kijken. Vanaf 1 december volstaat het belastinggeld blijkbaar niet meer en moet er betaald worden. Nochtans zijn de belastingen niet gedaald.

Vanaf 1 december zijn de commerciële distributeurs de tollenaars of poortwachters die bepalen aan welke prijs en volgens welke voorwaarden de Vlaming het tv-aanbod van de VRT zal kunnen ontvangen. De distributeurs bepalen via hun decoders of smartcards of je de tv-programma’s nog zal kunnen opnemen, doorspoelen of terugspoelen.

Het online aanbod VRT NU beschouwen we niet als een ernstig alternatief. Eerst en vooral bepalen diezelfde distributeurs via datalimieten en andere beperkingen op hun abonnementen de voorwaarden om dit aanbod te kunnen ontvangen. Daarnaast weigert de VRT zeer uitdrukkelijk om dit aanbod compatibel te maken met slimme tv-toestellen (smart-tv’s).

We zullen ook de volgende maanden blijven ijveren dat onze Vlaamse publieke omroep free-to-air beschikbaar blijft via de ether. Wij roepen iedere Vlaming die ons wil steunen op om onze petitie voor het behoud van de vrij te ontvangen etheruitzendingen van de VRT te ondertekenen op Antennekijker.be


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

15 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
P. De Vrieze
P. De Vrieze
4 september 2018 - 10:35 10:35

Veel oude mensen zullen verwonderd opkijken als hun beeld in december op zwart gaat. Er is al veel te doen geweest over de afschaffing van DVB-T op gespecialiseerde sites en fora, maar ik vraag mij af in hoeverre die oudere kijkers ervan op de hoogte zijn dat het beeld uitgaat en dat het flink betalen wordt om nog te kunnen verder kijken vanaf december.

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
4 september 2018 - 15:30 15:30
Antwoord aan  P. De Vrieze

Tja…en op vele kinderkamers (slaap-hobby kamers) zal het beeld ook op zwart komen te staan.In het beste geval wil dat zeggen bekabelen en…bakje huren (of kopen) bij de provider ofwel…abonnement nemen voor Antenne TV ! Kan ook met een eenmalige kost (CI module/kaartje) via Telenet maar dan heb je een TV toestel nodig die daarvoor in aanmerking komt.Meestal gaat het om goedkopere 2e en 3e TV’s…die daarvoor niet voorzien zijn.Maar de coax kabel is en blijft (meestal) nodig.

Haveve
4 september 2018 - 15:54 15:54
Antwoord aan  Pieter Van Banden

De ‘redenen’ die de VRT én de minister opgeven zijn een excuus, zo niet overtredingen van decreten en opdrachten. De openbare omroep moet voor iedereen bereikbaar zijn, en blijven, als officiële spreekbuis van de staat. Dat moet ook autonoom kunnen, nu wordt de VRT afhankelijk van een provider. Die provider(s) kunnen onze staat voortaan monddood maken. Heeft het dan nog zin om een openbare omroep te sponsoren, als ze slechts gaan doen zoals commerciële omroepen, die niets (of minder) krijgen?

Rudy De Saedeleir
Beheerder
4 september 2018 - 16:02 16:02
Antwoord aan  Haveve

Het klopt wel niet dat die providers de staat monddood kunnen maken. Ze hebben nl. een “must carry” verplichting, o.m. voor de VRT zenders.
https://www.vlaamseregulatormedia.be/nl/4-stimulering-van-diversiteit-mogelijke-remediering-en-beleidsaanbevelingen/42-tegengewicht/421-must

Haveve
4 september 2018 - 21:48 21:48
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Automobilisten ‘moeten’ in de dorpskom ook maximum 50 km per uur rijden. Hoeveel worden er geflitst? Het gaat niet over die verplichting van must carry, die is immers niks waard als de ‘Russen’ het overnemen bij manier van spreken. Het internet is een gekende internationale vriend, maar zeker ook vijand. Wat gaat de VRT doen als de providers samen geblokkeerd worden, of als ze zelf de verplichting negeren? Niks, want ze hebben het autonome afgegeven. Via de providers is de VRT kwetsbaar, ze hangen af van derden. Het klopt dus wel dat de VRT monddood kan worden gemaakt door (of via) de providers. De vijand moet de VRT zelfs niet meer over nemen om ze te doen zwijgen.

cools jean pierre
cools jean pierre
6 september 2018 - 09:33 09:33
Antwoord aan  Haveve

Straks zal de VRT kijken dat zij meer moeten betalen aan de EBU voor het verkrijgen van uitzend rechten eenmaal gecodeerd. Volgens de EBU is de VRT geen publieke omroep meer als zij hun eigen zenders uitzetten. Gatz zal dan wel zijn ogen en oren gebruiken

Peter
Peter
31 augustus 2018 - 10:32 10:32

Het is niet alleen de VRT, ook de commerciële televisiezenders laten de kijker bij ons al jaren opdraaien voor de transmissiekosten van het signaal. In andere landen zoals Frankrijk en Engeland ontvang je zowel de openbare als de commerciële zenders via DVB-T, en zo hoort het ook. Hier in Vlaanderen is alles op kosten van de kijker, ook al wordt er (veel) reclame uitgezonden. In andere landen kunnen ze zich dit niet voorstellen, maar hier kan het gewoon. Hier is inderdaad binnenkort elke tv-zender een betaalzender!

johan
johan
31 augustus 2018 - 17:37 17:37
Antwoord aan  Peter

In Vlaanderen is het kijk en luistergeld al lamg afgeschaft, in vele andere landen moet je dat wel betalen, dus echt gratis is het ook niet.. ik zou het ook liever gratis hebben, maar voor niks gaat de zon op, en in mijn geval betaal ik momenteel zelfs zowel voor antennetv, om het draagbaar te kunnen meenemen, sateliet en de kabel, dus ik betaal 3 keer voor hetzelfde, en eigenlijk zou het kunnen voor 1 keer, ware het niet dat er een cap op ons internet zit, want na 300 of 500 gb trekken ze aan de alarmbel, en tv kijken via 4G kan ook al niet…

P. De Vrieze
P. De Vrieze
4 september 2018 - 10:27 10:27
Antwoord aan  johan

Ook al is het kijk- en luistergeld afgeschaft, de VRT wordt nog steeds betaald met belastingsgeld. De meeste Vlamingen zullen dus 2 keer betalen: 1x aan een provider en 1x via de belastingen. In uw specifiek geval betaalt u dus eigelijk 4 keer (en niet 3 keer).

bart
bart
31 augustus 2018 - 23:14 23:14
Antwoord aan  Peter

je kan de franse en Duitse tv niet vergelijken met de Vlaamse tv, daar word bijna alles gedubt zodat het de zenders minder kost om bv een serie of een film aan te kopen, daardoor kunnen zenders open bekeken worden, maar let op, dat kan ook opeens gedaan zijn, binnen nu en enkele maanden verdwijnt France 4 en France O ook van de DVB-T omdat de zenders te duur zijn en France television moet besparen.
als die beslissen dat ze hun zenders gaan coderen zoals ze op satelliet zitten en gecodeerd zijn en dan geld voor vragen dan is het ook gedaan met de pret en dan zal de rest van de zenders wel volgen.
in Duitsland zitten ook de meeste zenders op DVB-T2 achter de codering (dacht de commerciëlen) zodat daar ook het grotendeels achter de kaart zit zoals in belgie.
vrees dus dat we blij mogen zijn dat we het nog gaan kunnen ontvangen via de CI module van Antenne TV,
spijtig voor wie al die jaren gratis keek, maar alles kost eenmaal geld en de inkomsten dalen deels doordat er meer via internet word gekeken naar tv….

Daan
Daan
1 september 2018 - 14:01 14:01
Antwoord aan  bart

Het kijk- en luistergeld is afgeschaft in 2002. Toen bestond DVB-T nog niet.
Dit heeft er dus niets mee te maken. De Vlaming betaalt jaarlijks voor de publieke omroep VRT via de algemene belastingen. De algemene belastingen zijn in België hoger dan in bovengenoemde landen.

We zullen blij mogen zijn als Antenne TV binnen 5 jaar in Vlaanderen nog bestaat. Het DVB-T-aanbod van de VRT was een garantie dat dit zou blijven bestaan. Nu dit verdwijnt ligt de weg open voor de machtige telecomspelers om steeds meer geld te vragen voor het basispakket televisie.

Ik durf wedden dat straks ook de tarieven jaarlijks zullen verhoogd worden. Tot we uiteindelijk allemaal meer dan 20 euro/maand betalen om wat Vlaamse tv te zien.

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
1 september 2018 - 15:22 15:22
Antwoord aan  Daan

Een ‘minderheid’ van de Vlamingen worden dus terug over het hoofd gezien .Blijkbaar is de publieke omroep nu toch wel echt een betaalomroep aan het worden.Waar gaan we naartoe, arm Vlaanderen !Trouwens wie gewoon via een tweede en derde…TV wil kijken kan dat dus niet meer, zelfs al heb je een abonnement. Per TV in huis heb je trouwens een decoder van Antenne TV nodig ! Wat wil zeggen extra kosten boven het abonnement om…wie gaat nu (nog) extra décoders kopen?
Een DVB-T2 décoder (FTA) is overigens ondertussen goed betaalbaar (overal blijkbaar al verkrijgbaar via internet) en met de nieuwe technologieën kan dat precies nu niet de zaak maken voor een eenmalige aankoop.

Vergelijken met Frankrijk,Nederland of Duitsland kan je niet.Dat commerciële omroepen zich achter een décoder steken is te begrijpen, daar heb ik zelfs alle begrip voor.Maar nationale (publieke) omroepen die je niet meer kan ontvangen …Grote schuldige is denk ik toch de ‘commercie ‘ (én de overheid) zelf die nooit enige inspanning heeft gedaan om DVB-T te gaan promoten.Maar is niet hetzelfde gebeurd met de (gewone) DAB die in 1997 gelanceerd werd en dit jaar afgevoerd voor DAB+!
Al eens een spotje gehoord over DAB+ op onze publieke radio? In Nederland ligt het anders…

Luc Van Coillie
Luc Van Coillie
19 november 2018 - 21:39 21:39
Antwoord aan  Pieter Van Banden

TV-toestellen die nu te koop zijn hebben nu toch al een ingebouwde tuner DVB-T2 / TNT (Télévision Numérique Terrestre). Soms zelfs ook voor satellietontvangst (DVB-S2)

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
20 november 2018 - 11:49 11:49
Antwoord aan  Luc Van Coillie

Klopt Luc…maar de signalen zijn gecodeerd…

Luc Van Coillie
Luc Van Coillie
21 november 2018 - 06:03 06:03
Antwoord aan  Pieter Van Banden

Ja natuurlijk -ingebouwde tuner of apart- een extra abonnement betalen om de eigen openbare omroep via de ether te zien, zal vanaf 1/12/2018 nog altijd nodig zijn. Door het akkoord met Antenne-TV worden de meest trouwe VRT-kijkers eigenlijk gechanteerd: extra betalen of geen beeld meer…Champagne bij alle providers.
Ik weet niet waarom ik steeds moet denken aan wat er zich in het Belgische voetbalwereldje aan het afspelen is…

Don`t copy text!
15
0
Deel hier gerust uw gedachtenx