RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

VRT-tv blijft via digitale ether te bekijken

Half april waren VRT en satelliet tv-aanbieder TV Vlaanderen nog boos op elkaar. Inmiddels zijn de plooien glad gestreken, is de hemel opgeklaard en gaan publieke omroep en de commerciële aanbieder van radio- en tv-signalen, netjes samenwerken. En dat is goed nieuws voor de digitale ether-kijker. Alhoewel…

TV Vlaanderen is een aanbieder van radio en televisie via satellietschotel. Daarnaast hebben ze ook Antenne TV in hun pakket. ‘Ouderwetse’ tv-ontvangst met een antenne. DVB-T heet dit. Kleine antenne en een kleine decoder, meer heb je niet nodig. In april liet de publieke omroep weten dat TV Vlaanderen moest stoppen met het adverteren dat ‘abonnees van Antenne TV gratis naar Eén, Canvas en Ketnet kunnen kijken. De drie publieke tv-stations zijn immers voor iedereen gratis. Dus niet enkel voor de abonnees van TV Vlaanderen’. VRT stapte naar de rechter. 

Petitie voor behoud van start

Eén maand later stuurde de publieke omroep het bericht de wereld in dat ze gaan stoppen met hun tv-aanbod via de digitale ether wegens de duur, te weinig kijkers en omdat VRT.NU bestaat. Kijken via internet dus. Meteen stak een storm van protest op. Niet enkel de antennekijker voelde zich koud gepakt. Het feit dat een publieke omroep enkel nog toegankelijk zou zijn als je een abonnement bij één of andere provider betaalt, schoot in het verkeerde keelgat. Prompt werd de petitie ‘Red de antennekijker’ gestart.

Waarna we toe zijn aan ‘hoofdstukje 3’ in deze merkwaardige soap. De Vlaamse publieke televisie zal na de eerder aangekondigde afschakeldatum van 1 december toch nog via de digitale ether te volgen zijn. Is de antennekijker gered? Technisch gezien wel, maar er zijn enkele praktische hindernissen. Eén, Canvas en Ketnet blijven immers enkel in het gecodeerde aanbod van Antenne TV zitten. Zelf zet de VRT z’n niet gecodeerde digitale zenders wel degelijk uit. Hun drie kanalen worden straks ‘verhuurd’ aan TV Vlaanderen, dat op z’n beurt capaciteit koopt bij Norkring. 

Zonde abonnement geen publieke omroep!

Wie niet voor de kabel, noch internet betaalt en toch wil blijven kijken naar de drie publieke netten, moet zich straks wenden tot Antenne TV. De huidige DBV-T decoder en antenne mag op zolder of naar het containerpark. VRT zendt immers uit in de ‘oude’ DVB-T standaard. Antenne TV gebruikt de nieuwere DVB-T2 techniek. Hiervoor is een nieuwe tv-decoder nodig. Ook moet worden geïnvesteerd in een smartcard, CI+ module. Een abonnement op Antenne TV kost maandelijks 10,00 euro.

Conclusie: Vanaf 1 december aanstaande, bestaat gratis kijken naar de publieke omroep niet meer. Dit in tegenstelling tot in  de ons omringende landen. In Nederland bijvoorbeeld schakelt men ook over naar de nieuwe norm maar worden de publieke tv- én radiozenders ongecodeerd doorgegeven. Vanaf medio augustus gaat de nieuwe Nederlandse satelliettelevisie-aanbieder Joyne eveneens een op Vlaanderen gericht zenderpakket aanbieden. Met ook in hun aanbod de drie kanalen van de VRT. Joyne biedt enkel abonnementen aan.

 


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Norkring
Inschrijven
Abonneren op
guest

6 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Peeters Guy
Peeters Guy
15 juli 2018 - 10:26 10:26

Echt zeer spijtig, wij hoeven niet meer zenders dan met de tvv antenne, als VRT en Canvas daar nog bij komen is het voor ons meer dan genoeg.
Trouwens in Tienen is de ontvangst super goed zelfs met de antenne binnen in huis.

Hans
Hans
12 juli 2018 - 02:10 02:10

winkel eigenaars willen nu eenmaal af van hun stock aan tv’s, meestal zijn dat oudere toestellen dat ze nog hebben, de nieuwste met 4K bv hebben al DVB-T2 aan boord, ook geven sommige site’s de verkeerde info in verband met die technieken omdat de kijker er toch amper verstand van heeft.
alleen de kenners weten wat ze moeten hebben.

maar vergeet niet, Tv Vlaanderen betaald voor de VRT om hun zenders uit te zenden, die willen graag hun geld terug verdienen wat het kost, en ze gaan die zenders dan nooit gratis aanbieden aan het volk, samen de kosten delen gaat ook niet gebeuren, VRT wilt af van deze uitzend vorm omdat hen niks opbrengt, door Tv Vlaanderen (of beter M7) de kosten te laten betalen verdienen ze er nog aan ook met het alsmaar minder geld krijgen voor programma’s te maken.
denk dan ook aan het volgende, maak zeker dat je ontvangst apparatuur een CI module optie heeft anders kan je geen tv kijken via Antenne TV.
die CI module mag je dan ook nog eens kopen aan een hoge prijs, en dan hopen dat het verhaal niet eindigt zoals Teletenne van telenet dat ermee gestopt is omdat er amper klanten waren en het hen meer geld koste dan wat ze er aan verdiende,
tegen 2020 mogen we zien of het blijft bestaan of niet.

johan
10 juli 2018 - 09:44 09:44

wie weet komt er idd nog zo’n goedkoop abonnement voor bvb 39,95 per jaar voor de vrt-zenders,

ik was vorige week ook op zoek naar meerdere 22 inch tv toestellen, voor onze nieuwsredactie, ik verschiet toch wel hoe weinig toestellen er online te vinden zijn, in het goedkoopste prijssegment die DVB-T2 aan boord hebben, ook bij de solden heel goed opletten, zelf bij 32″, ook enkel DVB-T, dat zou moeten bij wet verboden worden dat er nu ook nog maar 1 toestel verkocht wordt, gezien je er vanaf 1 december niks meer mee bent…

Filip
Filip
9 juli 2018 - 19:26 19:26

Wellicht dat niet iedereen die DVB-T kijkt behoefte heeft aan de commerciële zenders. Dus ik zou hier als Tv vlaanderen niet in tussenkomen (kostendelen) aangezien hier niets van inkomsten tegenover staat.
Uiteraard moet het betalende pakket van tv vlaanderen wel compleet genoeg zijn, aangezien de machtige lobby van VRT het voor elkaar heeft gekregen dat ze mogen stoppen met DVB-T had tv vlaanderen volgens mij amper keuze in dit dossier.

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
9 juli 2018 - 21:41 21:41
Antwoord aan  Filip

Filip,
In het achterhoofd hield ik nog het volgende in (en was tussen de regels door misschien minder goed te lezen).Wie tevreden is met alleen de VRT’s (én zo zijn er, zeker met tweede en derde TV’s in huis!) zou in principe zeer goedkoop van Antenne TV moeten kunnen gebruik maken met een jaarabonnement van enkele Euro’s…Niet iedereen heeft behoefte aan een volledig pakket natuurlijk waarin de commerciëlen zitten.

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
9 juli 2018 - 09:55 09:55

Als TV Vlaanderen (Antenne TV) de VRT beelden (maar ook radio’s) de ether insturen (via Norkring) geloof ik nooit dat dit 40 miljoen zal kosten voor/om deze (te mogen) uit (te) zenden.Zoveel kost dat volgens de VRT op jaarbasis !
Feit is zeker dat na 1 december de beelden verspreid worden via DVB-T2 (de nieuwe norm).Dus automatisch heb je (had je) wél een nieuwe decoder nodig.Weinig TV’s (zelfs splinternieuwe) hebben deze (uitzend) standaard (nog niet) ingebouwd als mogelijkheid.
Zo’n FTA decoder is wél niet duur en zijn al lange tijd via het internet te koop.De (kleine) antenne die je in dienst had kan je trouwens nog altijd gebruiken en hoeft de zolder niet op.
Beter was geweest dunkt me dat de VRT een samenwerkingsverband aangegaan was met TV Vlaanderen (Antenne TV) om (enkel) de VRT (TV & radio) alsnog ongecodeerd door te geven (kostendelend).Zou goedkoper geweest zijn voor beide partijen.

Don`t copy text!
6
0
Deel hier gerust uw gedachtenx