fbpx

RadioVisie

  • .
    Belgian Radio Day
    .
TVV Sound

VRT-radio’s verhogen bitrate op DAB+

Je hebt er meer dan waarschijnlijk helemaal niets van gemerkt, maar de VRT-mux 12A op DAB+ ziet er sinds maandag lichtjes anders uit. De 11 hoofdkanalen zenden nu allemaal uit in 96 kbp/s. Alleen het nieuwskanaal VRT NWS blijft uitzenden in 48 kbp/s.

Tot zondag beschikte elk (muziek)kanaal over 80 kbp/s voor de audio plus 16 kbp/s apart voor data (SLS, de slideshow dus). Enkel MNM Hits draaide al een tijdje in test in de nieuwe configuratie. Die aparte pakketten voor datastream zijn echter al enkele jaren niet meer van deze tijd. Sinds een jaar of vijf bestaat de MOT-techniek, waarbij de data gewoon softwarematig in het audiosignaal mee wordt verweven, zonder dat de audiokwaliteit daar onder lijdt. Onder meer in Nederland en Duitsland werd die nieuwe techniek heel snel geïmplementeerd en zowat alle zendertechnici zijn het erover eens dat dit de nieuwe algemene standaard wordt. Dat is wat de VRT nu ook doet.

Ook in de Norkring-mux 11A werden de voorbije weken en maanden al zes van de 13 stations voorzien van deze MOT, reden trouwens waarom er voldoende plaats kon worden gevonden om ook Nostalgie op deze mux toe te laten. Meer nog: de nieuwste DAB+ toestellen op de markt kunnen enkel overweg met deze nieuwe techniek en zijn zelfs ‘blind’ voor beelden en info die via aparte datapakketten worden meegezonden.

Waarom van 80 naar 96 kbp/s?

Het is dus al bij al zeker niets te vroeg dat ook de VRT nu deze stap heeft gezet. Vraag is enkel of het wel nodig was om alle streams van 80 naar 96 kbp/s te brengen. Het implementeren van die data in de audio heeft immers geen gevolgen voor de kwaliteit van die audio. Bij 80 kbp/s met geïntegreerde data had men binnen de VRT-mux theoretisch nog ruimte kunnen creëren voor twee extra kanalen. Eén van die twee had bijvoorbeeld kunnen dienen voor een uitwisseling met de RTBF, zie hier. Door van 80 naar 96 te gaan blijft de mux nu echter ‘propvol’. Theoretisch.

Het heeft er dus minstens alle schijn van dat de VRT met dit manoeuvre een eventuele (politieke) discussie over dit ruilthema gewoon technisch wil afblokken. De VRT-mentaliteit kennende zal de openbare omroep gewoon argumenteren dat ze op DAB+ een ‘maximale audiokwaliteit nastreeft’. Een plekje moeten afstaan aan de RTBF zal dan worden uitgelegd als ‘een verlies aan audiokwaliteit’. De trucjes van de foor, zeg maar. Het is de bekende non possumus, een liedje dat de VRT al een halve eeuw zingt zonder dat de politiek dat in vraag durft te stellen. 

Akkoord, 96 kbp/s zal in de oren van sommigen beter klinken dat 80 kbp/s, maar dat is erg subjectief. Binnen het (Europese) DAB+ studieproject zijn de voorbije tien jaar al vaak objectieve ‘blinde’ testen gedaan met een neutraal publiek. Daaruit bleek telkens overduidelijk dat – puur wetenschappelijk gezien – niemand nog een kwaliteitsverschil merkte tussen streams van 64 kbp/s en streams met een hogere bitrate. Een deel van het testpubliek schatte een signaal van 64kbp/s steevast zelfs hoger in dan signalen van 80 en 96 kbp/s. Om maar te zeggen: het zit ‘m in dit zogenaamde kwaliteitsdebat vaker «tussen» de oren dan «in» de oren.


Spotlight

Meer over Norkring

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2008: Norkring private partner voor VRT-zenderpark

De VRT kiest voor Norkring als private partner voor zijn zenderpark. Norkring is een dochteronderneming Lees verder

De digitale radio-transitie van Open VLD

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we Lees verder

De zaak Kanaal 10: in afwachting van lokale DAB+ geniet u van… natuurprogramma’s

De Noors-Vlaamse zenderoperator Norkring heeft blijkbaar zijn excuustruus in stelling gebracht om het kanaal 10 Lees verder

De affaire kanaal 10: Norkring zette spook-tv (in stilte) uit

Het is sinds deze week opnieuw stil in Vlaanderen op het omstreden kanaal 10 in Lees verder

2008: Frans-Noorse strijd om VRT-zenders

Er zijn nog twee kandidaten in de running voor de overname van het zenderpark van Lees verder

Norkring herschikt muxen 11A en 5A/5D

De private DAB+ operator Norkring herschikt per 1 augustus de capaciteit van zijn Vlaamse commerciële Lees verder

Overzicht: alle DAB+ zenders in Vlaanderen

Bij RadioVisie hebben we heel wat lezers die zich (ook) interesseren voor de technische aspecten Lees verder

Geen plaats voor Yesterdayland bij Norkring

En daarom komen ze volgende maand met een extra app Yesterdayland is niet enkel een Lees verder

5
Reageer op dit artikel

avatar
4 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
5 Personen die reageerden
leoDanielmilPieter Van Bandenmarc Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
leo
Gast
leo

Het is eigenlijk heel eenvoudig: hoe hoger de bitrate bij een bepaalde compressie techniek hoe beter de kwaliteit. Goed werk van de VRT.

Daniel
Gast
Daniel

Een trieste zaak, die overgang. Mijn ontvangst is alvast weggevallen.

mil
Gast
mil

U schrijft “dat de VRT met dit manoeuvre een eventuele politieke discussie wil afblokken”.En wie zit er dan in de raad van beheer bij de VRT???Toch wel diezelfde politiek zekers…

marc
Gast
marc

Een beetje vreemd, ze gaan bij de RTBF nu net dat probleem van de provinciale zenders aanpakken door op 19november hun ganse DAB om te gooien. De RTBF verlaat 12B, en gaat voor Henegouwen bvb op 5C/6A uitzenden. Dan krijgt hun Radio 2 Henegouwen zijn plek, en hoef je niet zoals bij de VRT 5 keer Radio 2 in een pakket stoppen en veel bandbreedte verspelen. Er staan discussies over oa de testuizendingen op 5C/6A etc op https://www.bel-com.be/

Pieter Van Banden
Lid

Ik denk niet dat het ‘vele’ DAB+ luisteraars zal bekoren (die update ) want over het algemeen zal het verschil in kwaliteit moeilijk of niet hoorbaar zijn (tenzij misschien via een goeie koptelefoon) voor de doorsnee luisteraar met een aangepaste installatie die DAB+ machtig is in de huiskamer(en dat zullen er nog niet zoveel zijn op dit moment).Meestal (denk ik toch) heeft de huidige luisteraar een ‘portatief’ die de digitale uitzendingen kan ontvangen bij wijze van test of aanvulling.DAB+ is nog nieuw. Bovendien kan ik me niet voorstellen dat je dat miniem verschil in bitrade zal kunnen waarnemen met/in een autoradio.Maar hoe dan ook zie ik de kwaliteitsupdate als zeer positief.

Meer in Actueel
Het Avondblad van 6 november (audio)

Het debat van zeven zonden

Podcast: ‘100 jaar radio in Nederland’ (video)

NPO Radio 5 opende ‘Stemweek’

Joe: Celebrate the 90’s Top 900

Het Avondblad van 5 november (audio)

Sluiten