RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
Heynen

VRT-radio’s verhogen bitrate op DAB+

Je hebt er meer dan waarschijnlijk helemaal niets van gemerkt, maar de VRT-mux 12A op DAB+ ziet er sinds maandag lichtjes anders uit. De 11 hoofdkanalen zenden nu allemaal uit in 96 kbp/s. Alleen het nieuwskanaal VRT NWS blijft uitzenden in 48 kbp/s.

Tot zondag beschikte elk (muziek)kanaal over 80 kbp/s voor de audio plus 16 kbp/s apart voor data (SLS, de slideshow dus). Enkel MNM Hits draaide al een tijdje in test in de nieuwe configuratie. Die aparte pakketten voor datastream zijn echter al enkele jaren niet meer van deze tijd. Sinds een jaar of vijf bestaat de MOT-techniek, waarbij de data gewoon softwarematig in het audiosignaal mee wordt verweven, zonder dat de audiokwaliteit daar onder lijdt. Onder meer in Nederland en Duitsland werd die nieuwe techniek heel snel geïmplementeerd en zowat alle zendertechnici zijn het erover eens dat dit de nieuwe algemene standaard wordt. Dat is wat de VRT nu ook doet.

Ook in de Norkring-mux 11A werden de voorbije weken en maanden al zes van de 13 stations voorzien van deze MOT, reden trouwens waarom er voldoende plaats kon worden gevonden om ook Nostalgie op deze mux toe te laten. Meer nog: de nieuwste DAB+ toestellen op de markt kunnen enkel overweg met deze nieuwe techniek en zijn zelfs ‘blind’ voor beelden en info die via aparte datapakketten worden meegezonden.

Waarom van 80 naar 96 kbp/s?

Het is dus al bij al zeker niets te vroeg dat ook de VRT nu deze stap heeft gezet. Vraag is enkel of het wel nodig was om alle streams van 80 naar 96 kbp/s te brengen. Het implementeren van die data in de audio heeft immers geen gevolgen voor de kwaliteit van die audio. Bij 80 kbp/s met geïntegreerde data had men binnen de VRT-mux theoretisch nog ruimte kunnen creëren voor twee extra kanalen. Eén van die twee had bijvoorbeeld kunnen dienen voor een uitwisseling met de RTBF, zie hier. Door van 80 naar 96 te gaan blijft de mux nu echter ‘propvol’. Theoretisch.

Het heeft er dus minstens alle schijn van dat de VRT met dit manoeuvre een eventuele (politieke) discussie over dit ruilthema gewoon technisch wil afblokken. De VRT-mentaliteit kennende zal de openbare omroep gewoon argumenteren dat ze op DAB+ een ‘maximale audiokwaliteit nastreeft’. Een plekje moeten afstaan aan de RTBF zal dan worden uitgelegd als ‘een verlies aan audiokwaliteit’. De trucjes van de foor, zeg maar. Het is de bekende non possumus, een liedje dat de VRT al een halve eeuw zingt zonder dat de politiek dat in vraag durft te stellen. 

Akkoord, 96 kbp/s zal in de oren van sommigen beter klinken dat 80 kbp/s, maar dat is erg subjectief. Binnen het (Europese) DAB+ studieproject zijn de voorbije tien jaar al vaak objectieve ‘blinde’ testen gedaan met een neutraal publiek. Daaruit bleek telkens overduidelijk dat – puur wetenschappelijk gezien – niemand nog een kwaliteitsverschil merkte tussen streams van 64 kbp/s en streams met een hogere bitrate. Een deel van het testpubliek schatte een signaal van 64kbp/s steevast zelfs hoger in dan signalen van 80 en 96 kbp/s. Om maar te zeggen: het zit ‘m in dit zogenaamde kwaliteitsdebat vaker «tussen» de oren dan «in» de oren.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Norkring
Inschrijven
Abonneren op
guest

5 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
leo
leo
16 oktober 2019 - 15:23 15:23

Het is eigenlijk heel eenvoudig: hoe hoger de bitrate bij een bepaalde compressie techniek hoe beter de kwaliteit. Goed werk van de VRT.

Daniel
Daniel
11 maart 2019 - 08:36 08:36

Een trieste zaak, die overgang. Mijn ontvangst is alvast weggevallen.

mil
mil
18 februari 2019 - 20:32 20:32

U schrijft “dat de VRT met dit manoeuvre een eventuele politieke discussie wil afblokken”.En wie zit er dan in de raad van beheer bij de VRT???Toch wel diezelfde politiek zekers…

marc
marc
7 november 2018 - 10:28 10:28

Een beetje vreemd, ze gaan bij de RTBF nu net dat probleem van de provinciale zenders aanpakken door op 19november hun ganse DAB om te gooien. De RTBF verlaat 12B, en gaat voor Henegouwen bvb op 5C/6A uitzenden. Dan krijgt hun Radio 2 Henegouwen zijn plek, en hoef je niet zoals bij de VRT 5 keer Radio 2 in een pakket stoppen en veel bandbreedte verspelen. Er staan discussies over oa de testuizendingen op 5C/6A etc op https://www.bel-com.be/

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
7 november 2018 - 22:13 22:13
Antwoord aan  marc

Ik denk niet dat het ‘vele’ DAB+ luisteraars zal bekoren (die update ) want over het algemeen zal het verschil in kwaliteit moeilijk of niet hoorbaar zijn (tenzij misschien via een goeie koptelefoon) voor de doorsnee luisteraar met een aangepaste installatie die DAB+ machtig is in de huiskamer(en dat zullen er nog niet zoveel zijn op dit moment).Meestal (denk ik toch) heeft de huidige luisteraar een ‘portatief’ die de digitale uitzendingen kan ontvangen bij wijze van test of aanvulling.DAB+ is nog nieuw. Bovendien kan ik me niet voorstellen dat je dat miniem verschil in bitrade zal kunnen waarnemen met/in een autoradio.Maar hoe dan ook zie ik de kwaliteitsupdate als zeer positief.

Don`t copy text!
5
0
Deel hier gerust uw gedachtenx