RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

VRT-radio moet voortrekker worden in overgang naar DAB+

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Vlaams Parlement keurde resolutie nieuwe beheersovereenkomst VRT goed

De VRT en de Vlaamse regering moeten het dit jaar eens worden over een nieuwe vijf jaar durende beheersovereenkomst. Zeg maar ‘het kader waarbinnen de openbare omroep in de periode 2021-2025 haar opdracht zal vervullen’. De goedkeuring van de resolutie, de algemene politieke richtlijnen die minister Dalle daarbij moet volgen, gebeurde gisteren, woensdag 1 juli, meerderheid tegen oppositie. In sneltreinvaart…

Merkwaardig: de gewone parlementaire weg werd niet gevolgd. Normaliter is er eerst een debat en een stemming in de commissie, daarna plenair. Maar dat gebeurde niet. Wel werden de voorbije maanden vijftien hoorzittingen gehouden over de VRT. Maar een uitgebreid politiek debat over de de toekomst van de VRT is dit keer niet aan de orde.

Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld stemden voor, oppositiepartijen Groen, PVDA en sp.a stemden tegen en oppositiepartij Vlaams Belang onthield zich. Meest in het oog springend: de VRT moet een terughoudende houding aannemen op de advertentiemarkt en tegenover de vedettencultus van z’n medewerkers en schermgezichten. En wat met de radiostemmen?

De inhoud van de resolutie is niet echt verrassend, want die ligt in het verlengde van wat al in het Vlaams regeerakkoord en in de beleidsnota van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) staat: de VRT moet vedettecultus afremmen, mag niet opbieden voor populaire schermgezichten of bij sportevenementen, moet bijdragen aan de Vlaamse identiteit en moet aandacht blijven hebben voor Nederlandstalige muziek en het gebruik van de standaardtaal. Daarnaast moet de VRT meewerken aan een Vlaamse Netflix, een digitaal platform met de focus op Vlaamse content.

Het hoofdstuk radio is eerder summier gebleven. Het enige zinnetje van belang is: “De VRT speelt een voortrekkersrol in de overgang van FM naar DAB+ en waakt er bij de creatie van submerken over dat die in overeenstemming zijn met de publieke opdracht van de VRT en een meerwaarde genereren.

Vooral die voortrekkersrol in de digitale transitie is nieuw en het wordt nu uitkijken hoe zich dit concreet zal vertalen in de beheersovereenkomst. Een ‘voortrekkersrol’ kan betekenen dat bepaalde FM-producten – bv. Klara of MNM – gelet op hun specifieke doelgroepen al eerder worden uitgeschakeld, in functie van DAB+. Het concept is niet onlogisch. Als je FM geleidelijk minder interessant maakt, dan maak je DAB+ vanzelf sneller interessant. In Noorwegen schakelden de openbare netten in 2017 sneller hun FM-parken uit dan de commerciële omroepen. Het principe daar was dat de openbare omroepen financieel beschermd zijn, in tegenstelling tot de commerciële. In Zwitserland ligt een gelijkaardig plan op tafel en ook bij de Britse BBC was (en is) dit het politieke opzet, al spartelt de omroep daar nog steeds zwaar tegen.

Nu is mediaminister Benjamin Dalle aan zet, hij moet uiteindelijk de definitieve beslissingen nemen. Ook de nieuwe CEO van de VRT – Frederik Delaplace – krijgt nog een stem in de debatten.

° Hier vindt u de goedgekeurde resolutie van de meerderheidspartijen over de nieuwe beheersovereenkomst tussen de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT)en de Vlaamse Gemeenschap’


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2011: Pers is boos over beheersovereenkomst VRT

Uitgevers van kranten en magazines zijn niet te spreken over het standpunt dat de meerderheidspartijen Lees verder

Luistercijfers Wallonië: met vier op een zakdoek

In Wallonië worden de verschillen tussen de vier leidende radiostations steeds kleiner, maar de nummer Lees verder

Analyse Vlaamse luistercijfers maart – juni 2021

De VRT-radio krijgt in de nieuwste luistercijfers van CIM RAM een tik van jewelste, in Lees verder

TOPradio dropt bommetje: Jeroen & Koen terug in de ochtend

Het bleef vooralsnog stil over de nieuwe najaarsprogrammering bij TOPradio. Zopas werd echter een eerste Lees verder

VRRO maakt zich zorgen over Belga-radionieuws (update)

In een e-mail aan Belga en DPG Media uit de VRRO (Vereniging Regionale Radio Omroepen) Lees verder

Nieuwe landelijke radio-erkenningen: het aftellen is gestart

In het Belgisch Staatsblad verscheen maandag (16 augustus) de oproep tot kandidaatstelling voor erkenning als Lees verder

Lang wachten op nachtelijke radio (video)

Hans Knot gaat (nostalgisch) terug naar de maand december 1970 Meer dan een halve eeuw Lees verder

Is Stationhead de (zoveelste) toekomst van radio?

We hadden het de laatste tijd al vaker over de snel oprukkende social audio-apps, als Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx