RadioVisie

 • .
  Amptec
  .

VRT Radio: Week van de Belgische muziek (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Week van de Belgische muziek is terug. Na een succesvolle eerste editie vorig jaar, bundelen VRT en VI.BE (aanspreekpunt voor artiesten en de muzieksector) samen met heel wat spelers uit de brede muzieksector en andere media opnieuw de krachten om de muzikale rijkdom van ons land extra in de kijker te zetten. Van maandag 31 januari tot en met zondag 6 februari kan iedereen genieten van een week vol extra muziekaanbod en muzikale initiatieven rond artiesten van bij ons. 

Over genres en grenzen heen

In 2021 werd deze week in het leven geroepen om de muzieksector een hart onder de riem te steken. Die kreeg het namelijk hard te verduren sinds het begin van de coronacrisis. Bijna twee jaar later is de situatie jammer nauwelijks anders geworden. Veel artiesten en organisatoren zien hun shows opnieuw geannuleerd of verplaatst worden. Ook de eerder aangekondigde dubbele editie van de MIA’s – die eerst symbolisch in het midden van de Week van de Belgische muziek gepland stond – werd noodgedwongen opgeschoven naar een latere datum (zaterdag 30 april). 

Hoewel de toekomst soms onzeker lijkt voor veel mensen voor en achter de schermen van de sector, steken veel enthousiastelingen met een hart voor muziek opnieuw de handen uit de mouwen. Nieuw dit jaar is dat de Week van de Belgische muziek over heel het land plaatsvindt: op radio en tv, in lokale muziekwinkels, concertzalen en clubs tot in scholen, cultuur- en gemeenschapscentra, jeugdhuizen en bibliotheken. Zelfs op de wekelijkse markt of in de winkelstraten. 

Wat de VRT in petto heeft

Naast de bijna honderd grote en kleine initiatieven, roepen VI.BE en de publieke omroep iedereen op om zelf hun liefde te laten zien voor de muziek van hier. Dat kan bijvoorbeeld door massaal tickets te kopen, Belgische muziek te streamen, deel te nemen aan een van de initiatieven of online liefde te betuigen met de #weekvandebelgischemuziek.

Belgische muziek op VRT NU

Op VRT NU volg je de livestreams van alle publieke radionetten op de voet én zijn er heel wat nieuwe webreeksen en muzieksessies speciaal voor de Week van de Belgische muziek te ontdekken. Zo zijn er onder andere de Radio 2 Bene Bene-sessies, MNM Livesessies, De Nieuwe Lichting van Studio Brussel, Belpop Helden van Radio 1 en De Twintigers van Klara.

Daarnaast brengt VRT NU een uitgebreide greep uit het eigen muziekarchief. De selectie is groot: concerten en optredens van Bart Peeters Deluxe, De MIA’s, De Radio 1 sessies en Vlaanderen feest. Docu’s en reportages als She’s lost in music, Charlatan, en Belpop classics. Podcasts waarbij onder andere Wanderland, Zomerhit 2021 en 40 jaar AB via de VRT NU-app.

Belpop boven op Radio 1

Doorheen het jaar richt Radio 1 elke zaterdagnamiddag de schijnwerpers op artiesten van eigen bodem in Belpop. Straks schakelt presentator Floris Daelemans enkele versnellingen hoger. Samen met Jan Delvaux geeft hij op zaterdag 29 januari de aftrap voor de stemming van de Belpop 100 in de Belpop 100 startshow.

Van maandag tot en met donderdag is het op het eerste radionet elke dag vrolijk ontwaken met alleen maar Belgische muziek in Belpop Stories. Van maandag tot en met vrijdag brengen eigen artiesten een eerbetoon aan hun Belgisch idool in Belpop Helden. Ayco Duyster en Floris Daelemans ontvangen afwisselend Het Zesde Metaal (over Willem Vermandere), The Haunted Youth (over Amenra), Sylvie Kreusch (over Toots), Yong Yello (over Hugo Raspoet) en Admiral Freebee (over Luc De Vos) in de studio. Op maandag- en dinsdagavond zijn er in Wonderland alleen maar Belgische nummers te horen.

De apotheose van de Week van de Belgische muziek bij Radio 1 volgt op zaterdag 5 februari met een Belpop 100 met Floris Daelemans en Ayco Duyster. Op zondag ten slotte ontvangt Friedl’ Lesage muzikale Mens Frank Vander Linden in Touché. Ook online zal Radio 1 een week lang liefde voor Belgische muziek ademen. Met weetjes over, rond en met Belgische muziek. Hoe eren Belgische artiesten hun helden? Je ontdekt het in de online videoreeks op radio1.be.

 • Belpop 100 startshow: zaterdag 29 januari van 13.00 tot 15.00 uur op Radio 1.
 • Belpop Stories: maandag 31 januari tot en met donderdag 3 februari van 9.00 tot 10.00 uur op Radio 1.
 • Belpop Helden: maandag 31 januari tot en met vrijdag 4 februari van 13.00 tot 16.00 uur op Radio 1.
 • Wonderland: maandag 31 januari om 20.00 uur en dinsdag 1 februari om 19.00 uur op Radio 1.
 • Belpop 100: zaterdag 5 februari van 9.00 tot 18.00 uur op Radio 1.
 • Touché: zondag 6 februari van 11.00 tot 13.00 uur op Radio 1.
Admiral Freebee & Wannes Capelle

Eerste Radio 2 Bene Bene 1000

Ook bij Radio 2 kunnen muziekliefhebbers altijd terecht voor het beste van eigen bodem. Speciaal voor de Week van de Belgische muziek lanceert men er de Radio 2 Bene Bene 1000 op de Radio 2 Bene Bene-muziekstream via DAB+. Van vrijdag 28 januari tot en met zondag 6 februari tellen Iris Van Hoof en Vanessa Vanhove, tien dagen lang, samen af van nummer 1000 naar de uitverkoren nummer 1.

Dit in het gezelschap van twaalf artiesten van bij ons. Willy Sommers, Gene Thomas, Metejoor, Peter Van Laet, The Starlings, Marc & Barbara Dex, Niels Destadsbader, Camille, Clouseau, Pommelien Thijs en Cleymans & Van Geel zitten achter de microfoon. The Starlings, Clouseau, Niels en Marc & Barbara Dex spelen tijdens de week ook een sessie in Radio 2 Bene Bene op Radio 2.

Voor de gelegenheid lanceert Radio 2 de nieuwe docureeks Achter de Artiest op Radio2.be en op VRT NU. Drie unieke backstage reportages, door de ogen van de muzikanten achter Laura Tesoro, Bart Peeters en Niels Destadsbader. Daarnaast is ook de Radio 2 Bene Bene 1000 backstage volledig te volgen op de Instagram-pagina van Radio 2.

Wie meer wil weten over de grootste hits van bij ons, stemt af op de Facebook-pagina van Radio 2. Daar wordt dagelijks een video gelanceerd die geheimen achter de hits van bij ons onthult. Met het volledige verhaal achter ‘Marina’ van Rocco Granata, ‘Sensualité’ van Axelle Red of ‘The Way to Your Heart’ van Soulsister.  

 • Radio 2 Bene Bene 1000: vrijdag 28 januari tot en met zondag 6 februari van 10.00 tot 17.00 uur op Radio 2 Bene Bene (DAB+).
 • Radio 2 Bene Bene: maandag tot en met donderdag van 18.00 tot 20.00 uur op Radio 2.
 • Achter de Artiest: vanaf maandag 31 januari op radio2.be en VRT NU.
 • Wereldhits van bij ons: te beluisteren op radio2.be, in de Radio 2-app, in de VRT NU-app en op de andere podcastkanalen.

#ikluisterbelgisch in Kortrijk

Tijdens de Week van de Belgische muziek is er op Studio Brussel #ikluisterbelgisch. Een hele week Belgische muziek. Live vanuit Kortrijk. Tal van artiesten komen over de vloer en luisteraars maken kans op een platenkast, gevuld met honderd Belgische vinyls. Van maandag tot en met donderdag, telkens van 19:00 tot 22:00 uur, zoomen Michèle Cuvelier en Rik De Bruycker in op de muziekscene van de historische muzikale stad aan de Leie.

Op maandag 31 januari – de eerste dag van de Week van de Belgische muziek – maakt Studio Brussel ook De Nieuwe Lichting 2022 bekend, live vanuit Wilde Westen. Tot dan kan de luisteraar nog bepalen wie een felbegeerde podiumplaats bemachtigt.

 • #ikluisterbelgisch: maandag 31 januari tot en met vrijdag 4 februari, elke dag van 6.00 tot 22.00 uur op Studio Brussel. Op vrijdag tot 19.00 uur. Live videostream te volgen via de StuBru-app en VRT NU.

Bravo België Top100 op MNM

Op vrijdag 4 februari presenteren Astrid Demeure en Brahim van 09:00 tot 17:00 uur de Bravo België Top 100, de honderd favoriete hits van bij ons, gekozen door de luisteraar. Het programma van Cato Peeters staat tijdens de Week van de Belgische muziek in het teken van Belgische hits, met elke dag een bekende gast die zijn/haar favoriete Belgische songs draait. Onder meer Lost Frequencies, Tourist LeMC, Kate Ryan en Metejoor komen langs.

 • Bravo België Top100: vrijdag 4 februari van 9.00 tot 17.00 uur op MNM.
 • Cato Peeters: maandag 31 januari tot en met donderdag 3 februari van 18.00 tot 20.00 uur op MNM.
Astrid Demeure en Brahim

Jong talent op Klara

In de Week van de Belgische muziek trapt Klara een tweede editie van De Twintigers op gang. Wie is de nieuwe generatie die de toekomst van de klassieke, jazz- en wereldmuziek in ons land zal kleuren? Na een succesvolle eerste editie in 2021, maakt de luisteraar ook nu kennis met frisse en getalenteerde twintigers.

Vanaf maandag 31 januari stelt Klara elke week een jonge, veelbelovende musicus voor, gedurende tien weken. Doorheen de week komen De Twintigers aan bod in het ochtendprogramma Espresso en het middagprogramma Music Matters. Op zondag volgt een speciale uitzending van De Twintigers met Johannes Wirix-Speetjens, zelf ook een twintiger, als presentator.

Op vrijdag 28 januari brengt Klara een cd uit met het Brussels Philharmonic. Het wereldberoemde symfonieorkest speelt vioolconcerto’s van Pyotr Ilyich Tchaikovsky en Igor Stravinsky. Dat doet het samen met Belgisch violist en topmuzikant Yossif Ivanov. Daarnaast worden al voor de vierde keer de middelen en krachten gebundeld met VRT Music, Kunstenpunt, Componisten Archipel Vlaanderen en Sabam for Culture voor een nieuwe reeks Fingerprints. 

Deze nieuwe, korte composities van Belgische muzikanten zijn ingespeeld door het Desguin Strijkkwartet en het Scarbo Saxophone Quartet en opgenomen door Klara in de befaamde Studio Toots op de VRT. Je hoort de nieuwe Fingerprints tijdens de Week van de Belgische muziek op Klara en vindt ze op de gekende streamingplatforms.

 • Espresso: maandag 31 tot en met vrijdag 4 februari van 6.00 tot 9.00 uur op Klara.
 • Music Matters: maandag 31 tot en met donderdag 3 februari van 12.00 tot 14.00 uur op Klara.
 • De Twintigers: vanaf zondag 6 februari, elke zondag van 13.00 tot 15.00 uur op Klara.

° De Week van de Belgische muziek is een initiatief van VI.BE en VRT. Een volledig overzicht van alle acties is te vinden via Week van de Belgische Muziek. (SV)

Hendrik Lasure

Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx