RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

VRT-radio breidt verkeersinfo uit naar fietsers

Het verkeersoverzicht op de radio is al sinds de jaren tachtig vooral gericht op de auto. Daar komt nu verandering in. Vanaf vandaag waarschuwen Radio 1, Radio 2, MNM en Studio Brussel in het verkeersbulletin ook fietsers voor werkzaamheden of andere problemen op hun route naar het werk.

De VRT zet met dit initiatief mee de schouders onder de Fietsdeals waarmee de Vlaamse Overheid functionele fietsverplaatsingen wil stimuleren. Door de lange files en de komst van de mogelijkheden van de elektrische fiets rijden steeds meer mensen met de tweewieler naar het werk of naar een andere bestemming.

Via aparte fietspaden en fietssnelwegen ben je met de fiets vaak sneller ter plaatse dan met de auto. Daarom verdient de fietser ook aandacht in het VRT-verkeersbulletin want op die fietsroutes zijn, net zoals op de snelweg, af en toe problemen te melden. Het zijn de fietsers zelf die problemen onderweg melden. De VRT werkt daarvoor samen met de Fietsersbond en het technologiebedrijf Hype.

“We geven al langer informatie voor de gebruikers van het openbaar vervoer, dus waarom fietsers bijvoorbeeld niet waarschuwen dat er een versperring is op de F1-fietssnelweg van Antwerpen naar Mechelen? Deze Fietsdeal zet een nieuwe stap in de verkeersinformatie op de VRT”, zegt Hajo Beeckman, VRT-verkeersanker.

In Google Play en op de App Store kan je vanaf vandaag de app ‘Fietsersbond’ downloaden. Ben je met de fiets onderweg, en je ondervindt een hindernis, hou dan even halt, en stuur je melding door. Je helpt er vele andere fietsers mee. Enkele voorbeelden: een defecte fietslift in Antwerpen, een onderbroken fietssnelweg door werkzaamheden, een omgevallen boom na een herfststorm, of een spekglad fietspad waar de strooidiensten op een winterse ochtend nog niet gepasseerd zijn.

De VRT bekijkt met de Fietsersbond en Hype hoe de app na dit eerste stadium verder ontwikkeld kan worden. Voorlopig is de app een laagdrempelige meldingsapp – vergelijkbaar met Waze – maar op termijn moet het ook mogelijk zijn om met de app als fietser te navigeren, rondom eventuele hindernissen. De Fietsersbond bekijkt ook alvast hoe ze overheden kan meekrijgen in dit verhaal: werkzaamheden op fietsroutes zouden dan automatisch gemeld worden in de app.

De VRT is ook partner in de ‘Fietsdeals’, een initiatief van De Grote Versnelling van de Vlaamse overheid waarbij het bundelen van krachten en kennis centraal staat om zo het fietsbeleid in Vlaanderen te versnellen en te verdiepen. Zo wil Vlaanderen tegen 2025 het aandeel van de fiets bij functionele verplaatsingen laten stijgen tot 20 procent.


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx