RadioVisie

  • .
    .

VRT NXT: Wij nemen de VRT over

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De publieke omroep heeft een lange traditie in het zoeken naar en ontdekken van jong talent. Heel wat radio- en tv-makers hebben er hun eerste stappen gezet. In 2018 zet men extra in op jongeren met het project VRT NXT. Met een groots event en een twee maanden durend experiment met twintig jongeren tijdens de zomer wil men samen met jongeren de media verkennen. 

VRT NXT. Wij nemen de VRT over

VRT NXT is het project dat dit jaar wordt georganiseerd om jongeren tussen 16 en 23 jaar de kans te geven om nieuwe facetten van de media te leren kennen en te experimenteren. Op woensdag 25 april worden 350 jongeren verwelkomt tijdens VRT NXT LAB. Zij kunnen gedurende een halve dag deelnemen aan medialabs en talent booths en kunnen zich tijdens TED Talks laten inspireren door o.a. Rudi Vranckx en Ish Ait Hamou.

Heel wat talentvolle jongeren krijgen ook de kans om hun passie te tonen tijdens verschillende optredens en videovertoningen. In juli en augustus mogen twintig jongeren hún stempel komen drukken tijdens VRT NXT INVASION. Onder de noemer VRT NXT kunnen ook in de in de toekomst nog nieuwe jongerenprojecten georganiseerd worden. 

Kweekvijver van talent

Nieuwe talenten worden voortdurend gezocht. De jongerenmerken Studio Brussel en MNM geven jaarlijks kansen aan jongeren: de Rock ’n Roll Radio Highschool van MNM en Studio Dada van Studio Brussel. Maar ook VRT zelf neemt regelmatig initiatief om deze doelgroep te betrekken en bereiken. Tien jaar geleden was er ‘De Overname’: een project tijdens de zomer waarbij 25 jongeren tussen 14 en 18 jaar zelf radio en tv mochten maken, op hún manier. Eén van de jongeren van toen is Kamiel De Bruyne, de bedenker van het succesprogramma ‘Sorry voor alles’ op Eén.

In 2013 was er Carte Blanche: een project waarbij zes jongeren de kans kregen om zelf een programma te ontwikkelen. In 2016 was het tijd voor VRT het Europees jongerenproject Generation What?. Een jongerenredactie met veertig stagestudenten maakte zes maanden lang online reportages over hun generatie.

De klankbordgroep Watch22, die in 2014 werd opgericht en bestaat uit 22 zeer diverse jongeren, gaat regelmatig in dialoog met programmamakers en leidinggevenden, om vanuit de leefwereld van jongeren te reflecteren op de aanbodstrategie en de programma’s. Open VRT is een community voor online creatievelingen in Vlaanderen, van bloggers over mediakunstenaars tot fotografen. Een netwerk waar jonge online creatievelingen hun ideeën kunnen bespreken met elkaar en hun vaardigheden kunnen verbeteren.

VRT NXT: De campagne

De komende weken gaat de publieke omroep op zoek naar nieuw jong en divers talent. Vier jonge mediamakers engageren zich om deze jongeren te bereiken via hun eigen sociale media: Anushka Melkonian (MNM-dj), Kamal Kharmach (presentator Het collectief geheugen op Eén), Florence Windey (social influencer) en Bouba Kalala (presentator Studio Brussel). Zij lopen deze week elk één dag rond op VRT en laten hun Instagram-volgers beslissen wat zij heel de dag moeten doen. Want vooraleer de jongeren de VRT komen overnemen, mogen ze eerst het leven van de vier boegbeelden overnemen. 

Aanmelden kan vanaf 9 maart via VRT.NXT


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx