RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

VRT NWS op DAB+ ondergaat metamorfose (al lijkt het vooral een zwaktebod)

Diverse lezers melden ons dat sinds deze week het DAB+-kanaal VRT NWS een (onaangekondigde) metamorfotse ondergaat. Voortaan worden de drie doordeweekse actuaprogramma’s van Radio 1 (De Ochtend, Nieuwe Feiten en De Wereld Vandaag) gesimulcast via dit kanaal. Op de tussenuren hoor je herhalingen van het meest recente radionieuws en Het Kwartier, de dagelijkse actuapodcast van VRT NWS.

Toegegeven, het is niet het kanaal dat we hier dagelijks aan hebben staan. Via DAB+ en de stream was het kanaal VRT NWS al jaren gewoon een herhaling in loop van het meest recente nieuwsbulletin van Radio 1. Een bulletin van drie minuten kon je in de loop van het uur dus nog 19 keer herbeluisteren via het digitale radiokanaal. Het is – ooit gestart als Nieuws+ – zelfs een van de oudste digitale kanalen van de VRT, al gaf het – net vanwege die loops – altijd wat de indruk van “willen maar niet kunnen”. Niettemin was het een handig hulpje voor wie het radionieuws miste op de ‘top of the hour‘ en het toch per se wil (terug)horen.

Het bereik van het radiokanaal wordt ook gemeten via CIM RAM, de officiële luistercijfers. VRT NWS heeft gemiddeld een marktaandeel van 0,3 procent, een dagelijks bereik van 50k, een weekbereik van 130k en een totaalbereik – mensen die het kanaal wel eens ‘frequenteren’ in de loop van vier maanden – van ongeveer 450k. Dat lijkt al bij al bescheiden, maar het is nog altijd een pak beter dan NRJ in Vlaanderen ooit presteerde. Je kan dus gerust stellen dat de geïnteresseerde luisteraar in Vlaanderen deze ’tool’ – want dat was het eigenlijk – best wel kent en zelfs regelmatig gebruikt.

Maar sinds deze week slaat VRT NWS blijkbaar aan het experimenteren, met als slagzin “VRT NWS gaat verder“. Althans op DAB+, want online (op VRT MAX) kun je nog steeds gewoon het meest recente radionieuws aanklikken en herbeluisteren. Strikt genomen is die laatste zelfs geen continu-stream meer, maar een audiobestandje dat je opvraagt en dat elk uur wordt ververst.

Op DAB+ blijkt VRT NWS sinds maandag een mix te zijn van Radio 1, een nieuwsloop en de podcast Het Kwartier. De drie centrale actuaprogramma’s van Radio 1 – De Ochtend (6-9 uur), Nieuwe Feiten (12-13 uur) en De Wereld Vandaag (16-18 uur) – worden gewoon live doorgeprikt. Joost mag weten waar dat goed voor is. Ons lijkt dat (digitale) etherverspilling. Bovendien heeft VRT NWS in de VRT-mux slechts 40 kbp/s ter beschikking. Voor gesproken woord volstaat dat nog net, maar vooral de geluidskwaliteit van de muziek boet tijdens die live-programma’s via dit kanaal zwaar in.

Op de andere uren hoor je voortaan een herhaling van het recentste bulletin, aangevuld met de dagelijkse VRT-podcast Het Kwartier. Op de daguren, tussen 9 en 12 en van 13 tot 16 uur, is dat dan wel 18 keer de herhaling van Het Kwartier van de dag voordien, wat minstens vragen oproept over de actualiteitswaarde. De dagelijkse nieuwe aflevering wordt immers pas om 16 uur gelost. Niet zo bijster slim dus om de herhaling van die podcast per se 24 uur aan te willen houden.

Nuttig om weten is dat via de display van dit DAB+-kanaal er nu ook een actuele nieuwsloop verschijnt, met de hoofdlijnen van het nieuws.

Volgens de VRT “zal het aanbod [via dit DAB+-kanaal] in de loop van de komende maanden nog verder verrijkt worden“. We mogen het stellig hopen, want onze conclusie is alvast dat het DAB+-kanaal VRT NWS hier momenteel de eigen ruiten ingooit. De enige gekende sterkte van dat kanaal – een gegarandeerde loop van het recentste radionieuws – wordt zonder enige uitleg vervangen door een zwaktebod: een totaal overbodige doublure van Radio 1 en het ‘uitmelken’ van Het Kwartier.

Terwijl, laat ons eerlijk zijn, de VRT in feite al jaren alles in huis heeft om een volwaardig gesproken radio-infokanaal à la France Info te maken. Het zou zelfs een prioriteit van een openbare omroep moeten zijn.

Heynen

Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dirk W
Dirk W
19 mei 2023 - 18:26 18:26

Liever het nieuws dat om het uur veranderde … dan de huidige gezaag op die VRT NIEUWS … hoeveel mensen van de VRT zelf luisteren er eigenlijk naar nieuwe gezever ? En wat kost dat weer voor die belastingsbetaaller weer .

Laatst bewerkt 8 dagen geleden door Dirk W
Dimitri
Dimitri
18 mei 2023 - 00:07 00:07

Waarom de 5 Radio2 afdelingen geen nationaal blokje laten maken en dit mee in de lus steken als aanvulling op het meest recente Radio 1 nieuws.

Eddy van poppel
Eddy van poppel
17 mei 2023 - 21:30 21:30

ik ben het daar helemaal mee hedens dat kanaal ken kan ook beter een volledig nieuwskanaal worden en meer live, vind ik ook

PVM
PVM
17 mei 2023 - 18:04 18:04

Ik luisterde regelmatig als ik in de auto zat naar het laatste nieuwsbulletin, nu is dit zomaar veranderd! Kan dit zomaar?

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx