fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

VRT kreeg geld voor ‘De Ochtend’ (Radio 1)

Mogelijk dat Sven Gatz zijn ministeriële loopbaan iets rustiger had ingeschat toen hij in juni 2014 ter elfder ure werd gevraagd om toe te treden tot de regering Michel. Hij kreeg de portefeuille ‘Media en Cultuur (Jeugd en Brussel)’. Een kabinet waarvan de naam een zekere uitstraling heeft, met intellect, verheffend is… Je denkt daarbij al snel aan kunst, opvoeding, gedegen ontspanning…

Helaas, zeker in 2018, zijn deze termen wat het onderdeel lokale en netwerkradio betreft, allesbehalve van toepassing. Tientallen klachten liggen nog te wachten op behandeling in de Brusselse Koolstraat 35. En deze week dook de krant De Morgen dan ook nog eens in de boekhouding van de VRT, om vast te stellen dat de publieke radio zich af en toe zou laten betalen voor programma’s met actuele info ‘. ‘Betalen voor nieuws’ dus. In hun editie van zaterdag 6 oktober werden daar toe nieuwe ‘bewijzen’ aangedragen. 

In oktober 2017 betaalde de Gentse universiteit, naar aanleiding van hun tweehonderdste verjaardag, ongeveer 4.000 euro aan de VRT om ‘De Ochtend’ van Radio 1 over de vloer te krijgen. Hetzelfde nieuwsprogramma was vorig jaar ook te gast in de ZLDR Luchtfabriek, dit naar aanleiding van de sluiting van de mijn in Zolder, een kwarteeuw geleden. En onlangs, in de voorbije maand juni, betaalde de organisatie van het stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’, een factuur voor de live uitzending van het actualiteitenprogramma naar aanleiding van de opening van dit festival. (Fotocredits: VRT)


Enkel productionele ondersteuning

Opnieuw geconfronteerd met deze feiten, stelt de VRT nogmaals dat er niét wordt betaald voor programma’s van de nieuwsdienst op locatie en dat ‘De Ochtend’ volledige autonoom wordt gemaakt door diezelfde nieuwsdienst, die ook nooit afspraken maakt met derden over de inhoud van de programma’s.

Bob Vermeir, VRT-woordvoerder in De Morgen: “De nieuwsdienst werkt met gescheiden budgetten en ploegen, en is zelfs niet op de hoogte van een eventuele doorrekening van productiekosten. Het is ook de rol van de radiozenders om soms aanwezig te zijn in het veld. Daarom zet Radio 1 soms partnerships op met lokale organisaties om die aanwezigheid mogelijk te maken”. 

“Radio 1 verzorgt dan de productionele ondersteuning en omkadering van zo’n uitzending op locatie met publiek: de techniek, de muzikale omkadering, artiesten, het decor en de ontvangst van het publiek. De rol van onze nieuwsdienst is steeds om aan onafhankelijke en kritische journalistiek te doen binnen onze programma’s. Het gaat telkens om gebeurtenissen die ook zonder live-uitzending aan bod waren gekomen in ‘De Ochtend’. De nieuwsdienst is dus op geen enkele manier betrokken bij de overeenkomst rond de middelen voor de productie.”

Minister Gatz, gevraagd naar een reactie door de krant, wilde evenwel niet reageren. Hij wacht op de extra informatie die hij eerder deze week vroeg aan de publieke omroep, na de eerste onthullingen. Hij wil eerst een heel duidelijk beeld over de bedragen die de VRT vraagt voor live-uitzendingen op bestelling en het inhuren van reporters.

Kortom, het ziet er inderdaad nog niet naar uit de het Kabinet Media rustig zal kunnen uitbollen naar de verkiezingen van 2019 toe. Integendeel…


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Meer over VRT Radio 1

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Twee FM-frequenties gereanimeerd in het zuiden van West-VlaanderenWhat's in a name? Zelfs als zeezenders 'radiopiraten'
Meestercomponist van de jingle- en commerciële oorwurmen is niet meerRadio maken vanuit een bunker (dan
Wie radio zegt; denkt vaak heel snel aan… muziek. Te vaak zijn beiden enkel en
De audio-verpakking van een nieuwsuitzending in de Amerikaanse 70's & 80'sAfkicken van popmuziek en vallen
Jan Knudde, momenteel nethoofd van Radio 2, zal vanaf oktober de leiding bij Radio 1
Het Canvasprogramma 'Belga Sport' heeft donderdagavond de Prijs voor de Televisiekritiek gewonnen. 'Feyten of Fillet'
Het boegbeeld van de VRT-sportredactie Jan Wauters is afgelopen namiddag om 17.30 uur op 71-jarige
Pinkstermaandag 10 juni zendt Radio 1 van 09:00 tot 13:00 uur ‘De Wereldtop’ uit. Ilse Liebens presenteert

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Stubru en VRT NWS presenteren: 18 IN 18

Het Weekendblad van 6 oktober

Frank De Laet: dj zonder stembanden

Vlaamse ‘Week van de digitale radio’ (audio)

Het Avondblad van 5 oktober (fotoreeks)

Geen Capriolen meer voor Walter Capiau (audio)

Sluiten