fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

VRT kreeg geld voor ‘De Ochtend’ (Radio 1)

Mogelijk dat Sven Gatz zijn ministeriële loopbaan iets rustiger had ingeschat toen hij in juni 2014 ter elfder ure werd gevraagd om toe te treden tot de regering Michel. Hij kreeg de portefeuille ‘Media en Cultuur (Jeugd en Brussel)’. Een kabinet waarvan de naam een zekere uitstraling heeft, met intellect, verheffend is… Je denkt daarbij al snel aan kunst, opvoeding, gedegen ontspanning…

Helaas, zeker in 2018, zijn deze termen wat het onderdeel lokale en netwerkradio betreft, allesbehalve van toepassing. Tientallen klachten liggen nog te wachten op behandeling in de Brusselse Koolstraat 35. En deze week dook de krant De Morgen dan ook nog eens in de boekhouding van de VRT, om vast te stellen dat de publieke radio zich af en toe zou laten betalen voor programma’s met actuele info ‘. ‘Betalen voor nieuws’ dus. In hun editie van zaterdag 6 oktober werden daar toe nieuwe ‘bewijzen’ aangedragen. 

In oktober 2017 betaalde de Gentse universiteit, naar aanleiding van hun tweehonderdste verjaardag, ongeveer 4.000 euro aan de VRT om ‘De Ochtend’ van Radio 1 over de vloer te krijgen. Hetzelfde nieuwsprogramma was vorig jaar ook te gast in de ZLDR Luchtfabriek, dit naar aanleiding van de sluiting van de mijn in Zolder, een kwarteeuw geleden. En onlangs, in de voorbije maand juni, betaalde de organisatie van het stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’, een factuur voor de live uitzending van het actualiteitenprogramma naar aanleiding van de opening van dit festival. (Fotocredits: VRT)


Enkel productionele ondersteuning

Opnieuw geconfronteerd met deze feiten, stelt de VRT nogmaals dat er niét wordt betaald voor programma’s van de nieuwsdienst op locatie en dat ‘De Ochtend’ volledige autonoom wordt gemaakt door diezelfde nieuwsdienst, die ook nooit afspraken maakt met derden over de inhoud van de programma’s.

Bob Vermeir, VRT-woordvoerder in De Morgen: “De nieuwsdienst werkt met gescheiden budgetten en ploegen, en is zelfs niet op de hoogte van een eventuele doorrekening van productiekosten. Het is ook de rol van de radiozenders om soms aanwezig te zijn in het veld. Daarom zet Radio 1 soms partnerships op met lokale organisaties om die aanwezigheid mogelijk te maken”. 

“Radio 1 verzorgt dan de productionele ondersteuning en omkadering van zo’n uitzending op locatie met publiek: de techniek, de muzikale omkadering, artiesten, het decor en de ontvangst van het publiek. De rol van onze nieuwsdienst is steeds om aan onafhankelijke en kritische journalistiek te doen binnen onze programma’s. Het gaat telkens om gebeurtenissen die ook zonder live-uitzending aan bod waren gekomen in ‘De Ochtend’. De nieuwsdienst is dus op geen enkele manier betrokken bij de overeenkomst rond de middelen voor de productie.”

Minister Gatz, gevraagd naar een reactie door de krant, wilde evenwel niet reageren. Hij wacht op de extra informatie die hij eerder deze week vroeg aan de publieke omroep, na de eerste onthullingen. Hij wil eerst een heel duidelijk beeld over de bedragen die de VRT vraagt voor live-uitzendingen op bestelling en het inhuren van reporters.

Kortom, het ziet er inderdaad nog niet naar uit de het Kabinet Media rustig zal kunnen uitbollen naar de verkiezingen van 2019 toe. Integendeel…


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Meer over VRT Radio 1

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
'Centrale en onpersoonlijke planning en de rigide functionering'. Het zijn niét onze woorden! We sturen
Radio 1 heeft dagelijks, verspreid over de hele dag, heel wat sterke, ontroerende en interessante
Sinds goed twee weken kreeg Radio 1 een nieuwe vormgeving. Het aangepaste auditieve logo en
Kommil Foo en Het Zesde Metaal bevestigen Kommil Foo is met 'Ruimtevaarder' gisteren, zaterdag 14
Deze verhalen hebt u nooit gehoord (toch niet op deze manier) Misschien bent u het
Op zaterdag 14 september zendt Radio 1 de vierde editie van De Lage Landenlijst uit tussen 09:00 en 18:00 uur. Deze top
Iedereen krijgt ze wel eens in zijn inbox: mailtjes met reclame voor ‘penis enlargers’ en
Radio 1 en haar luisteraars gaan ook dit jaar, samen met hun Nederlandse collega’s van

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Stubru en VRT NWS presenteren: 18 IN 18

Het Weekendblad van 6 oktober

Frank De Laet: dj zonder stembanden

Vlaamse ‘Week van de digitale radio’ (audio)

Het Avondblad van 5 oktober (fotoreeks)

Geen Capriolen meer voor Walter Capiau (audio)

Sluiten