fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

VRT-jaarverslag doorgelicht in commissie Media

“Als we een duurzame organisatie willen zijn dan is het natuurlijk zo dat het belangrijk is om echt te gaan voor een gewaarborgde duurzame financiering.” Zo zei Luc Van den Brande (de voorzitter van de raad van bestuur van de VRT) deze donderdagnamiddag tijdens de commissievergadering over het VRT-jaarverslag 2018.

Naast Van den Brande werd het VRT-beleid toegelicht door gedelegeerd bestuurder Paul Lembrechts en Lieven Vermaele, de nieuwe directeur Financiën en Operaties VRT. De VRT-top kwam duidelijk met kopzorgen op de hoorzitting over het VRT-jaarverslag 2018. Over het gewijzigd speelveld zei hij dat “we de plicht hebben om een hefboom te zijn in het medialandschap.”

Aan de inkomstenzijde is er geen excedent of overschot zei Vermaele. “Het eerste miljoen ervan gaat naar het mediafonds”, zo bevestigde Lembrechts aan Tine Van den Brande (Groen). Die opgehaalde reclame-inkomsten (commerciële communicatie) bedroeg 75,9 miljoen (via de VAR). De kost is ook voor radio naar omhoog gegaan naar 98,1 miljoen euro. De VRT heeft dus uit haar dotatie een luttele 23,2 nodig om op radiogebied haar werkingskosten te financieren.

De Vragen van de Commissie

Katia Segers (sp.a) wou weten hoeveel er is overgeheveld uit de reserves van de VAR. Dat Klara onder druk zou staan van middelen en mensen zoals Vermaele zei wou Segers uitgediept zien, maar daar ging de VRT-top niet op in.

Ook Stephanie D’hose (Open VLD) had een suggestie wat het excedent betreft: “Kan het niet zinvol zijn om afzonderlijke plafonds op te splitsen: qua adverteerders die enkel op de VRT adverteren en die die ook op de private zenders adverteren.”

“Jullie zitten nu dichter bij het reclameplafond, dat is quasi op de lat”, is Wilfried Vandaele’s (N-VA) visie. Van de opsplitsing zoals D’hose voorstelt is hij niet zo’n voorstander. “De groei in de radioreclamemarkt is in Vlaanderen verdwenen. Laat de VAR haar rol spelen, laten we slim omgaan met eventuele excedenten”, zei de CEO van de VRT.

Over ‘de 5 radiomerken’

Staf Pelckmans (Groen) zegt een radiofan te zijn en haalde aan dat “de luistercijfers voor de radio nog nooit zo laag waren, meer bepaald StuBru het laagste sinds 10 jaar, hoe kunnen we dat beter aanpakken?” stelde hij voor.

“Marktaandelen zijn geen vast gegeven, bij elke meting zijn er schommelingen”, bleef Lembrechts op de vlakte. “Door de ontwikkeling van DAB+ ontstaan ook meer mogelijkheden. Wij zullen vragen om daar ook een breder gamma te kunnen aanbieden. Er zijn ook meer dan 1 miljoen downloads van onze radioapps.”

“Bij radio is ons bereik meer dan 3 miljoen luisteraars op dagbasis, dat is bijna 56 procent, tegelijk met waardering tussen 8 en 8,3. Met MNM bereiken we kleine 20 procent nieuwe Vlamingen op weekbasis”, zegt Lembrechts. ”Cultuur brengen we ook in radioprogramma’s zoals de Madammen (Radio 2), Pompidou (Klara) of Culture Club (radio 1). 26 procent van de muziek op de VRT-radio was van Vlaamse makelij, op gebied van Nederlandstalige muziek werden normen behaald zowel op radio 1 als 2. Op de radio worden unieke songs van 8.700 artiesten gedraaid”. “Tijdens Iedereen Klassiek heeft Klara Brugge omgetoverd tot bruisende stad en 18.500 mensen mogen verwelkomen op dit gratis evenement. Zomerhit krijgt zijn plaats, ook op TV”.

Wilfried Vandaele (N-VA) had oor voor de Vlaamse producties op de radio. 30.3 procent waar het 30 moet zijn op Radio 2, dat is voor hem “soms met de hakken over de sloot”, net zoals bij radio 1 waar het quotum 15 procent is.

Over het besparingstraject van de VRT, zei Lembrechts dat dit ongezien is in Vlaanderen. De getoonde tabel over personeelsafslanking spreekt voor zich. Van den Brande ziet een paradox, want ze krijgen in de Commissie jaarlijks felicitaties over de werking van de VRT. Dat er misschien een radiozender moet geschrapt worden is een gerucht dat Jos D’haese (PVDA) heeft gehoord, bleek uit zijn eerste tussenkomst in de Mediacommissie.

Toezichtsrapport VRM

Bijna alle perfomantiemaatstaven werden gehaald, zo was de conclusie van Marijke Dejonghe, adviseur van de mediawaakhond VRM, over het toezichtsrapport 2018 op de beheersovereenkomst met de VRT. (TDN)

  • Foto boven: Geert Van Hoeymissen (VRT)

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
‘Jambon I wil VRT misbruiken als propagandazender’

Personeel gaat alvast betogen voor deur van z'n ambtswoning Het VRT-personeel gaat in het verzet Lees verder

Reclameplafond voor VRT een goede zaak, of net niet?

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we Lees verder

Reclameplafond voor VRT, maar commerciële radio ziet nog groei

Hoe evolueert de omzet uit radioreclame bij de commerciële jongens die zichzelf enkel met publiciteitsinkomsten Lees verder

2008: Heisa over Vlaamse quota op de radio

De aankondiging gisteren van Minister van Media Geert Bourgeois dat hij in de volgende beheersovereenkomst Lees verder

Het radiodagboek van 4 juli – 186 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 537: CIM, fietsverkeer, TROS FM en Jelle

Radio gaf meer dan ooit de nodige zuurstof en ontspanningPartners gezocht voor radioverkeersbulletin voor fietsersMet Lees verder

VUB hield zelfpromotie mediagroepen tegen het licht

Sinds de synergie van Medialaan en de Persgroep tot DPG Media worden de eigen merken Lees verder

VRT-radio moet voortrekker worden in overgang naar DAB+

Vlaams Parlement keurde resolutie nieuwe beheersovereenkomst VRT goed De VRT en de Vlaamse regering moeten Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
9 november 2019 - 17:12 17:12

De avondplaylist van StuBru klinkt tijdens de schoolvakanties ook helemaal anders en eigenlijk beter dan op schooldagen.

Meer in mediabeleid, vrt
Het radiodagboek van 8 november – 311 (video)

Will Tura past hit aan voor Radio 2 Hotline (video)

2011: De VRT heeft een… muizenprobleem

Loop samen met MNM de Warmathon

‘Jambon I wil VRT misbruiken als propagandazender’

2008: Radio ‘vergeten’ in DVB-T infocampagne

Sluiten