RadioVisie

  • .
    .

VRT is boos op TV VLAANDEREN

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De VRT is niet te spreken over de manier waarop TV VLAANDEREN in haar nieuw tv-aanbod ‘Antenne TV’, openlijk verkondigt dat de zenders van de openbare omroep gratis te ontvangen zijn via de ether. De aanbieder ziet er evenwel geen graten in, omdat elke Vlaming immers gratis toegang heeft tot de zenders via een digitale antenne. Voor de VRT is het welletjes geweest en er wordt naar de rechter gestapt. 

Alles draait om het nieuwe ‘Antenne TV’ dat eind vorig jaar werd gelanceerd aan een spotprijs van €9,95 per maand. Meteen het goedkoopste tv-aanbod op de markt. Toch is het hiermee mogelijk om via een eenvoudige antenne overal in Vlaanderen en Brussel een vijftiental zenders te ontvangen waaronder VTM, Q2, Vier en Vijf. De VRT-zenders Eén, Canvas, Ketnet en de radiozenders zijn al jaren vrij te ontvangen met een digitale antenne. TV VLAANDEREN meldt in haar communicatie dat deze zenders geen deel uitmaken van het betalend aanbod van ‘Antenne TV, maar een gratis aanbod is via DVB-T.

Dat ‘gratis aanbod’ via de ether is bij de VRT in het verkeerde keelgat geschoten. “Een storm in een glas water”, noemen ze het bij TV VLAANDEREN. “We begrijpen niet waar de VRT zich druk om maakt”, reageert Yannick Altruy, Country Manager voor België bij M7 Group. “De vrije beschikbaarheid van het VRT-aanbod is vastgelegd in de beheersovereenkomst met de Vlaamse Overheid. Wij melden duidelijk dat deze zenders gratis te ontvangen zijn via de ether en geen deel uitmaken van ons voordelig ‘Antenne TV’ aanbod. Wij zeggen toch alleen maar wat er in de beheersovereenkomst staat?”

Als het van de VRT afhangt, moet de vermelding van het gratis aanbod naast het tv-abonnement ‘Antenne TV’ onmiddellijk worden verwijderd. Nochtans is de huidige manier van communiceren volgens TV VLAANDEREN zeer gebruikelijk in de rest van Europa.

“Verschillende aanbieders van digitale tv over heel Europa distantiëren het betalend aanbod van de gratis te ontvangen zenders op dezelfde manier als we vandaag doen,” zegt Altruy. “Ook voor de 400 gratis zenders via satelliet vermelden we duidelijk dat deze geen deel uitmaken van het betalend aanbod. Als het aan ons ligt, blijft de melding. De Vlaming die tv-kijkt via “Antenne TV” heeft het recht te weten dat de zenders van de openbare omroep, waar hij uiteindelijk ook belastinggeld voor betaalt, gratis te ontvangen zijn via de ether.”


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

8 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Willy Vranken
Willy Vranken
29 mei 2018 - 10:15 10:15

Ik dacht dat de openbare omroep ter aller tijde moet kunnen gratis ontvangen worden.
Dus gaan we over naar betalend TV land , en stel internet kabeltje ergens onderbroken of groot defect , en G4 maar nog beperkt te ontvangen en betalend , dus geen gratis omroep meer , stel je voor , we gaan erop vooruit??????
Eventueel zouden ze deze zenders verplicht en gratis VRT en Canvas gratis op Astra kunnen plaatsen , zou voor velen een alternatief kunnen zijn dacht ik . Ma ja wie zijn wij ……… brave betalende belgjes die ons langs alle kanten laten beet nemen door besparende regering waar het woord gratis niet meer bestaat denk ik , enkel alweer de brave belastingbetaler die de openbare omroep moet helpen financieren.

Nevens
Nevens
31 augustus 2020 - 20:55 20:55
Antwoord aan  Willy Vranken

Zeker weten. Maar de regering waar blijven die??? Doe ook niet om de posten kosteloos te houden.

Chris Aerts
Chris Aerts
12 april 2018 - 18:29 18:29

Ze hebben bij de VRT weer geld geroken,en wij krijgen iedere dag de ene herhaling na de andere op ons brood!

pejeten
pejeten
12 april 2018 - 15:45 15:45

ik kijk analoog naar brt geen problemen mee nooit gehad ja soms beetje slechter beeld maar niet zo erg

sif
sif
12 april 2018 - 12:04 12:04

Dank u Maarten, ik begreep de reactie van de vrt totaal niet. Bij deze is het duidelijk! Erg!!!

F
F
12 april 2018 - 18:00 18:00
Antwoord aan  sif

Men weet dat men in het kader van het beheerscontract een gratis mogelijkheid moet aanbieden, als de lobby van VRT er kan in slagen om tv vlaanderen te verplichten d hun zenders te nemen in hun DVB-T aanbod kan men volgende keer proberen om zelf DVB-T te verlaten en hun ‘gratis’ aanbod via vrt.NU te laten lopen (hier hebben ze meer greep op, beslissen ze zelf wat ze online gooien en kunnen er advertenties bijzetten). Degene die via DVB-T kijken kan vrt de mond snoeren want die zijn nog steeds (betalend) beschikbaar via die technologie.

Maarten
Maarten
12 april 2018 - 09:16 09:16

En dan nu de echte reden waarom de VRT boos is: VRT had graag gehad dat TV Vlaanderen op hun eigen kosten zou zorgen dat de DVB-T kanalen van de VRT ook een betere dekking hebben.
De VRT multiplex wordt namelijk maar vanop 8 lokaties van Norkring uitgezonden, terwijl die van TV Vlaanderen alvast 5 extra lokaties uitgezonden wordt en bij succes nog verder uitgebreid kan worden.
De VRT heeft geen geld om hun dekking te verbeteren en wil deze kosten afschuiven op iemand anders, maar TV Vlaanderen heeft hier geen zin in, omdat de VRT kanalen ook te ontvangen zijn zonder abonnement.

Stefan
Stefan
9 april 2020 - 19:01 19:01
Antwoord aan  Maarten

Inderdaad, en met als gevolg dat op die zogenaamde MUX 2 heel vaak problemen zijn. Op de commerciële zenders zijn die problemen er nooit. Momenteel bijvoorbeeld zo zwak dat ik plots Franse TV kanalen binnen krijg. De Vlaamse regering zou hiervan minstens op de hoogte moeten zijn en de consument beschermen. Maar niets van natuurlijk. Wel veel reclame maken met digitalisering. Maar het resultaat trekt op niets. Ik heb jaren zonder probleem analoog gekeken. Nu digitaal alleen maar problemen. Proficiat en dank u wel voor de vooruitgang !

Don`t copy text!
8
0
Deel hier gerust uw gedachtenx