VRT is boos op TV VLAANDEREN Openbare omroep struikelt over het woord 'gratis'

Leestijd: 2 minuten

De VRT is niet te spreken over de manier waarop TV VLAANDEREN in haar nieuw tv-aanbod ‘Antenne TV’, openlijk verkondigt dat de zenders van de openbare omroep gratis te ontvangen zijn via de ether. De aanbieder ziet er evenwel geen graten in, omdat elke Vlaming immers gratis toegang heeft tot de zenders via een digitale antenne. Voor de VRT is het welletjes geweest en er wordt naar de rechter gestapt. 

Alles draait om het nieuwe ‘Antenne TV’ dat eind vorig jaar werd gelanceerd aan een spotprijs van €9,95 per maand. Meteen het goedkoopste tv-aanbod op de markt. Toch is het hiermee mogelijk om via een eenvoudige antenne overal in Vlaanderen en Brussel een vijftiental zenders te ontvangen waaronder VTM, Q2, Vier en Vijf. De VRT-zenders Eén, Canvas, Ketnet en de radiozenders zijn al jaren vrij te ontvangen met een digitale antenne. TV VLAANDEREN meldt in haar communicatie dat deze zenders geen deel uitmaken van het betalend aanbod van ‘Antenne TV, maar een gratis aanbod is via DVB-T.


Lees verder onder de advertentie


Dat ‘gratis aanbod’ via de ether is bij de VRT in het verkeerde keelgat geschoten. “Een storm in een glas water”, noemen ze het bij TV VLAANDEREN. “We begrijpen niet waar de VRT zich druk om maakt”, reageert Yannick Altruy, Country Manager voor België bij M7 Group. “De vrije beschikbaarheid van het VRT-aanbod is vastgelegd in de beheersovereenkomst met de Vlaamse Overheid. Wij melden duidelijk dat deze zenders gratis te ontvangen zijn via de ether en geen deel uitmaken van ons voordelig ‘Antenne TV’ aanbod. Wij zeggen toch alleen maar wat er in de beheersovereenkomst staat?”

Als het van de VRT afhangt, moet de vermelding van het gratis aanbod naast het tv-abonnement ‘Antenne TV’ onmiddellijk worden verwijderd. Nochtans is de huidige manier van communiceren volgens TV VLAANDEREN zeer gebruikelijk in de rest van Europa.

“Verschillende aanbieders van digitale tv over heel Europa distantiëren het betalend aanbod van de gratis te ontvangen zenders op dezelfde manier als we vandaag doen,” zegt Altruy. “Ook voor de 400 gratis zenders via satelliet vermelden we duidelijk dat deze geen deel uitmaken van het betalend aanbod. Als het aan ons ligt, blijft de melding. De Vlaming die tv-kijkt via “Antenne TV” heeft het recht te weten dat de zenders van de openbare omroep, waar hij uiteindelijk ook belastinggeld voor betaalt, gratis te ontvangen zijn via de ether.”

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Avondblad van 20 juli (video) De kijk-editie: hoezen, Nederlanders en een koningskoppe... 21 juli, Nationale Feestdag in België. Alweer een reden om het iets rustiger aan te doen dus. Morgen is er geen weekendeditie van deze rubriek, maandag aanstaande 23 juli zijn we e...
Het Avondblad van 19 juli (audio) Beetje humor, flardje school en een stukje recyclage Netflix gaat (humor)radio maken De Amerikaanse videostreamingdienst Netflix associeer je niet meteen met radio, maar toch gaat dit bedrijf vanaf januari 2019 starten met een eig...
Joyne zet vijf VRT-radiostations op satelliet Het is evenwel onduidelijk hoe lang het duur... Kabel- en satellietradio, het is nooit een succesverhaal geworden in Vlaanderen. Uiteraard heeft de komst van webradio daar veel, zo niet alles mee te maken. Al moeten we eerlijk z...
Het Middagblad van 14 & 15 juli (video) Met de medewerking van Sam De Bruyn, VAR en V... Dit is alweer de laatste editie van Het Middagblad. Tijdens het Wereldkampioenschap Voetbal hielden we graag rekening met de tijdstippen waarop de diverse wedstrijden op televisie ...
Startschot voor ‘Radio 2 Zomerhit 2018’ (video) Met live televisie-uitzending ... De stemming voor de 44ste editie van 'Radio 2 Zomerhit' is gestart. Gisteren, vrijdag 13 juli maakten Vanessa Van Hove en Showbizz Bart de tien kanshebbers bekend vanop De Pier in ...
Het Middagblad van 13 juli De letterwoord-editie: MNM - CIM - BBC De DJ-(wed)strijd van MNM Voor het achtste jaar zoekt MNM jonge dj’s die een feest in brand kunnen steken. Hij of zij wordt ook een jaar lang het uithangbord van de jongerenzend...
Deel of print dit artikel
Amptec
Amptec
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
Amptec

6 gedachten over “VRT is boos op TV VLAANDEREN

 • do 12 apr 2018 om 09:16
  Permalink

  En dan nu de echte reden waarom de VRT boos is: VRT had graag gehad dat TV Vlaanderen op hun eigen kosten zou zorgen dat de DVB-T kanalen van de VRT ook een betere dekking hebben.
  De VRT multiplex wordt namelijk maar vanop 8 lokaties van Norkring uitgezonden, terwijl die van TV Vlaanderen alvast 5 extra lokaties uitgezonden wordt en bij succes nog verder uitgebreid kan worden.
  De VRT heeft geen geld om hun dekking te verbeteren en wil deze kosten afschuiven op iemand anders, maar TV Vlaanderen heeft hier geen zin in, omdat de VRT kanalen ook te ontvangen zijn zonder abonnement.

  Beantwoorden
 • do 12 apr 2018 om 12:04
  Permalink

  Dank u Maarten, ik begreep de reactie van de vrt totaal niet. Bij deze is het duidelijk! Erg!!!

  Beantwoorden
  • do 12 apr 2018 om 18:00
   Permalink

   Men weet dat men in het kader van het beheerscontract een gratis mogelijkheid moet aanbieden, als de lobby van VRT er kan in slagen om tv vlaanderen te verplichten d hun zenders te nemen in hun DVB-T aanbod kan men volgende keer proberen om zelf DVB-T te verlaten en hun ‘gratis’ aanbod via vrt.NU te laten lopen (hier hebben ze meer greep op, beslissen ze zelf wat ze online gooien en kunnen er advertenties bijzetten). Degene die via DVB-T kijken kan vrt de mond snoeren want die zijn nog steeds (betalend) beschikbaar via die technologie.

   Beantwoorden
 • do 12 apr 2018 om 15:45
  Permalink

  ik kijk analoog naar brt geen problemen mee nooit gehad ja soms beetje slechter beeld maar niet zo erg

  Beantwoorden
 • do 12 apr 2018 om 18:29
  Permalink

  Ze hebben bij de VRT weer geld geroken,en wij krijgen iedere dag de ene herhaling na de andere op ons brood!

  Beantwoorden
 • di 29 mei 2018 om 10:15
  Permalink

  Ik dacht dat de openbare omroep ter aller tijde moet kunnen gratis ontvangen worden.
  Dus gaan we over naar betalend TV land , en stel internet kabeltje ergens onderbroken of groot defect , en G4 maar nog beperkt te ontvangen en betalend , dus geen gratis omroep meer , stel je voor , we gaan erop vooruit??????
  Eventueel zouden ze deze zenders verplicht en gratis VRT en Canvas gratis op Astra kunnen plaatsen , zou voor velen een alternatief kunnen zijn dacht ik . Ma ja wie zijn wij ……… brave betalende belgjes die ons langs alle kanten laten beet nemen door besparende regering waar het woord gratis niet meer bestaat denk ik , enkel alweer de brave belastingbetaler die de openbare omroep moet helpen financieren.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *