Het ‘radio kartel’, de grootste Vlaamse radiospelers dus, hebben een nieuwe slag geslagen. Zonder slag of stoot. De digitale DAB+ distributie is, als het aan minister van media, Sven Gatz ligt, voorlopig nog niet binnen het bereik van de lokale radiomarkt. Dat wisten we. Nieuw is evenwel dat, een week geleden, er ook geen enkele discussie volgde in de Commissie Media, naar aanleiding van de op komst zijnde app Radioplayer Vlaanderen.
Lokale radio op DAB+ is nog niet voor direct. Er rest dan nog slechts één enkele, helemaal vrije digitale oplossing… het internet. Alle lokale spelers hebben dezer dagen een webstream. Enkel het grote promotieplatform ontbreekt. Er bestaan apps als Radio in Belgium en TuneIn, maar die zijn ofwel relatief onbekend of zo uitgebreid dat het voor de modale radioluisteraar eerder op een spelletje roulette lijkt.
Makkelijker oplossingen zijn te bedenken. Dat is precies wat Mediahuis, Medialaan en VRT, ‘out of the blue’, vorige week aankondigden. We meldden eerder al dat de drie grootste omroephuizen Radioplayer Vlaanderen willen lanceren. Een BBC-vinding waar tegenwoordig tientallen landen en zenders gebruik van maken. Dat gebeurt niet zomaar. Het gaat telkens om grote spelers die toegelaten moeten worden.
Radioplayer is inmiddels befaamd en gerenommeerd. De app is handig en straalt klasse uit. Een app waarmee alle grote Vlaamse zenders zonder moeite beluisterd zullen kunnen worden. Een app die door de nieuw op te richten CVBA (Mediahuis, Medialaan en VRT), gezamenlijk gepromoot zal worden met de bedoeling dat alleen Vlamingen die gaan gebruiken. Open je app, kijk naar het keuzescherm en het eerste wat je ziet zijn alle grote omroepen.
‘Recommended listening. Our top picks based on where you are, what you’ve listened to, and what’s trending right now’. Niet zomaar een paar zinnen, wel degelijk erg belangrijk voor de filosofie er achter. De aandeelhouders van de CVBA bepalen op welke manier de nationale omroepen er beter uitkomen. De plaatsing van de keuzeknoppen bepaalt immers het luistergedrag.
Uiteraard is het tegenwoordig geen enkel probleem om te weten waar een mobiele telefoon of tablet zich bevindt. Bijgevolg kun je op basis van die gegevens de lokale omroepen op scherm één zetten. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Je moet er zelf naar zoeken. Als in een later stadium de lokale omroepen ook mogen meedoen, dan zie je ze gegarandeerd niét verschijnen op het eerste scherm. Misschien nog net niet onder de knop: ”Zou u dit wel echt doen?”
Bovendien bevat de belofte ‘in een later stadium’ geen enkele concrete garantie. Monopolisering van deze app lijkt de insteek. En zo wordt straks zelfs streaming distributie toch weer het spel van het radiokartel. Deze beslissing is belangrijker dan je op het eerste zicht zou denken. En is het toeval dat er geen discussie geweest is in de Commissie Media?
Is het niet opvallend dat de openbare omroep VRT, hier plots slechts twee marktpartijen mee op weg helpt? Dat is uiterst ‘commercieel’ voor een openbare omroep. Mag die commerciële spelers bevoordelen? Is hier alweer een nieuwe gang naar de rechter in de maak?
° Opstart Radioplayer Vlaanderen
° Oprichting Radioplayer
° VRT vraagt toestemming