RadioVisie

  • .
    Heynen
    .
Heynen

VRT: “Elektriciteitsfactuur FM-masten gestegen met 670.000 euro”

De VRT maakte gisteren bekend dat er een nieuw besparingsplan staat aan te komen. Bij De Morgen leidde dit tot de kop « Hoe VRT het mes in het personeelsbestand zet: ‘Zelfs de elektriciteitsfactuur van de FM-masten is gestegen met 670.000 euro’ » Een intrigerend cijfertje dat toch wat meer uitleg verdient, zo vonden we.

In het artikel van De Morgen geeft CEO Frederik Delaplace de meerkost van het FM-zendernetwerk enkel als voorbeeld, zonder verdere duiding. We doen daarom zelf een poging om een en ander te berekenen.

Vooreerst dit: het FM-zenderpark van de VRT wordt sinds enkele jaren geëxploiteerd door On Tower Netherlands (Broadcast Partners). Dergelijke contracten met externe operatoren hebben altijd een standaard-clausule waarbij prijsschommelingen van de energie automatisch worden doorgerekend aan de klant.

Elektriciteit is voor de operatoren sowieso een van de grootste kosten, maar ook een hoogst onvoorspelbare kost en dus is het vrij logisch dat dit wordt doorgerekend. Bovendien is On Tower Netherlands voor de FM-zenders verplicht om gebruik te maken van de zendersites van Norkring, omdat de frequenties daar gecoördineerd zijn, wat maakt dat Norkring de elektriciteitskost doorrekent aan OTN en OTN aan de VRT.

Het netwerk van FM-zenders van de VRT is samen goed voor net geen 750 kW aan zendvermogen. We baseren ons hiervoor op de officiële cijfers van de Vlaamse Regulator voor de Media. Alleen al voor Egem (foto boven, Wikipedia) spreken we voor de zes VRT-zenders daar over 290 kW aan uitgestraald vermogen.

Voor DAB+ – ook in exploitatie van On Tower Netherlands – vermeldt de VRM geen vermogens, maar we weten uit eigen bronnen dat het voor de 36 zendpunten van de VRT-mux samen om ongeveer 150 kW gaat. We laten DAB+ hier verder buiten beschouwing, aangezien Delaplace het zelf expliciet heeft over “de FM-masten”.

Uiteraard zijn de zendvermogens hierboven uitgedrukt in ERP, waarbij dus ook wordt rekening gehouden met de vermogenswinst uit de antenneversterking. Het reële totale vermogen van de 32 FM-zenders samen ligt in de praktijk dus een pak lager dan 750 kW en is afhankelijk van de diverse antenneconfiguraties.

Daarom nemen we hier voor dit voorbeeld voor alle zendersites samen een forfaitair vermogen van 400 kW. Heel ver gaan we daar vermoedelijk niet naast zitten. Op jaarbasis komt dit dan voor alle FM-zenderparken samen neer op een verbruik van 3,5 miljoen kilowattuur.

Heynen

De groothandelsprijs van elektriciteit is volgens de VREG op een jaar tijd gestegen van ongeveer 100 euro naar iets meer dan 250 euro per megawattuur. Alleen al op basis van die groothandelsprijs betekent dat voor het verbruik van de FM-zenderparken dus een meerkost van minimaal 525.600 euro.

Delaplace komt uit op 670.000 euro, maar je moet ook nog rekening houden met de inkoopprijs, de BTW en de contractuele bepalingen die we niet kennen. Besluit: het cijfer over de meerkost voor de FM-distributie is inderdaad geloofwaardig.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

5 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
22 april 2022 - 23:01 23:01

Ze bereiken moeilijk de jongeren terwijl MNM in de eerste plaats op jongeren mikt maar Hooray een hiphopmerk is dat bij StuBru zit waardoor zij op hun beurt luisteraars verliezen aan Radio1, Willy en zelfs aan Classic 21. De NPO bewijst dat de 3FM formule niet echt succesvol is maar waarom hier 2 FM-frequenties verstoken aan één digitale generatie?

Marc
Marc
22 april 2022 - 21:25 21:25

TV Vlaanderen: In Oost Vleteren staat zowat 2x50kw. En de rest? Quanta kosta, en hoelang nog? “Kende gij dien politieker die in het bestuur van Astra zat, en … de geruchten dat ZIJ de VRT afgezet hebben, moeten tegengesproken worden …”

Marc
Marc
22 april 2022 - 21:22 21:22

Norkring –> OTN –> VRT.

onder elke groothandel zo’n 150ke te verdelen?

Je ziet dat de privatisering werkt, ze hebben die zender “we hebben spaargeld en kunnen niet anders” maar eens aan te zetten!

Skippy
Skippy
22 april 2022 - 18:03 18:03

Tja, hun TV-zenders verbruiken in ieder geval geen elektriciteit meer, en de AM-zenders ook niet; alle masten zijn intussen gedynamiteerd.

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Skippy
Dimitri
Dimitri
22 april 2022 - 16:22 16:22

De grootste kost is waarschijnlijk Radio2 zo staan 2 van de 3 zenders voor het programma Oost-Vlaanderen buiten de eigen provinciegrenzen en zijn ze samen makkelijk te ontvangen van Noord Frankrijk tot diep in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant.

Don`t copy text!
5
0
Deel hier gerust uw gedachtenx