RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

VRT op DAB+: van 20 naar 36 zenders

De VRT-radio schakelde afgelopen dinsdag (5 maart) voor haar DAB+ mux over op een volledig nieuw netwerk. Dat deed de openbare omroep overigens zonder er ook maar enige ruchtbaarheid aan te geven. Het negenjarige contract met Norkring België liep af op 5 maart en het nieuwe contract werd in de wacht gesleept door het Nederlandse Broadcast Partners.

De operatie was blijkbaar zo gepland dat de modale luisteraar er vrijwel niets van zou merken. Maar bij RadioVisie hebben we nu eenmaal veel lezers met een meer technisch onderlegd oor en dus werd het ons al snel duidelijk dat er een en ander bewoog in het zenderpark dat instaat voor de DAB+ multiplex 12A.

“Er werd volledig vanaf nul gestart met het plannen van dit netwerk. Uitgangspunt bij de planning was een zeer goede dekking in de Vlaamse centrumsteden en Brussel, aangevuld met stations om tot een quasi volledige outdoor dekking te komen. Qua indoor dekking bereiken we meer dan 90% van de populatie. In de komende weken worden nog wat optimalisaties uitgevoerd op het netwerk”, zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem aan onze redactie.

Die tabula rasa blijkt inderdaad uit de illustratie, met de nieuwe indoor-dekking. In tegenstelling tot het FM-netwerk – waar de VRT, Norkring en Broadcast Partners nog in een complex conflict verwikkeld zijn – doet Broadcast Partners voor geen enkel DAB+ station beroep op de vroegere locaties van Norkring. Meer nog, waar Norkring voorheen Vlaanderen dekte met 20 zenders, bestaat het nieuwe netwerk uit 36 zendstations.

De meeste van die 36 zenders hebben een dBm tussen de 30 en 40, wat neerkomt op uitgestraalde vermogens van 1.000 watt tot 10 kilowatt. De sterkste zenders bevinden zich theoretisch in Kortrijk (41,2 dBm) en het Oost-Vlaamse Herzele (40.8 dBm), de zwakste in Tongeren (28 dBm) en Hasselt (27 dBm).

In de nieuwe mux is er inhoudelijk slechts één verschil in vergelijking met de oude situatie: VRT NWS wordt nu doorgegeven in 64 kbp/s in plaats van 48 kbp/s.


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Related Post
DPG-radio’s herschikken hun DAB+-capaciteit

Er zijn sinds vrijdagavond allerlei (onaangekondigde) wijzigingen vastgesteld aan de commerciële mux 11A (Vlaanderen 1) Lees verder

VRM trekt streep onder vaudeville rond kanaal 10

De Vlaamse Regulator voor de Media heeft de licentie van Norkring ingetrokken voor het exploiteren Lees verder

BNL: ‘Ook VBRO-erfenis doet ons pijn’

Naar aanleiding van ons bericht van gisteren, dinsdag 18 augustus, over het plotseling verdwijnen van Lees verder

Norkring haalt Family, Roxx, BNL en Yesterdayland uit digitale ether

Norkring, de operator van de twee Vlaamse commerciële DAB+ muxen, heeft vanmiddag de stekker eruit Lees verder

De zaak kanaal 10: VRM zet Norkring mes op de keel

Norkring krijgt tot 31 juli de tijd om alsnog het digitale tv-kanaal 10 uit te Lees verder

De digitale radio-transitie van Open VLD

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we Lees verder

De zaak Kanaal 10: in afwachting van lokale DAB+ geniet u van… natuurprogramma’s

De Noors-Vlaamse zenderoperator Norkring heeft blijkbaar zijn excuustruus in stelling gebracht om het kanaal 10 Lees verder

De affaire kanaal 10: Norkring zette spook-tv (in stilte) uit

Het is sinds deze week opnieuw stil in Vlaanderen op het omstreden kanaal 10 in Lees verder

Meer over Norkring

Inschrijven
Abonneren op
guest
62 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Steven VDP
Steven VDP
20 maart 2019 - 09:15 09:15

Ook in Aspelare (Ninove) nog steeds geen DAB-ontvangst van de VRT zenders,
ook niet met een buitenantenne die op +/- 8 meter boven de grond hangt !
Ter info: Herzele ligt +/- 5 Km verderop …
Norkring knalt wel binnen, zelfs binnen in huis op de telescopische antenne van de DAB-radio.

Gelukkig heeft de VRT FM nog niet uitgeschakeld 😉
En gelukkig komen de FM-frequenties vd VRT-stations nog vanuit de Norkring-sites …

Steven VDP
Steven VDP
20 maart 2019 - 11:46 11:46
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

In Aspelare zijn de VRT-zenders niet te ontvangen, Rudy.
Heb vanmorgen nog eens geprobeerd op de DAB-radio die in huis staat. De naam van de zender is zichtbaar, maar het signaal is te zwak opdat er muziek uit de speakers komt. Dus heb ik ’em maar op VBRO gezet …

Davy Peleman
Davy Peleman(@davypeleman)
23 juli 2019 - 20:26 20:26
Antwoord aan  Steven VDP

Vandaag reed ik op de Europaweg in Zottegem en de ontvangst van VRT was een ramp via DAB+. Nochtans staat hun zware zender van 12 kw op minder dan 5 kilometer op de watertoren aan het Zonneveld in Herzele/SLE. In Zottegem slecht tot niet te ontvangen.

Jan D.M.
Jan D.M.
24 juli 2019 - 08:12 08:12
Antwoord aan  Davy Peleman

Nochtans hier in Velzeke en Zwalm geen probleem !

Pascal VDM
Pascal VDM
20 maart 2019 - 12:59 12:59
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Ik woon in Geraardsbergen centrum op een appartement (helemaal boven, 3 hoog). Ik luister met 3 verschillende DAB radio’s op 3 verschillende plaatsen (met telescoop antenne). Voorheen met Norkring knalde de VRT mux hier binnen. tot de dag dat ik nergens nog ontvangst had rond 10/11 maart). Helemaal niets meer.. Ik hoorde even later van de omschakeling met broadcast partners. Ik veronderstel dat er idd een optimalisatie of een of andere aanpassing moet gebeurd zijn. Nu kan ik op sommige momenten de VRT terug beluisteren, op “sommige momenten” dus. S’morgens rond 6 a 7 uur is er van gewoonte al helemaal geen ontvangst. Deze ochtend ( na 11u) kon ik naar Klara luisteren, laat zeggen een goede 20 a 25 min en dan begon de ontvangst het terug te laten afweten, muziek, geen muziek en uiteindelijk niets meer terug… Gelukkig is er op mijn radiotoestellen ook nog internet, maar ondertussen op de nieuwe mux van Norkring stadsradio Vlaanderen ontdekt en dit komt hier wel goed binnen, zoals trouwens de andere commerciële zenders door Norkring verdeeld. Neen, binnenknallen – in ieder geval hier – doet de VRT niet meer. Spijtig want met zo een resultaten – en heb reeds gelezen dat er niet hier alleen problemen zijn – kan ik moeilijk vrienden aanraden een DAB radio aan te schaffen. Mss zullen er hopelijk nog verbeteringen komen, maar dan zal Broadcast partners toch nog werk hebben om Norkring te evenaren… De toekomst zal het moeten uitwijzen.

cools jean pierre
cools jean pierre
21 maart 2019 - 09:13 09:13
Antwoord aan  Pascal VDM

Ik woon in Edingen en op het ogenblik zijn B.P. als NORKRING een soep om te ontvangen zelfs met een DAB+ buiten antenne. Tot begin maart geen probleem tot de verhuis van de VRT naar B.P. en het opstarten van MUX 5A en 5D en dan zijn alle ontvangst problemen begonnen, om het zo te zeggen lang leve de FM want met de DAB+ zijn we echt in een sukkel straatje beland.

Pascal VDM
Pascal VDM
3 mei 2019 - 17:09 17:09
Antwoord aan  Pascal VDM

Ik weet niet of het een verhoging is van zendkracht of een nieuw in werking geplaatste zender maar de VRT “knalt” hier nu te Geraardsbergen (Vlaamse Ardennen) binnen zoals nooit te voren en zelfs het best nu van alle te ontvangen muxen hier. Ontvangstsignaal hier nu 4 tot 5 op 5. Wou ik nu toch ook even vernoemen…

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden(@pietervanbanden)
4 mei 2019 - 21:44 21:44
Antwoord aan  Pascal VDM

Vroeger was het hier via St Pieters Leeuw DAB+ signaal 5/5…wat stel ik nu vast? Wel het DAB-signaal is gereduceerd tot 4/5…omgeving Aalst.Verbetering dus?

micheldg
micheldg
12 juli 2019 - 23:08 23:08
Antwoord aan  Pieter Van Banden

volgens fmscan.org zou er in Erembodegem ook een VRT DAB zender moeten staan.
https://fmscan.org/net.php?r=d&m=m&itu=BEL&pxf=Radio+2+O-VL op dezelfde locatie als de nieuwe commerciele 5A

Gijsbert
Gijsbert
19 maart 2019 - 15:23 15:23

Ik ontving hier in de provincie Zuid-Holland noord (Zevenhoven) tot de omschakeling naar van Norkring naar BP de 12A mux prima met een buitenantenne. Helaas is ontvangst onder normale omstandigheden bijna niet meer mogelijk, BP maakt gebruik van zenders met lagere opstelpunten. Zender Schoten waarvan Norkring voorheen 12A uitzond, was tot ver in het zuiden en westen van Nederland te ontvangen.

Dirk Vandevelde
Dirk Vandevelde
13 maart 2019 - 20:34 20:34

Sinds de omschakeling heb ik in het centrum van Herne Vlaams-Brabant geen of nauwelijks nog ontvangst binnenskamer. Het is trouwens niet alleen bij mij maar ook nog bij andere inwoners. Enkel het DAB+ radio toestel tot tegen de venster brengen, geeft voldoende ontvangst. Voordien met Norkring hadden we ook binnen 100% ontvangst.
Zal Broadcast Partners de nodige aanpassingen doen? Zo is dit niet werkbaar, Zullen dan maar naar Q-music luisteren.

cools jean pierre
cools jean pierre
20 maart 2019 - 06:16 06:16
Antwoord aan  Dirk Vandevelde

Ik woon in Edingen (Henegouwen) op de grens met Herne (Vlaams Brabant) en het probleem is het zelfde, zelfs met een DAB+ buiten antenne is de ontvangst slecht tegenover vroeger met Norkring.

Tim
Tim
11 maart 2019 - 08:49 08:49

Tot 5 maart was de ontvangst in de regio Tongeren quasi perfect. Sinds begin de krokusvakantie is de ontvangst gevoelig achteruit gegaan, ondanks het feit dus dat er nu dus een zender zou staan in Tongeren. Wanneer je van Tongeren naar Hoeselt rijdt, heb je drop outs. Thuis in de deelgemeente Koninksem had ik volle ontvangst en nu moet ik goed kijken hoe ik de antenne leg om signaal te hebben op de VRT zenders. Misschien dat de zender in Tongeren nog niet actief is of dat het vermogen nog aangezwengeld moet worden?

Dave Zoons
Dave Zoons(@crazypilot_18)
10 maart 2019 - 22:21 22:21

Eindelijk dat werd tijd! Nu kan ik ook binnenhuis luisteren naar VRT DAB+ zenders. Ik woon tegen de Nederlandse grens niet ver van Zelzate en Westdorpe. In de auto was het ook een ramp tussen Zelzate en Terneuzen maar nu geen problemen meer.
Ligt het aan mij? volgens mij klinkt de muziek bij Broadcast Partners veel helderder dan bij Norkring.

PVM
PVM
9 maart 2019 - 15:24 15:24

De VRT is dus weg van Norkring België, dus is er daar weer plaats zat voor een aantal nieuwe zenders? Of heb ik het verkeerd voor?

Johan
Johan
9 maart 2019 - 18:40 18:40
Antwoord aan  PVM

heeft allemaal met centen te maken, BP was gewoon goedkoper, ze hebben ook zelf ontwikkelde hardware…vergeet niet dat er nog procedures lopen ook he… nu…BP heeft heel wat ervaring in Nederland, ook voor lokale radio, ze hebben daar het pilootproject getrokken, ze zullen wel weten waar ze mee bezig zijn… we hebben samen met de NRI in Walonie ook een rekensom gemaakt wat de kostprijs is van een dab+site, en zelfs indien je de prijs verdubbeld of verdriedubbeld en dat aanrekent aan de radio’s, dat een faire prijs zou zijn, ik vrees dat de rtbf ons ook meer zou aangerekend hebben op de door ons gevraagde site, maar we moeten verschillende zenders nemen, en als lokale radio willen we dat niet, de prijs van Norkring is overdreven duur, in verhouding tot de kosten, men zegt ook altijd dat 1 van de redenen van het voordeel van dab+ het energieverbruik is, de kostprijs kan dus door 6 of 8 gedeeld worden, investering is wel wat hoger, maar er zijn ook daar mogelijkheden…

Eric
Eric
17 maart 2019 - 07:22 07:22
Antwoord aan  Johan

Veel succes in Vlaanderen

Jos
Jos
9 maart 2019 - 12:30 12:30

Ik veronderstel dat BP de DAB+ zenders op een aantal van hun bestaande FM zendlokaties heeft bijgeplaats? Voor Antwerpen zou die op de Chicago building staan waar ook VBRO staat. Mechelen watertoren of centrum Douaneplein? Sint Niklaas watertoren langs N70 baan Antwerpen-Gent of mast Nieuwkerken waar ook DVBT staat?

Jean Pierre Cools
Jean Pierre Cools(@fb662179)
9 maart 2019 - 11:06 11:06

Ontvangst van de VRT MUX 12A een catastrofe openlijk zal het verbeteren of ik moet een nieuwe antenne bij kopen. Zoals gewoonte de goedkoopste met een slechte ontvangst op de koop toe.

Patrick Moedbeck
Patrick Moedbeck
9 maart 2019 - 17:38 17:38
Antwoord aan  Jean Pierre Cools

En waar woont Jean Pierre Cools ergens in Vlaanderen (vermelding van je woonplaats kan ons helpen) ?

Jean Pierre Cools
Jean Pierre Cools(@fb662179)
11 maart 2019 - 09:51 09:51
Antwoord aan  Patrick Moedbeck

Edingen (Henegouwen) op de grens met Herne en Sint Pieters Kapelle (Vlaams Brabant)

Soulman Vdb
Soulman Vdb
9 maart 2019 - 11:03 11:03

hier ondertusen alles geprobeerd aan raam plaatsen van ruimte veranderen betere antenne,niks vrt dab+ de enige plaats in huis is aan zoldertrap en dan nog maar 3op10 enfin terug naar de jaren 80 knoeien met antennes om iets te kunnen ontvangen, leve een goed wifi signiaal en internet radio betere ontvangst,veel radio’s met veel hoger kwaliteit
en grotere keuze,ik was enthousiast over dab+ maar was vlug over,wa even vergeten wat een geknoei het in belgie altyd geweest is om een goede ontvangst te garanderen,mijn zou begot weer beginnen verlangen naar maeva tyden,1frequentie en ik kon ze tydens mijn legertijd in ludenscheid duitsland ontvangen…conclusie bende amateurs zijn hier bezig de boel te verknoeien 🙁

Patrick Moedbeck
Patrick Moedbeck
9 maart 2019 - 17:36 17:36
Antwoord aan  Soulman Vdb

En waar woont soulman Vdb ergens in Vlaanderen (vermelding van je woonplaats kan ons helpen) ?

Soulman Vdb
Soulman Vdb
10 maart 2019 - 10:32 10:32
Antwoord aan  Patrick Moedbeck

Geraardsbergen centrum. Ik heb ondertussen antwoord gekregen van de VRT.
“In uw regio zijn er momenteel masten in Oudenaarde en Herzele, maar deze in Herzele draait momenteel nog niet op volle toeren. Dit wordt in de komende weken op punt gezet.”
Zoals u kunt lezen herzele nog niet optimaal vandaar de problemen

Vincent
Vincent
13 maart 2019 - 20:33 20:33
Antwoord aan  Soulman Vdb

Ook in Galmaarden al enkele dagen geen ontvangst van VRT in huis en weinig signaal in de auto. Ben noodgedwongen overgeschakeld op Qmusic.

Dimitri
Dimitri
9 maart 2019 - 00:38 00:38

Niet echt efficiënt zo zonder een antenne als Sint-Pieters-Leeuw.

Johan
Johan
9 maart 2019 - 10:17 10:17
Antwoord aan  Dimitri

ik veronderstel dat Broadcast Partners een contract hebben afgesloten met Elia om zo hun antennes op de hoogspanningsmasten te kunnen plaatsen, die zijn natuurlijk maar 60-80m hoog, op korte afstand is dat voldoende, als je weet dat vroeger bvb via Norkring en de mast in Egem, vanaf 15km de radio al overging van dab+ naar fm, met antennes die veel hoger stonden,( en de ontvangst was ook al niet perfect) en een veel groter bereik hadden…dan weet je voldoende, dat is ook de reden, waarom er bijna dubbel zoveel antennes gebruikt worden…

Johan Stuer
Johan Stuer(@sportkring4)
8 maart 2019 - 22:58 22:58

In Sint-Niklaas is het signaal nu nog sterker dan bij Norkring, alleen geen idee waar deze mast bij ons ergens staat.
Ik vraag mij af of Norkring nu de masten die ze gebruikten voor de VRT zenders gaat gebruiken voor de mux 5A/5D, want voor die mux staat er hier zeker geen zender aan, het 5A signaal is zelfs outdoor nauwelijks te ontvangen, en dit schakelt telkens over naar 5D, met een minimaal bereik.

Benny
Benny
8 maart 2019 - 22:34 22:34

Ontvangst in Oostende allesbehalve vergelijkbaar met deze van vóór 5/3.
Indoor ontvangst nog geen 3op10. VRT zenders vallen steeds weg…

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden(@pietervanbanden)
9 maart 2019 - 10:03 10:03
Antwoord aan  Benny

Hoogst eigenaardig Benny want gisteren kreeg ik een ontvangstberichtje van een vriend (radio amateur) vanuit Blankenberge (en dat ligt niet zo ver van Oostende hé).Binnen in huis is het DAB+ signaal daar sterk gestegen én heeft hij geen last meer van uitval liet hij me weten.

Benny
Benny
9 maart 2019 - 15:05 15:05
Antwoord aan  Pieter Van Banden

Pieter, dat is inderdaad vreemd. De mux 12A DAB+ VRT komt hier 3op10 binnen, terwijl de mux 11A DAB+ VLAANDEREN 10op10 haalt ?

Gilles Putman
Gilles Putman(@gilles_putman)
8 maart 2019 - 17:54 17:54

Waar zou de mast staan in Kortrijk ? Al de hele week geen VRT-radiozenders te ontvangen via DAB+ …

frie
frie
8 maart 2019 - 23:46 23:46
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

ik woon in zo’n goed geïsoleerd appartement. Dus ik ga nooit een degelijke ontvangst hebben binnenshuis? Hoe moet het dan als fm uitgeschakeld wordt? Internet radio (gebruik ik momenteel) is echt vreselijk. Valt om de haverklap uit , dat is dus geen optie…

Soulman Vdb
Soulman Vdb(@gino3076)
9 maart 2019 - 08:45 08:45
Antwoord aan  frie

Internet radio die vaak uitvalt, moet toch iets mis zijn ergens in u installatie,ik heb hier meerdere toestellen spelen soms een week lang dag en nacht vallen geen enkele keer uit,kan 24;uur opnames maken zonder één onderbreking

Bart
Bart
10 maart 2019 - 11:14 11:14
Antwoord aan  frie

DAB+ voor een handjevol zenders is verloren moeite… ik gebruik hier al jaren internet radio zonder ook maar één probleem en met een enorme keuze uit zenders. Zelfs in de auto speel ik tegenwoordig Spotify (vorm van internet radio) zonder onderbrekingen.

P De Wit
P De Wit
8 maart 2019 - 21:25 21:25
Antwoord aan  Gilles Putman

IN Bellegem

Gilles Putman
Gilles Putman(@gilles_putman)
9 maart 2019 - 08:44 08:44
Antwoord aan  P De Wit

Wij zitten in Bellegem … vroeger perfecte ontvangst met alle dab-zenders … nu geen enkele VRT zender die doorkomt.

Francis Devriendt
Francis Devriendt(@francis_devriendt)
9 maart 2019 - 14:50 14:50
Antwoord aan  Gilles Putman
Marino
Marino(@marino)
2 mei 2019 - 12:54 12:54
Antwoord aan  Gilles Putman

Bellegem normaal zou geen probleem kunnen zijn in Heule is het perfect.

GuidoS
GuidoS
14 juli 2019 - 15:37 15:37
Antwoord aan  Gilles Putman
Francis Devriendt
Francis Devriendt
10 oktober 2019 - 14:18 14:18
Antwoord aan  Gilles Putman

Gilles, de Kortrijkse mast staat volgens mij in deelgemeente Bellegem (Peryckelstraat)

Timo
Timo
8 maart 2019 - 15:38 15:38

Van waar komt het kaartje? Kunnen we ergens de lijst met exacte locaties van de masten + vermogen vinden?

johan
8 maart 2019 - 15:08 15:08

Deze week idd de antennes zien staan op de Elia mast rechtegenover de ex Bekaertsite in Aalter, hopelijk kunnen wij in de toekomst ook van daaruit een plaatsje bemachtigen op de lokale mux, nu toch blijkt dat het onmogelijk is op de Waalse dab+ mux als Vlaamse lokale radio..

Roelens Joris
Roelens Joris
16 mei 2020 - 21:12 21:12
Antwoord aan  johan

In Aarschot komt 12A goed binnen vanuit Testelt. Over Norkring kan ik kort zijn. Een ramp. Geen sinjaal indoor met antenne uit.
Waar kan ik de vermogens zien van de VRT zenders? Gewoon uit interesse.
Vast bedankt.

Don`t copy text!
62
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x