fbpx

RadioVisie

.
Spotlight
.

VRT op DAB+: van 20 naar 36 zenders

Deel of print dit artikel

De VRT-radio schakelde afgelopen dinsdag (5 maart) voor haar DAB+ mux over op een volledig nieuw netwerk. Dat deed de openbare omroep overigens zonder er ook maar enige ruchtbaarheid aan te geven. Het negenjarige contract met Norkring België liep af op 5 maart en het nieuwe contract werd in de wacht gesleept door het Nederlandse Broadcast Partners.

De operatie was blijkbaar zo gepland dat de modale luisteraar er vrijwel niets van zou merken. Maar bij RadioVisie hebben we nu eenmaal veel lezers met een meer technisch onderlegd oor en dus werd het ons al snel duidelijk dat er een en ander bewoog in het zenderpark dat instaat voor de DAB+ multiplex 12A.

“Er werd volledig vanaf nul gestart met het plannen van dit netwerk. Uitgangspunt bij de planning was een zeer goede dekking in de Vlaamse centrumsteden en Brussel, aangevuld met stations om tot een quasi volledige outdoor dekking te komen. Qua indoor dekking bereiken we meer dan 90% van de populatie. In de komende weken worden nog wat optimalisaties uitgevoerd op het netwerk”, zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem aan onze redactie.

Die tabula rasa blijkt inderdaad uit de illustratie (klik op het kaartje bovenaan om het te vergroten), met de nieuwe indoor-dekking. In tegenstelling tot het FM-netwerk – waar de VRT, Norkring en Broadcast Partners nog in een complex conflict verwikkeld zijn – doet Broadcast Partners voor geen enkel DAB+ station beroep op de vroegere locaties van Norkring. Meer nog, waar Norkring voorheen Vlaanderen dekte met 20 zenders, bestaat het nieuwe netwerk uit 36 zendstations.

De meeste van die 36 zenders hebben een dBm tussen de 30 en 40, wat neerkomt op vermogens van 1.000 watt tot 10 kilowatt. De sterkste zenders bevinden zich in Kortrijk (41,2 dBm) en het Oost-Vlaamse Herzele (40.8 dBm), de zwakste in Tongeren (28 dBm) en Hasselt (27 dBm).

In de nieuwe mux is er inhoudelijk slechts één verschil in vergelijking met de oude situatie: VRT NWS wordt nu doorgegeven in 64 kbp/s in plaats van 48 kbp/s.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

41
Reageer op dit artikel

avatar
17 Aantal reacties
24 Antwoorden op reacties
1 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
29 Personen die reageerden
Rikcools jean pierrePascal VDMSteven VDPChristian De La Rue Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Christian De La Rue
Gast
Christian De La Rue

Waar wij wonen, in Damme bij Brugge, is de ontvangst sterk verbeterd (en die was eigenlijk al goed). Blijkbaar hebben wij geluk.
BP houdt altijd wel sterk vast aan modellen die op papier wel blijken te kloppen maar in de praktijk anders uitdraaien. Zie ‘zero base’ in Nederland: perfect theoretisch model, maar in de praktijk trekt de FM-ontvangst daar op niks. Zelfs de publieke omroep is op sommige plaatsen nauwelijks te ontvangen.

Rik
Gast
Rik

Dendermonde, Buggenhout, Sint-Amands en Bornem, in de wagen valt DAB+ veel te vaak uit bij alle muxen. Steunzenders hier zou geen overbodige luxe zijn. In huis in Buggenhout ook niet bepaald schitterend. Zet de radio aan het raam… en dan nog…
De vooruitgang…

Meer in Actueel
Nederland: AT neemt zendmasten in beslag
Het Ochtendblad van 8 maart (audio)
Nieuw boek van en over Lex Harding (audio)
Het Avondblad van 7 maart (video)
RadioVisie’s DAB+ weekrapport (6)
Frankrijk: CSA kiest 24 stations voor nationale DAB+
Sluiten