De VRT-radio schakelde afgelopen dinsdag (5 maart) voor haar DAB+ mux over op een volledig nieuw netwerk. Dat deed de openbare omroep overigens zonder er ook maar enige ruchtbaarheid aan te geven. Het negenjarige contract met Norkring België liep af op 5 maart en het nieuwe contract werd in de wacht gesleept door het Nederlandse Broadcast Partners.
De operatie was blijkbaar zo gepland dat de modale luisteraar er vrijwel niets van zou merken. Maar bij RadioVisie hebben we nu eenmaal veel lezers met een meer technisch onderlegd oor en dus werd het ons al snel duidelijk dat er een en ander bewoog in het zenderpark dat instaat voor de DAB+ multiplex 12A.
“Er werd volledig vanaf nul gestart met het plannen van dit netwerk. Uitgangspunt bij de planning was een zeer goede dekking in de Vlaamse centrumsteden en Brussel, aangevuld met stations om tot een quasi volledige outdoor dekking te komen. Qua indoor dekking bereiken we meer dan 90% van de populatie. In de komende weken worden nog wat optimalisaties uitgevoerd op het netwerk”, zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem aan onze redactie.
Die tabula rasa blijkt inderdaad uit de illustratie, met de nieuwe indoor-dekking. In tegenstelling tot het FM-netwerk – waar de VRT, Norkring en Broadcast Partners nog in een complex conflict verwikkeld zijn – doet Broadcast Partners voor geen enkel DAB+ station beroep op de vroegere locaties van Norkring. Meer nog, waar Norkring voorheen Vlaanderen dekte met 20 zenders, bestaat het nieuwe netwerk uit 36 zendstations.
De meeste van die 36 zenders hebben een dBm tussen de 30 en 40, wat neerkomt op uitgestraalde vermogens van 1.000 watt tot 10 kilowatt. De sterkste zenders bevinden zich theoretisch in Kortrijk (41,2 dBm) en het Oost-Vlaamse Herzele (40.8 dBm), de zwakste in Tongeren (28 dBm) en Hasselt (27 dBm).
In de nieuwe mux is er inhoudelijk slechts één verschil in vergelijking met de oude situatie: VRT NWS wordt nu doorgegeven in 64 kbp/s in plaats van 48 kbp/s.
Geen DAB+ ontvangst in de regio 3400 Landen en de internetradio wordt regelmatig onderbroken
Grt.
Een schande is het hoe de VRT zijn luisteraars opzadelt met over te zijn geschakeld naar Broadcast Partners.
hier in Zedelgem is de ontvangst meer dan ondermaats.
ik zie op het kaartje dat wij zouden bediend worden via het zendstation van Brugge. Wel volgens mij zit dit station meters onder de grond, terwijl de ontvangst van Norkring hier keihard doorkomt.
Ah, en Norkring gaat in Brugge weldra nog een steunzender bijplaatsen…
Zijn er hier mensen die kunnen helpen om TII codes van DAB zenders te bemachtigen (Transmitter Identification Information). Het is een code die door de zenders wordt uitgezonden en door software definded radios zoals een RTL-stick, een Airspy of een SDRPlay met een programma als QIRX of QtDAB kan weergegeven worden.
Inlichtingen vragen Broadcast Partners en Norkring blijft zonder gevolg. Ik ben al langs een 12-tal zenders gereden om ter plaatse de TII code te noteren maar heel Vlaanderen doen is onbegonnen werk.
Het is de bedoeling van de DABList voor België op FMList.org (je moet je eerst aanmelden) up-to-date te krijgen.
Als er mensen zijn die info hebben of zich ook geroepen voelen om bij de zender zelf de met de laptop de code te gaan noteren, graag melden.
TNX!
Ontvangstproblemen van DAB/FM stations, verdeeld door Broadcast Partners, kunnen aan deze zenderexploitant gemeld worden d.m.v. een online formulier op hun site, via deze link:
https://www.broadcastpartners.nl/nl/site/service/receiving_support
Enkele maanden geleden melding gemaakt van de slechte ontvangst in de Druivenstreek wat betreft de vrt zenders en geen gevolg aan gegeven. Dit meldingspunt is bijgevolg een lege doos.
Een nieuwe DAB+ antenne geplaatst de VRT met Broadcast Partners blijft een rot ontvangst. 36 zenders en een en al ontvangst problemen. Met Norkring nooit ontvangst problemen gehad ondanks hun 20 zenders toch een betere service.
Is er in feite ergens een lijst met exacte zenderlocaties beschikbaar ?
Info via deze links:
https://fmscan.org/index.php?la=en
https://www.radiodigi.nl/belgische-stations.html
Bedankt Luc maar die kende ik al. Het is om deze lijsten meer up to date te krijgen dat ik deze vraag stelde.
Dendermonde, Buggenhout, Sint-Amands en Bornem, in de wagen valt DAB+ veel te vaak uit bij alle muxen. Steunzenders hier zou geen overbodige luxe zijn. In huis in Buggenhout ook niet bepaald schitterend. Zet de radio aan het raam… en dan nog…
De vooruitgang…
Gans Klein Brabant prima ontvangst van alle muxen in mijn auto, zelfs NL komt af en toe door op de N16.
Waar wij wonen, in Damme bij Brugge, is de ontvangst sterk verbeterd (en die was eigenlijk al goed). Blijkbaar hebben wij geluk.
BP houdt altijd wel sterk vast aan modellen die op papier wel blijken te kloppen maar in de praktijk anders uitdraaien. Zie ‘zero base’ in Nederland: perfect theoretisch model, maar in de praktijk trekt de FM-ontvangst daar op niks. Zelfs de publieke omroep is op sommige plaatsen nauwelijks te ontvangen.
U hebt er verstand van, lees ik. Maar kunt u eens noemen waar die ontvangst in Nederland dan zo afwijkt van het model dat blijkbaar theoretisch zou zijn?