De steeds sneller oprukkende ‘smart speakers’ die een slimme assistent aan boord hebben, zijn heel handig. Denk aan Google Home, met Google Assistant, en de Amazon Echo, met de Alexa assistent. Maar heel wat gebruikers beginnen zich vragen te stellen over hun privacy, als ze er eentje prominent in het bureau, de huis- of slaapkamer hebben staan.
Want zo’n ‘ding’ moet uiteraard voortdurend op z’n hoede zijn, wachtend op het moment dat er een vraag wordt gesteld. Daarom wordt er continu geluisterd om het afgesproken commando te kunnen herkennen en in actie te schieten. Worden er dan ook gesprekken opgenomen die eigenlijk bedoeld zijn om binnenskamers te blijven?
Ja dus. En wat gebeurt er met die opnames? De theorie en de praktijk stellen dat alles wat opgenomen wordt enkel gebruikt wordt voor verwerking door algoritmes. Maar er zijn ook mensen die ernaar luisteren. Want algoritmes schrijven (voorlopig) zichzelf niet. De menselijke factor blijft aanwezig. Vergaarde info wordt opgeslagen, beluisterd om ermee aan de slag. Dit is bevestigd in een artikel van VRT nieuws en enkele kranten. Journalisten konden ruim duizend fragmenten beluisteren.
Een groot deel werd bewust ingesproken, maar het gaat ook om stukken die opgenomen werden zonder dat de gebruiker het wist. En die soms ook gevoelige informatie bevatten. Een uitgebreid artikel hierover bij VRT, dat in een vervolgartikel ook nog eens uitlegt hoe je dat afluisteren kan voorkomen. Ook bij De Morgen wordt hierover een artikel gebracht, maar dat zit achter een betaalmuur. (HvG)
Reageer op dit artikel