fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

VRT-besparingen centraal in eerste commissie Media

Welke ambities heeft Benjamin Dalle als Vlaams minister van Media, Brussel en Jeugd met de openbare en privéradio? Het Vlaamse regeerakkoord zegt immers dat er in theorie door de digitalisering zowel via streaming als DAB+ “meer concurrentie mogelijk wordt op de radiomarkt”. Komt er ook groen licht voor meer capaciteit op DAB+ voor de regionale radio’s? Het was een long shot, maar we vroegen het vorige week zelf aan het kabinet. Tevergeefs. Noch de woordvoerder van Dalle, noch de minister zelf voelt zich geroepen te antwoorden, evenmin om al een visie te geven op de reclamekoek die de VAR/VRT heeft.

Radiostilte kabinet Dalle

Het Vlaamse regeerakkoord wil van de VRT immers “meer terughoudendheid dan voorheen” op de advertentiemarkt en dat “daarbij werk wordt gemaakt van aangepaste reclameplafonds, waarbij rekening gehouden wordt met de financiële stromen die de VAR binnenhaalt en hoe deze terugvloeien naar de openbare omroep en of de bredere Vlaamse mediasector”. Met name de TV-publiciteitsmarkt krimpt bij de commerciële concurrentie wel 10% ineen.

De stevige oppositie

Donderdag zal minister Benjamin Dalle (CD&V) toch in de commissie Media van het Parlement wat moeten prijsgeven over de maatregelen voor de VRT in dat medialuik van het Vlaamse regeerakkoord van Jambon I. De vraag van oppositienieuwkomer/parlementslid Tine Van den Brande (Groen) ligt dan ter tafel. De volledige agenda van de allereerste commissie Cultuur, Jeugd, Sport en Media onder de nieuwe regering Jambon I vind je hier.

Wellicht interpelleert ook de rest van de oppositie over het felbesproken besparingspad van de VRT. Terwijl de publieke omroep vindt dat de ‘besparingsgrens is verlegd’, vindt de regering dat de VRT een soepeler besparingspad krijgt dan de hele culturele sector (die 6% moet inleveren).

Het kan wellicht niet blijven bij het discreet (wederzijds) masseren tussen Jambon I en de VRT, waarover de Morgen het zaterdag had. De vraag stellen of MNM niet in de etalage moet, is ze niet beantwoorden. “Dan zal de VRT nog marktleider zijn met meer dan 50 procent” riep in 2011 toenmalig oppositielid Bart Tommelein (Open VLD) in de Commissie Media. Het is af te wachten of hij nu als lid van de meerderheid nu nog zal tussenkomen. (TDN)


Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Jambon I en de VRT: het (wederzijds) masseren is begonnen

De krant De Morgen brengt in zijn weekendeditie een diepgravend stuk over twee volle pagina’s Lees verder

De mediaplannen van Jambon I

Een kleine 24 uur na de voorstelling van het Vlaamse regeerakkoord is de definitieve tekst Lees verder

Minister Dalle: “Ook VRT zal moeten besparen”

De VRT zal, net als de hele Vlaamse administratie, moeten besparen tijdens de regeerperiode van Lees verder

Nieuwe mediaminister is jonge West-Vlaamse Brusselaar

De 37-jarige Benjamin Dalle (CD&V) wordt de verrassende nieuwe Vlaamse minister van Media. Hij krijgt Lees verder

Rijzende sterren: MNM in het spoor van Dina en Ilias

MNM’s UrbaNice Battle of Talents leverde dit jaar een beloftevolle winnares op: Dina Ayada. Samen Lees verder

Blad 539: NRJ, Kathy Lindekens, M fm (audio)

One down, five more to go for NRJ Stage. Het had weer zo mooi kunnen Lees verder

Het radiodagboek van 5 juli – 187 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2008: Heisa over Vlaamse quota op de radio

De aankondiging gisteren van Minister van Media Geert Bourgeois dat hij in de volgende beheersovereenkomst Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
wilfried
wilfried
15 oktober 2019 - 23:51 23:51

Als de VRT moet bezuinigen doe dan gewoon de FM-frequenties van Klara weg. Zo kan er bespaart worden in de dure FM frequenties. Een echte Klara luisteraar luistert via DAB+.

marc
marc
15 oktober 2019 - 21:42 21:42

Als de commerce 10% minder reclame binnenhaalt, moet dat dan een gevolg krijgen op de VRT, of een averechts gevolg, dat er meer nodig is, om iets dat mogelijks wegvalt op te vangen? De commerce is trouwens noit gevraagd te werken, ze gooien alleen maar houtblokken op de DNA brandstapel, en creeren meer ziektes, met beleggers die veel liegen en bedriegen …

Meer in mediabeleid, vrt
Radiomaker maakt podcast over boeken

Wordt VRT nog grotere ‘kampioen’ van de herhalingen?

2011: Aangepaste vormgeving bij Studio Brussel

Het radiodagboek van 15 oktober – 287 (audio)

Blad 296: Klara, podcasts en de ‘Cover Top 110’ (video)

2008: Opvolger Donna wordt op 5 januari geboren

Sluiten