RadioVisie

  • .
    .
Heynen

VRT-besparingen centraal in eerste commissie Media

Welke ambities heeft Benjamin Dalle als Vlaams minister van Media, Brussel en Jeugd met de openbare en privéradio? Het Vlaamse regeerakkoord zegt immers dat er in theorie door de digitalisering zowel via streaming als DAB+ “meer concurrentie mogelijk wordt op de radiomarkt”. Komt er ook groen licht voor meer capaciteit op DAB+ voor de regionale radio’s? Het was een long shot, maar we vroegen het vorige week zelf aan het kabinet. Tevergeefs. Noch de woordvoerder van Dalle, noch de minister zelf voelt zich geroepen te antwoorden, evenmin om al een visie te geven op de reclamekoek die de VAR/VRT heeft.

Radiostilte kabinet Dalle

Het Vlaamse regeerakkoord wil van de VRT immers “meer terughoudendheid dan voorheen” op de advertentiemarkt en dat “daarbij werk wordt gemaakt van aangepaste reclameplafonds, waarbij rekening gehouden wordt met de financiële stromen die de VAR binnenhaalt en hoe deze terugvloeien naar de openbare omroep en of de bredere Vlaamse mediasector”. Met name de TV-publiciteitsmarkt krimpt bij de commerciële concurrentie wel 10% ineen.

De stevige oppositie

Donderdag zal minister Benjamin Dalle (CD&V) toch in de commissie Media van het Parlement wat moeten prijsgeven over de maatregelen voor de VRT in dat medialuik van het Vlaamse regeerakkoord van Jambon I. De vraag van oppositienieuwkomer/parlementslid Tine Van den Brande (Groen) ligt dan ter tafel. De volledige agenda van de allereerste commissie Cultuur, Jeugd, Sport en Media onder de nieuwe regering Jambon I vind je hier.

Wellicht interpelleert ook de rest van de oppositie over het felbesproken besparingspad van de VRT. Terwijl de publieke omroep vindt dat de ‘besparingsgrens is verlegd’, vindt de regering dat de VRT een soepeler besparingspad krijgt dan de hele culturele sector (die 6% moet inleveren).

Het kan wellicht niet blijven bij het discreet (wederzijds) masseren tussen Jambon I en de VRT, waarover de Morgen het zaterdag had. De vraag stellen of MNM niet in de etalage moet, is ze niet beantwoorden. “Dan zal de VRT nog marktleider zijn met meer dan 50 procent” riep in 2011 toenmalig oppositielid Bart Tommelein (Open VLD) in de Commissie Media. Het is af te wachten of hij nu als lid van de meerderheid nu nog zal tussenkomen. (TDN)


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
wilfried
wilfried
15 oktober 2019 - 23:51 23:51

Als de VRT moet bezuinigen doe dan gewoon de FM-frequenties van Klara weg. Zo kan er bespaart worden in de dure FM frequenties. Een echte Klara luisteraar luistert via DAB+.

marc
marc
15 oktober 2019 - 21:42 21:42

Als de commerce 10% minder reclame binnenhaalt, moet dat dan een gevolg krijgen op de VRT, of een averechts gevolg, dat er meer nodig is, om iets dat mogelijks wegvalt op te vangen? De commerce is trouwens noit gevraagd te werken, ze gooien alleen maar houtblokken op de DNA brandstapel, en creeren meer ziektes, met beleggers die veel liegen en bedriegen …

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx